Hopp til innhold

Opprør mot behandling av eldre

Pårørende er rystet over hvordan eldre behandles på sykehjemmet. Nå starter de nasjonal pårørendeforening for sykehjemsbeboere.

Pårørende til de eledre er opprørt over hvordan eldre behandles. Nå starter de pårørendeforening for sykehjemsbeboerne.

Pårørende er lei av hvordan demente behandles i livets siste fase på sykehjem og gjør nå opprør.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tiltaket kommer etter at Dagsrevyen i går fortalte om Ole Fyrand som har fått Alzheimer.

– Vi som enkeltpersoner kan ikke hele tiden fronte enkeltsaker, vi må ha en stor organisasjon som kan gjøre dette i fellesskap, sier Ann Mette Rekkedal.

Lei av hvordan eldre behandles

Rekkedal er blant kvinnene som er lei av alle enkelthistorier om hvordan eldre behandles i livets siste fase. De mener at demente eldre trenger noen som kjemper for deres rettigheter til et verdig liv.

– Demente har ofte en tendens til å være rastløse, de vil gjerne opp og gå, og det har ikke pleierne hverken tid eller kapasitet til å ta seg av. Det er enklere å lenke dem opp til stolen, eller medisinere dem, fortsetter hun.

Rystet over behandlingen

Birgitta Fyrand

OVERGREP: Birgitta Fyran ble sint og opplevde det som et overgrep at sykehjemmet medisinerte ektemannen uten å varsle familien.

Foto: NRK

Dagsrevyen fortalte fredag om den kjente hudlegen Ole Fyrand som ble satt på beroligende medikamenter uten at sykehemme varslet familien. Familien er rystet over behandlingen, og pleier nå Ole hjemme.

– Jeg ble sint og jeg følte det var et overgrep, like mye på oss som det var på Ole, sa hans kone, Birgitta Fyrand, til NRK.

Ledelsen ved sykehjemmet har beklaget at de ikke varslet familien.

Norsk sykepleierforbund reagerer

Sykepleierforbundets leder reagerte også på saken, og støtter tiltaket om å starte pårørendeforening.

Leder for Norsk sykepleierforbund

Leder for Norsk sykepleierforbund, Eli Gunhild By, reagerer på behandlingen av eldre, og støtter tiltaket om nasjonal pårørendeforening.

– Vi har mange gode eksempler på at der vi har med brukere og i dette tilfellet, pårørende, er det svært positivt for å få fokus på slike saker, sier leder for Norsk sykepleierforbund, Eli Gunhild By.

De pårørende ser ikke for seg et liv på et sykehjem for seg selv.

– Når du blir dement og du er helt avhengig av andre, så blir du på en måte stuet bort. Det blir glemt at du er et menneske, forteller Linda Birkenes Andresen.

Stor pågang

Mange har tatt kontakt med NRK Dagsrevyens saker fredag og lørdag.

Linda Birkenes Andresen opplyser at hun kan kontaktes på linda.andresen@hotmail.com. Sissel Rekkedal kan kontaktes på Facebook.


AKTUELT NÅ