Hopp til innhold

Slår fremmedfrykt-alarm i Europa

En stadig hissigere stemning i Europa rammer innvandrere og skaper myter, sier Europarådets Thorbjørn Jagland – og ber nordmenn være på vakt mot egne holdninger.

Jagland

– VELDIG FARLIG: Det er veldig farlig når myter om innvandrere som ikke nødvendigvis stemmer får fotfeste, sier Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Etter å ha sett med bekymring på hvordan det han omtaler som intoleranse og diskriminering hadde bredt om seg i Europa de siste årene, nedsatte Jagland en gruppe i 2010 som skulle se nærmere på hvor langt utviklingen var kommet, og hvordan den kan stoppes. Generalsekretæren likte ikke det han så da konklusjonen sto klar:

– Det ble påvist en økende tendens til diskriminering og rasisme, som ofte bunner i utbredte feiloppfatninger som rammer etniske minoriteter, sier Jagland til NRK.no.

Undersøker myter

Den kommende uken setter NRK.no søkelyset på myter om innvandring. Med utgangspunkt i holdningsundersøkelser og oppfatninger som ofte kommer frem i en polarisert innvandrings- og integreringsdebatt, tar vi tak i fem påstander som vi ettergår nærmere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hver dag ser vi på en ny myte og stiller spørsmålet: I hvilken grad er myten en løs påstand uten rot i virkeligheten, eller faktisk beskrivende for hvor vi står når det gjelder innvandring og integrering i det moderne Norge? I en rekke reportasjer vil alt fra tallknusere til fagfolk gjøre sitt for å bidra til å belyse de omstridte og omfattende spørsmålene. I tillegg blir mye av statistikken som ligger til grunn visualisert og leserne invitert til å fortelle sin historie i et interaktivt rigg.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL OM DETTE TEMAET? Kontakt NRKs journalister her!

Europarådets vismannsgruppe peker på at noe av det viktigste i dagens Europa er å adressere fremmedfrykt, fordommer og negative holdninger til innvandrere og innvandring, og at det er behov for et holdningsskifte. Men da må først flere utfordringer tas på alvor:

  • Økende intoleranse
  • Økt oppslutning om populistiske partier
  • Diskriminering
  • Befolkningsgrupper uten rettigheter, som romfolket
  • Parallelle samfunn
Romfolk drar fra Bodø

UTSKJELT 1: Romfolk-debatten raste i Norge i fjor sommer. Jagland mener det er et eksempel på hvordan intoleransen brer seg ikke bare i Europa generelt, men også i Norge.

Foto: Munevver Yildis / NRK

En del av økningen i holdningsproblemene tilskrives den spente økonomiske situasjonen i Europa. I økonomiske nedgangstider går fremmedfrykten mot minoriteter tradisjonelt opp, og de blir møtt med mer skepsis og får skylden for problemer som oppstår. Men til tross for at Norge har gått klar av dette så langt, slipper ikke nordmenn unna oppfordringen om å ta et oppgjør med egne holdninger, mener Jagland.

– Veldig, veldig farlig

– Dette gir mange utslag, også i Norge. Vi så det i fjor sommer, med den ordbruken som ble brukt mot romfolket. Og vi ser også at det går ut over muslimer og til dels jøder. Dette er et tegn på et sinne som retter seg mot minoriteter i særlig grad, og eksisterer i alle samfunn. Det er bare å slå opp på nettet og finne utallige eksempler på det hver eneste dag, sier Jagland.

Innvandrerkvinner

UTSKJELT 2: Muslimene er en annen gruppe som rammes spesielt av økende intoleranse og fremmedfiendtlighet i Norge, ifølge Jagland og Europarådet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Gruppen hans peker på en rekke vanlige oppfatninger om minoriteter som skaper grobunn for myter:

Innvandrere gir mer kriminalitet i samfunnet, de bringer med seg sykdommer til et land, de tar jobbene til majoritetsbefolkningen, driver ned lønninger, misbruker velferdsordninger, oppfører seg som om landet eller det lokale stedet de har kommet til tilhører dem, lager parallellsamfunn, misbruker velferdsordninger og fronter et negativt kvinnesyn.

– Hvor farlig er slike myter?

– Det er veldig, veldig farlig. Vi må passe på og alltid være på vakt i Norge, så slike oppfatninger ikke flyter over.

Professor Lars Østby i Statistisk Sentralbyrå har forsøkt å knuse myter om innvandring i 25 år. Han mener oppfatninger som fester seg i befolkningen uten at det nødvendigvis er hold i dem potensielt er svært skadelige.

– Myter har noe negativt ved seg, og jeg er mest opptatt av at feilaktig virkelighetsbeskrivelser kan gi grunnlag for gale beslutninger. Og jeg mener man ikke skal basere politikk på feilaktive virkelighetsbeskrivelser , sier Østby til NRK.no.

I en polarisert innvandringsdebatt mener han det er et stort problem at innvandrere diskutéres som én gruppe, når Norge i realiteten har innvandrere fra hele 219 land – med svært ulike kulturelle ryggsekker.

Lars Østby

– HODE I FRYSER OG BEINA I OVN: SSBs Lars Østby sammenlikner nivået på deler av innvandringsdebatten med å stikke beina i fryseren og hodet i ovnen.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Det blir som å sette hodet i fryseren og beina i stekeovnen. Et eller annet sted midt på kroppen har du kanskje 37, 2 i kroppstemperatur, men dette gjennomsnittet er neppe en god beskrivelse av hvordan du har det, sier han.

Jagland etterlyser tydeligere politisk lederskap i slike spørsmål.

Vil bruke lovverket

– Vismannsgruppen pekte på at det kreves et stort politisk lederskap, som tar oppgjør både med hvordan man selv snakker, og å rettlede andre. Faren er at det som i går ble kalt ekstreme ytringer, plutselig blir vanlig, og det må motvirkes med politisk lederskap. Og særlig må det mobiliseres mot internettforum, hvor hatuttrykkene florerer, og vi må i større grad ta i bruk lovverket vi har, sier han.

Jens Stoltenberg, Siv Jensen og Erna Solberg lot en gyllen sjanse til å ta et oppgjør med den hissige retorikken gå fra seg da romfolkdebatten raste som verst i fjor sommer, mener generalsekretæren.

– De kunne vært klarere i diskusjonen rundt romfolket. Men jeg vil ikke gi karakterer til bestemte personer. Den politiske ledelsen har jevnt over talt klart ved mange anledninger, sier han.

AKTUELT NÅ