Hopp til innhold

Halvorsen vil flytte ansvaret for tilsyn med barnehagene

1 av 2 norske barnehager bryter loven, viser en undersøkelse VG har gjort. Til nå har kommunene hatt tilsyn med egne barnehager. Det vil kunnskapsministeren endre.

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er ikke fornøyd med dagens tilsynsordninger i landets barnehager. Nå vil hun ha endring og flytte ansvaret med tilsyn.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Hver dag leveres nesten 300.000 barn i norske barnehager. I 2010 sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen at hun ønsket at Norge skulle ha "verdens beste barnehager".

VG har imidlertid gransket 4500 tilsynsrapporter fra norske barnehager som viser at Norge er langt unna målet. Avisen har i seks måneder skaffet seg innsyn i rapporter etter tilsyn som avdekker store mangler i landets barnehagetilsyn.

Driver tilsyn av egne barnehager

Blant annet viser det seg at kommunene driver tilsyn av egne barnehager. Kunnskapsministeren mener det er uheldig med dagens tilsynsordning hvor kommunene kontrollerer seg selv.

– Når kommunen i dag har ansvaret for å ha tilsyn til seg selv, mener jeg at det ikke er tilstrekkelig avstand og uavhengighet i det tilsynet, sier Halvorsen til NRK.

Tilsynsrapportene viser store mangler hos flere barnehager:

  • Fare for at barna kan sette fast hodet og kveles i lekeapparatene
  • Dårlig hygiene som for eksempel kloakklekkasje, mugne matpakker og bleieskift på felles håndkle
  • I en barnehage er det fare for at barna kan drukne
  • I en annen barnehage er det betong under et klatrestativ


– Det bør ikke være slik at de som driver virksomheter og de som kontrollerer den er samme politiske enhet, sier Jan Fridtjof Bernt, professor i offentlig rett ved Universitetet i Bergen.

Vil ha uavhengig tilsyn

Halvorsen er ikke fornøyd med hvordan dagens tilsyn av barnehager fungerer. Nå vil Regjeringen foreslå at fylkesmannen skal kontrollere barnehagene for å sikre kvalitet på tilsynsordningen ved barnehagene.

Regjeringen vil om kort legge inn en melding til Stortinget hvor de vil foreslå at det innføres at uavhengig tilsyn, og at det er fylkesmennene og ikke kommunene som skal kontrollere barnehagene.

– Vi regner med at vi også vi får et mer effektivt tilsyn som passer på at eventuelle brudd blir rettet opp, sier kunnskapsministeren til NRK.

– Nødvendig å rydde opp

Høyre har tidligere gått ut og kritisert ordningen og krevd et uavhengig barnehagetilsyn. Nestleder i Høyre mener det er på høy tid med en endring.

Bent Høie (Høyre)

Bent Høie, nestleder i Høyre mener dagens tilsynsordning i norske barnehager er problematisk, og mener det er på høy tid med endring.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / Scanpix

– Det er flere år siden Høyre tok opp dette i Stortinget, så vi er glad for at regjeringen nå følger etter. Det er et problem at kommunene både eier og driver barnehagene som de selv har tilsyn med. Da får du en bukken som passer havresekken-problematikk som det er nødvendig å rydde opp i, sier Bent Høie, nestleder i Høyre.

AKTUELT NÅ