Hopp til innhold

Høyesterett opphevet to kjennelser

Kravet fra advokat Klomsæt og hans forsvarer om å få utlevert en harddisk fra politiet ble likevel ikke avgjort av høyeste rettsinstans i dag. I stedet sendte Høyesterett saken helt tilbake til tingretten.

Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin

Sigurd Klomsæt og hans forsvarer Arvid Sjødin fikk ikke medhold i Høyesterett i dag. Men nå skal beviskravet deres behandles på ny.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Høyesterett mener at både tingretten og lagmannsretten skulle ha latt politiet – eller Justisdepartementet – redegjøre for grunnen til at de har påberopt seg taushetsplikt og nektet å utlevere harddisken til en PC, slik Sigurd Klomsæts forsvarer har krevd.

Klomsæt er tiltalt for å ha brutt straffeloven som bistandsadvokat i 22. juli-saken, ved å levere materiale som politiet ga bistandsadvokatene, videre til mediene.

Krever «speilkopi» utlevert

Klomsæts forsvarer Arvid Sjødin mener han kan bevise kollegaens uskyld ved hjelp av en såkalt speilkopi av harddisken på politi-PC-en som ble brukt til å produsere en CD dette materialet lå på.

Han ønsker å granske PC-en for å sjekke sikkerheten ved produksjonen av CD-en. Målet er å finne ut hvor mange kopier av CD-en som ble produsert, hvilket utstyr og hvilke nett PC-en har vært koblet til og hvem som har hatt tilgang til den.

Politiet ga Klomsæts dataekspert tilgang til de delene av harddisken som de mente var av interesse for saken. Men de sa nei til å utlevere harddisken i tingretten.

Politiet anket saken videre til lagmannsretten, men fikk ikke medhold: Politiet måtte utlevere hele harddisken, mente dommerne.

Men politiet insisterte på at harddisken også inneholder helt andre dokumenter som er taushetsbelagte. De anket derfor avgjørelsen videre til Høyesterett.

Kunne føre til lovbrudd

Her mente dommerne i dag at lagmannsretten i sin kjennelse ikke hadde gjort det som ifølge loven skal gjøres i slike tilfelle: Diskutert om politiet ville bryte loven om taushetsplikt ved å utlevere hele harddisken.

«Det fremstår som uklart hvilke bestemmelser avgjørelsen er forankret i og hvilke vurderinger som er gjort i tilknytning til disse», skriver Høyesterett i dagens kjennelse.

Fordi begrunnelsen manglet, mente ankeutvalget i Høyesterett at det ble umulig for dem å vurdere lagmannsrettens tolking av loven.

«Lagmannsrettens kjennelse må etter dette oppheves», slo Høyesterett fast.

Feilen rammet samtidig tingrettens beslutning, skriver de samme dommerne. Dermed ble også kjennelsen i tingretten opphevet, og saken skal nå helt tilbake dit.

Tre saker på én gang

Samtidig pågår selve straffesaken mot Sigurd Klomsæt i Oslo tingrett. Den åpnet mandag, og Klomsæt valgte å ikke be om utsettelse i påvente av Høyesteretts-kjennelsen. Det er uvisst hva hans forsvar vil velge å gjøre nå.

I retten i dag var det Klomsæts tur til å vitne. Han kom med krass kritikk av politiet i Asker og Bærum, som han beskylder for altfor dårlig etterforsking.

Også Oslo-politiet som utstyrte bildene fra 22. juli-saken med vannmerke, fikk gjennomgå i retten i dag. Domstolene og Tilsynsrådet for advokatvirksomhet ble beskyldt for å ha slukt rått alt politiet har kommet med.

Helt i slutten av januar var retten samlet for å ta stilling til kravet hans om å få tilbake advokatbevillingen, som han på grunn av den samme saken ble fratatt i august i fjor.

Avgjørelsen i den delen av saken faller trolig i overmorgen, torsdag.

Høyesteretts Annen avdeling

Høyesterett mener at kjennelsene om å utlevere politiets harddisk ble tatt på feil grunnlag. Nå må kravet fra Klomsæt behandles på nytt.

Foto: domstol.no

AKTUELT NÅ