Hopp til innhold

Tagget krigsminnepark i Oslo

Kunstparken «Dette er et fint sted» i Oslo ble tagget ned og griset til torsdag ettermiddag. Noen har skrevet «jøder» og «neger» på installasjonene der. – Det ser ut som primitiv rasisme, sier kunstneren bak prosjektet.

Herværk

Steinen der historien og Carl Fredriksens Transport er fortalt og benkene der folk kan sitte, er tilgriset med maling.

Foto: Victor Lind / Privat

Hærverk

Det er også tagget på kikkerten i parken.

Foto: Victor Lind / Privat
Victor Lind

Victor Lind.

Victor Linds kunstprosjekt «Dette er et fint sted» er en park som hedrer Carl Fredriksens Transport, en illegal flyktningeksportgruppe under 2. verdenskrig. Den reddet minst tusen jøder og andre over til Sverige høsten 1942.

I oktober åpnet stedet i samarbeid med kunstneren Victor Lind og arkitektkontoret Snøhetta. Nå er blant annet steinstjernen griset til og på en kikkert er det skrevet «neger».

– Håper det er uforstand

– Det er jo å håpe på at dette er ungdommelig urforstand, men det ser ut som primitiv gammelrasisme. Det er trist, men det blir først virkelig trist er hvis de vet hva de har griset til, sier Lind til NRK.no.

Han minner om at dette stedet ble satt i stand for å hedre noen som gjorde noe fantastisk bra.

– Det var vanlige mennesker som ikke måtte gjøre det, men som valgte. Det er malplassert å grise til noe sånt, sier han.

Det ble betegnet som den største redningsaksjonen under krigen. Folk som var i fare fikk beskjed om å møte opp på et bestemt sted og ble så fraktet til Rolf Syversens gartneri. Deretter ble de plassert i lastebiler og kjørt over grensen.

Fra høyden ved Carl Berners plass kan man se ned til der gartneriet i sin tid lå.

Nabo jaget gjerningsmennene

Lind forteller at det var en nabo som torsdag ettermiddag oppdaget hva som foregikk. Han så tre ganske unge personer, men skremte dem vekk da han ba dem stanse.

Nå er både benker, stålplater, lyktestolper, kikkerten og ikke minst den store steinstjernen sprayet ned.

– Dette skal jo være et opplyst og trygt sted, et godt sted å være som skal formidle en historie, nå må spesialister inn for å fjerne griset. Det blir nok både omfattende og dyrt, sier Lind.

AKTUELT NÅ