Hopp til innhold

Slik skal Støre skape et enda sunnere Norge

Jonas Gahr Støre varsler blant annet en ny strategi for friluftsliv, informasjonskampanjer for å få flere i fysisk aktivitet og tydeligere matmerking.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre la fredag fram sin melding til Stortinget om folkehelse.

Foto: Gjersøe, Peder / NTB scanpix

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre lanserte fredag resepten for et enda sunnere Norge i «Folkehelsemeldingen. God helse – felles ansvar».

– Dette er en stor dugnad. Vi må forebygge sykdom og fremme helse i alle sektorer i samfunnet. Det er hver enkelts ansvar. Og det er et felles ansvar, sier Støre.

Foran en fullsatt sal ved Høgskolen i Oslo og Akershus presenterte Støre regjeringens tre ambisiøse mål.

– Vi skal gjøre Norge til et av de tre landene i verden med høyest levealder. Vi skal redusere helseforskjeller og befolkningen skal oppleve flere leveår med god helse og trivsel. Vi skal skape et samfunn som fremmer helse i hele befolkningen, sier Arbeiderparti politikeren.

Dette er noen av tiltakene i Folkehelsemeldingen:

  • Styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
  • Kampanje om fysisk aktivitet.
  • Smilefjesordning i serveringsnæringen
  • Heve kompetansen på ernæring i barnehager og skoler
  • Styrke frivillig sektor som folkehelseressurs
  • Bedre merking av mat
  • Forbud mot transfett
  • Merking av energi- og næringsinnhold for mat- og drikke på serveringssteder
  • Melding til Stortinget hvert fjerde år
Støre syklet til jobb

I folkehelsemeldingen trapper Jonas Gahr Støre opp satsingen på mer fysisk aktivitet. Onsdag syklet han på jobb sammen med syklist Edvald Boasson Hagen, tidligere proffsyklist Dag Otto Lauritzen og bistandsminister Heikki Holmås. Dermed starte de årets Sykle til jobben-aksjon.

Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

– Vi står overfor nye utfordringer

Støre uttrykte at de ikke kan vedta at folk skal bli mer aktive eller spise sunnere, men inviterte likevel til en felles mobilisering for god folkehelse.

– Denne stortingsmeldingen handler om myndigheters rett til å regulere. Vi kan sette oss mål, ta felles ansvar og gi god informasjon om folkehelse. Vi vil for eksempel gjøre "30 minutter om dagen" like kjent som "fem om dagen", sier Støre.

Han fortalte at Norge har vært og fremdeles er gode på folkehelse. Nordmenn har generelt god helse, men vi står nå overfor nye utfordringer.

– Globale trender, som vi også ser i Norge, viser en utvikling med økende overvekt og fedme, livsstilssykdommer og psykiske problemer. Dette kan få avgjørende betydning for befolkningens helse fremover, sier helseministeren.

Livsstilssykdommer

Helseministeren gjorde oppmerksom på at de ikke-smittsomme livsstilssykdommene er den store utfordringen i dag.

Sykdom skyldes i økende grad måten vi lever på, mat med for mye salt, sukker og usunt fett, og for lite fysisk aktivitet. I tillegg er psykisk helse i økende grad årsak til frafall og sykemeldinger.

– Dette er utfordringer som ikke kan møtes på legekontoret eller operasjonsbordet. Helse henger sammen med hvordan vi innretter samfunnet. I Folkehelsemeldingen legger vi til rette for at det skal bli lettere for den enkelte å ta sunne valg, sier Ap-politikeren.

Støre understrekte at selv om utfordringene i dag er annerledes, er ideen om folkehelse likevel den samme:

– Nemlig at hver og en av oss har ansvar for sin egen helse, men alle har ansvar for alles helse. Det er essensen i denne meldingen, sier Støre.

Støre og Navarsete besøkte Fjellsrud skole

Ungdomsskoleelevene Ali Zaman og Helle Haglund (begge 14 år) og helsesøster Angela Vaage er svært fornøyde med skolehelsetjenesten på Fjellsrud skole. Torsdag fikk helsetjenesten besøk av helse- og sosialminister Jonas Gahr Støre og kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

Styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten

Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er spydspissen i det forebyggende arbeidet for barn og unge, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Denne tjenesten er gratis, når ut til alle og har høy oppslutning.

Nå skal tjenesten styrkes med 180 millioner kroner for å møte behovene i kommunene.

– Det viktigste i forebygging er å satse på de unge som skal leve lengst i landet. Hvis det er et tiltak som skal være flaggskip for denne meldingen, er det skolehelsetjenesten, som vi nå gir et løft, sier Støre.

Kampanje om fysisk aktivitet

Bare en av tre voksne er kjent med myndighetenes råd om 30 minutter fysisk aktivitet daglig.

For å øke kunnskapen om fysisk aktivitet har Helsedirektoratet fått i oppdrag å lage en nasjonal kampanje om helsegevinstene ved fysisk aktivitet, og konsekvenser ved inaktivitet.

– Informasjonskampanjer for å få flere i fysisk aktivitet kommer til å bli viktig, sier Støre.

En første kampanje vil bli gjennomført i 2014.

"smilefjes på spisesteder"

Støre lover at alle restauranter skal få smilefjesordningen etter hvert. Dette er en tilsynsrapport som Mattilsynet presenterte i forbindelse med oppstart av pilotprosjektet smilefjesordningen på spisesteder i Trondheim.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB Scanpix

Smilefjesordning i serveringsnæringen

Ved å gi forbrukerne mer synlig informasjon om de hygieniske forholdene på serveringssteder, kan de ta informerte valg om hvor de vil spise.

– Det er vår rett til å vite slikt. Da kan vi ta tryggere valg, sier Støre.

En smilefjesordning som har vært utprøvd av Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, har gitt svært gode resultater.

Regjeringen vil arbeide for å innføre ordningen i hele landet.

Heve kompetansen på ernæring i barnehager og skoler

Det skal opprettes et nasjonalt senter for ernæring, fysisk aktivitet og helse i barnehager og skoler.

Ernæring og fysisk aktivitet er viktig for læring, og et senter vil kunne bygge opp og heve kompetansen på dette området. Det er en investering i barnas framtid.

– Det er bedre å bygge friske barn enn å reparere gamle voksne, sier Støre.

DOUNIAMAG-RUSSIA-ALCOHOL

Støre fikk ideen om kalorimerking han da han besøkte New York i februar i år. Mange restauranter og kaffebarer har slik kalorimerking i New York.

Foto: Dmitry Kostyukov / Afp

Styrke frivillig sektor som folkehelseressurs

Det skal etableres et nasjonalt kontaktforum med frivillige organisasjoner som arbeider med folkehelse.

Regjeringen skal også satse videre på samarbeid med kommunesektoren, næringslivet og arbeidslivet.

– Denne stortingsmeldingen har et bredt fokus, og ansvarliggjør også andre sektorer. Samtidig er det viktig at arbeidet vårt også har en internasjonal horisont, sier Støre.

Han vil også videreføre nøkkelhullsordningen, og utfordre bransjen til samarbeid om å utvide ordningen også til kiosker, bensinstasjoner og serveringssteder.

Bedre merking av mat og forbud mot transfett

Regjeringen vil skjerpe inn krav til merking av næringsinnhold og opprinnelse.

Dette kommer i forbindelse med EUs nye forordning om matinformasjon med krav om obligatrisk næringsdeklarasjon på mat- og drikkevarer som omsettes til forbruker.

Næringsdeklarasjonen skal inneholde informasjon om innhold av energi, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt. Dette er et viktig skritt for å hjelpe folk til å sette sammen et sunt kosthold.

Regjeringen vil også forby transfett som har ugunstig effekt på kolesterol og kan øke risikoen for hjerteinfarkt.

– Vi skal fremme et forslag om å forby industriframstilt transfett etter mønster fra Danmark, sier Støre.

Høybråten og Støre

Tidligere helse- og omsorgsminister og KrF-leder Dagfinn Høybråten la frem den forrige folkehelsemeldingen for ti år siden. Dette bildet ble tatt i februar i fjor under en interpellasjon i Stortinget om det norske forbudet mot alkoholreklame.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB Scanpix

Folkehelsemelding hvert fjerde år

Regjeringen vil også invitere serveringsnæringen til samarbeid om innføring av merking av energi- og næringsinnhold for mat- og drikkevarer på serveringssteder. Dette kan for eksempel angis i menyer eller ved oppslag.

Den forrige stortingsmeldingen om folkehelse kom for ti år siden. Resept for et sunnere Norge ble lagt fram av daværende statsråd Dagfinn Høybråten (KrF) i 2003.

Støre varslet i dag at det ikke blir så lenge til neste gang en folkehelsemelding blir presentert.

– Vi vil ha en oppsummerende folkehelsemelding til Stortinget hvert fjerde år. Slik kan vi følge utviklingen og rapportere på dette viktige området, sier Støre.

AKTUELT NÅ