Hopp til innhold

SSB retter ikke alle lenkefeilene

SSB vil ikke fikse slik at alle gamle lenker fører direkte til det innholdet de opprinnelig pekte til. Store norske leksikon derimot lover å ta vare på lenker ved omlegginger.

SSB i ny drakt (montasje)

1. mars i år ble SSBs nettsider relansert. Fra da av var det mange gamle lenker rundt på nettet som ikke lenger førte fram. Noe, men ikke alt blir rettet.

Foto: faksimiler fra ssb.no (montasje)

Onsdag morgen kunne NRK fortelle om hvordan en stor og dyr omlegging av nettsidene til Statistisk sentralbyrå (SSB) har ført til at mange lenker ikke fungerer lenger.

Les mer: Brukte 125 millioner kroner – gir feilmeldinger og feil sider

Siv Nordrum

Kommunikasjonsdirektør Siv Nordrum i SSB forteller at de sender nettbrukere til generelle emnesider når det ikke lar seg gjøre å koble nytt og gammelt innhold.

Foto: Studio Vest / Statistisk sentralbyrå

Forskere og it-eksperter reagerte på at lenker som skulle vise til relevante statistikker nå ofte enten gir feilmeldinger eller generelle emneforsider på ssb.no.

Nå innrømmer SSB at de lenkene som sendes videre til generelle emneforsider – og ikke de opprinnelige statistikkene – vil forbli slik. De blir ikke rettet slik at de sender nettbrukerne helt fram.

– De stedene der vi videresender til mer generelle sider for emner er slik fordi det ikke nødvendigvis finnes en entydig kobling mellom gammelt og nytt innhold. Da mener vi det er bedre at folk kommer til et område der vi tror de vil finne det de leter etter enn at de får en feilmelding, sier fagdirektør for kommunikasjon Siv Nordrum til NRK.

Lenker til konkrete statistikktabeller fra før nettsideomleggingen som går til generelle emnesider skyldes såkalte re-dirigeringsregler som SSB har innført for å fjerne rene feilmeldinger. Statistikken som lå i tabellene dit lenkene viste finnes fortsatt på nettet ifølge SSBs nettsideansvarlige. De håper at brukerne selv klarer å finne fram til de konkrete tallene og tabellene fra relevante emne- og stikkordssider.

Store norske leksikon: – Kan love at lenker fungerer etter omlegginger

At lenker på internett slutter å fungere er ikke noe nytt. Det skjer hele tiden.

Likevel får det kanskje større og større betydning ettersom informasjonen vi bruker i det daglige forflytter seg fra hyller, skap og skuffer til digitale dokumenter på nettet.

For eksempel har stadig færre nå et papirleksikon i bokhylla, og vi stoler i stedet på leksikontjenester på nettet.

Georg Kjøll

Georg Kjøll forteller at de vil at alle som lenker til Store norske leksikon også skal komme riktig også i framtida.

Foto: Norsk nettleksikon (pressebilde)

Der har ikke alle gitt opp å finne tekniske løsninger som vil gjøre at lenkene på nettet fungerer i mange år – eller til Dovre faller.

– Når vi gjøre store omlegginger kan jeg love at vi legger til rette for at lenker skal fortsette å fungere. Det står helt øverst på lista hos oss når vi gjør store omlegginger, sier redaktør Georg Kjøll som er ansvarlig for teknisk utvikling av nettsidene til Store norske leksikon.

Store norske leksikons innhold er overført til internett og drives nå av Norsk nettleksikon. Leksikonet er en godkjent kilde for både skoler og universiteter, og de sier selv at du trygt kan henvise til nettsidene når du skriver oppgaver.

Store norske leksikon - sitér denne artikkelen

På bunnen av alle leksikonartiklene hos Store norske leksikon finner man denne knappen. Et klikk på den gir en ferdig kildereferanse.

Foto: faksimile snl.no (montasje)

Sågar har nettleksikonet en egen funksjon for å hente ferdiglagde kildehenvisninger – med lenke.

– Funksjonen for å sitere oss er i utgangspunktet tenkt til skriftlig sitering, og da trenger den ikke vare evig i utgangspunktet. Likevel legger vi en føring på oss selv for at lenker alltid skal fungere, sier Kjøll.

Internetts far: – Kule lenker dør ikke

Allerede i 1998 skrev internetts far Tim Berners-Lee om problemet med at internettadresser endrer seg, at lenker slutter å fungere og at informasjon dermed blir vanskeligere tilgjengelig.

I artikkelen «Cool URIs don't change» tar Berners-Lee direkte tak i akkurat det SSB nå har gjort ved å legge om nettsidene sine slik at lenker ødelegges.

Tim Berners-Lee

Internetts far Tim Berners-Lee mener at lenker ikke bør endres slik at de ikke fungerer.

Foto: Carl Court / Afp

Mannen som ansees som nettsidenes og world wide webs far mener det bør være et mål at nettadresser aldri blir utilgjengelige.

– Det er en plikt for den ansvarlige for nettsider at de kan stå ved sine egne nettadresser i 2, 20 eller til og med 200 år fram i tid. For å oppnå det trengs det god tankegang, tilrettelegging og forpliktelse, skrev Tim Berners-Lee i 1998.

Deretter tar han tak i alle de typiske unnskyldningene for at adresser og lenker blir ødelagte. Også det SSB nå står midt oppe i.

«Vi lanserte akkurat nettsidene våre med ny struktur for å gjøre de bedre»
– Føler dere virkelig at nettadressene dere hadde ikke er kan holdes i live? I så fall må dere ha gjort en veldig dårlig jobb da dere laget dem. Tenk nå på det nye systemet og de nye nettadressene – slik at i alle fall de tåler neste relansering, skrev internetts far i 1998 om samme situasjon som SSB står i nå i 2013.

Leksikon med ønske om å bli lenket til

Totalt har Store norske leksikon i dag rundt 175 000 sider som inneholder leksikonartikler. Hvis noen lenker til disse er de derfor opptatte av at alle sammen skal komme frem til rett artikkel i all overskuelig framtid.

– Hvor opptatte er dere av å bli lenket til?
– Vi er veldig opptatte av å bli lenket til, og ser på det som en del av vårt samfunnsansvar å være synlige på nettet. Vi forsøker å være til stede på så mange arenaer som mulig på ulike steder og for ulike brukere. Vi jobber spesielt opp mot skoler og deltar blant annet med opplenkede tekster på nettstedet minstemme.no, som handler om demokrati og deltaking, forteller Kjøll som arbeider som redaktør for flere av fagfeltene i leksikonet i tillegg til å følge opp det tekniske.

Han forklarer at de også av og til gjør endringer på nettsidene, men at det da ligger høyt på lista at lenker til sidene ikke skal slutte å fungere. Dette er viktig for leksikonet både fordi de vil ha et godt rykte og fordi det lønner seg for å komme høyt i søkemotorene på nettet.

– Vi vurderer å legge om lenkestiene for de eksterne verkene Store medisinske leksikon og Norsk biografisk leksikon nå, men da er planen at alt skal fortsette å fungere med eksisterende lenker ved hjelp av videresending, sier Kjøll.

For han forstår forskere, studenter og andre nettbrukere som blir frustrerte om lenkene de har henvist til ikke lenger fungerer.

– Generelt er det viktig å ha levende lenker når man har et mye brukt nettsted der det er en viss varighet på det innholdsmessige. Det er utrolig irriterende å komme til døde lenker uansett om det er fra interne eller eksterne sider, sier leksikonredaktøren.

SSB.no - siden ble ikke funnet 404

Slike feilmeldingssider møtes brukere av om lenkene ikke fungerer i det hele tatt hos SSB.

Foto: faksimile fra ssb.no

Også Statistisk sentralbyrå er opptatt av at nettbrukerne skal komme fram til relevant innhold. Derfor vil de avskaffe lenker som ender i feilmeldingssider.

Da NRK gjorde noen stikkprøvetester på lenker til SSB fra akademiske oppgaver mandag kunne det oppleves både slike videresendinger til generelle sider, og at lenkene skapte rene feilmeldinger.

Feilmeldinger av typen «Siden ble ikke funnet – 404» ønsker statistikkbyrået derimot i stor grad å fjerne.

– Vi følger med på omfanget av slike feil, og gjør løpende vurderinger av om vi skal legge inn ytterligere re-dirigeringsregler for. Vi bruker verktøy for å få oversikt over hvem som linker til oss, og til hva, og følger med, sier Siv Nordrum i SSB.

AKTUELT NÅ