Hopp til innhold

Skandinaviske beredskapstropper vil samarbeide mer

Denne uken trente den norske beredskapstroppen sammen med kolleger fra Danmark, Sverige og Finland. Nå vil de styrke samarbeidet landene imellom.

Politiets spesialstyrker har måttet tåle kritikk og har vært under stort press etter 22. juli. Nå er målet å samarbeide bedre - blant annet med våre naboland - ved framtidige terrorangrep. Denne uka ble det avholdt en stor felles-nordisk øvelse.

NETT-TV: Vil samarbeide med skandinaviske kolleger

Politiets spesialstyrker har fått kritikk og vært under stort press etter 22. juli. Nå er målet å samarbeide bedre ved fremtidige terrorangrep.

– Målet med denne øvelsen er å utveksle erfaringer og trene på koordinerte operasjoner mellom forskjellige enheter i Norden. Vi ønsker å se hva vi kan få til sammen, sier Anders Snortheimsmoen, sjef for Beredskapstroppen.

De er for første gang samlet på norsk jord. Den norske beredskapstroppen skal trene sammen med spesialstyrker fra Danmark, Sverige og Finland.

– Stor betydning for Norge

For politifolk på dette nivået er trening og øvelser en del av hverdagen.

– En god mann i Beredskapstroppen er seriøs når det kommer til faget, godt trent, motivert for de oppgavene han får og har fokus på å levere til enhver tid, sier Lars Aune som er øvingsleder for Beredskapstroppen.

De er i gang med de siste forberedelsene før de skal stå ansikt til ansikt med fiktive terrorister. Øvelsen skjer i regi av EUs eget nettverk for politiets spesialstyrker.

Norge har fått arrangøroppdraget – på tross av manglende medlemskap i EU. Det er mye som står på spill for den norske troppen:

– Det har stor betydning for oss å vise hva vi kan og klarer både for ledelsen og beslutningstakere, sier Aune.

– Tester ut taktikker og teknikker

Spesialstyrkemiljøet i de skandinaviske landene er kjent som spydspissen i kampen mot terrorisme, men miljøet er relativt lite i Norge.

Derfor mener sjefen for den den norske beredskapstroppen at det nå er på tide å tenke samarbeid på en ny måte.

– Vi trener på felles objekt. Vi tester ut taktikker og teknikker, og utvikler disse sammen. Det kan være en ressurs dersom behovet for bistand over landegrensene dukker opp, sier Snortheimsmoen.

Marie Jarnerus er sjef for Nationella innsatsstyrken i Sverige. Jarnerus synes det er fantastisk at de har et slikt samarbeid.

– Den dagen det skulle skje noe galt, så trenger vi hjelp. Det tar ikke lang tid å reise fra Danmark, Finland eller Norge til Sverige om det skulle skje noe her, sier hun.

Under kraftig press

Den norske beredskapstroppen var under kraftig press i tiden etter 22. juli, men også de svenske kollegaene har skjerpet rutinene etter terrorangrepene.

Ute på fjorden består øvelsen denne gangen i å få kontroll over åtte terrorister som har kapret et passasjerskip uten for kysten av Vestfold.

Sammen skal de skandinaviske politistyrkene ta kontroll over skipet. Rundt 100 spesialtrente politifolk er involvert i operasjonen.

Politiets egne opptak fra øvelsen viser hvor krevende situasjonen kan være i jakten på terrorister.

– Hendene på hodet, roper tungt bevæpnet politi i det de stormer skipet.

– Byråkratiet bør ikke hindre oss

Totalt ble det holdt ni anti-terrorøvelser over hele Europa samtidig denne dagen.

En spesialstyrke som har vært i hardt vært fikk bestått denne gangen.

Sjefen for beredskapstroppen mener øvelsen har vist at hans menn er rustet til fremtidige oppdrag.

– Nå bør politikerne ta tak i alle mulige samarbeidsavtaler slik at dette kan bli et realistisk scenario. Vi kan hjelpe hverandre ved større og mindre hendelser uten at byråkratiet skal hindre oss i det, sier Snortheimsmoen.

AKTUELT NÅ