Hopp til innhold

Nytt Altinn-rot

Da Eirik Hafver Rønjum skulle logge seg inn for å sjekke skatteoppgjøret sitt, fikk han opp en fremmeds navn og personnummer.

Altinn

Også i år opplever Altinn problemer når skatteyterne skal logge seg inn for å sjekke skatteoppgjøret.

Foto: Kim Jansson / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg prøvde å logge meg inn for å finne ut om jeg måtte betale restskatt eller fikk penger til gode, men da jeg kom inn til det som skulle være mitt skatteoppgjør, så stod det at en annen person representerte min konto, forteller Rønjum til NRK.

Eirik Hafver Rønjum

Eirik Hafver Rønjum er jobber til daglig som interaksjonsdesigner. Han synes Altinn-problemet både er skremmende og uprofesjonelt.

Foto: Privat

I tillegg til fullt navn, fikk Rønjum opp personnummeret til den ukjente mannen.

– Først tenkte jeg at han måtte være en representant fra Skatteetaten og at oppgjøret mitt fortsatt var under behandling, men jeg kunne velge å se oppgjøret hans, men jeg forsøkte ikke, sier han.

– Jeg er en ærlig sjel og har ingen interesse av å se noen andres oppgjør, legger han til.

Feilen skjedde da Rønjum logget seg inn med min Id på mobilen. Han forsøkte gjentatte ganger å komme inn på sitt eget oppgjør uten å lykkes.

– De gir meg fire ulike muligheter å logge meg på, likevel kommer jeg ikke inn på mitt eget skatteoppgjør. Det liker jeg forbanna dårlig, sier han.

– Provoserende og uprofesjonelt

Rønjum som til daglig arbeider med nettsider som interasksjonsdesigner reagerer sterkt på det som har skjedd.

– Dette er ekstremt uprofesjonelt. Jeg ble overraska og litt sint også fordi jeg forventer litt mer når jeg logger meg på de offentlige sidene.

Han reagerer også som privatperson, og sier han blir bekymret over at han får opp ukjente personers navn og personnummer, og at andre fremmede i teorien kan få opp hans.

– Det er provoserende fordi man leser om alle bevilgningene som blir gitt til Altinn-tjenesten, og det er trist at de ikke klarer å tilby noe bedre, konkluderer interaksjonsdesigneren.

Altinn: – Sterkt beklagelig

I mars i fjor brøt Altinn sammen da skatteyterne skulle sjekke egen selvangivelse.

I tillegg ble opplysninger om en skatteyter fra Oslo tilgjengelig for flere skatteytere.

Altinn bekrefter overfor NRK tirsdag kveld at de har fått flere meldinger fra folk som har fått opp informasjon som de ikke skal ha.

– Det er et fåtall som har vært inne i sin meldingboks og fått tilgang til noe informasjon som de ikke skulle hatt. Det skal dreie seg om at de har fått opp andres personnummer og navn, sier Mette Siri Brønmo, kommunikasjonsdirektør Brønnøysundregistrene.

Hun understreker at de ikke skal ha fått tilgang til andre personers skatteopplysninger eller selve selvangivelsen.

– Det er snakk om et begrensa omfang og i en begrensa periode, og det skjer ikke lenger nå, garanterer Brønmo.

Hun sier at de derfor har valgt å ikke ta ned innloggingstjenesten slik de gjorde under problemene i fjor.

– Hva synes dere om at dette skjer?

– Dette er sterkt beklagelig. Vi setter dette med sikkerhet høyt, spesielt etter hendelsen i fjor, så vi synes det er leit at det skjer.

Brønmo sier de nå må få klarhet i hva som har skjedd, og at de arbeider utover natta for å finne ut av feilen.

AKTUELT NÅ