Hopp til innhold

Fritt Ords Pris for 2013 går til Per Fugelli

Stiftelsen Fritt Ord har besluttet å tildele Fritt Ords Pris 2013 til sosialmedisiner Per Fugelli for å ha «bidratt til å åpne opp diskusjonen om hva det vil si å være alvorlig kreftsyk.»

Per Fugelli foran bokhylle

Stiftelsen Fritt Ord hyller Per Fugelli for å «ha oppmerksomheten mot vår frykt for å snakke om døden og fortrengningen av den.»

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Fritt Ords Pris er institusjonens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på kr 400 000. Med prisen følger Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas.

I år går prisen til Per Fugelli, professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo.

«Per Fugelli får Fritt Ords Pris for 2013 for å ha gitt en stemme til kreftsyke og de som står ansikt til ansikt med døden,» skriver styret i Fritt Ord i sin begrunnelse.

Fugelli blir også hyllet for å ha vist at «den beste "samfunnsmedisin" er å skape og dele verdighet med sårbare grupper som etniske minoriteter, fattige og funksjonshemmede. Gjennom utallige foredrag og uredd deltakelse i en rekke store debatter har han lenge vært en markant bidragsyter i norsk offentlighet.»

– Bidratt til åpenhet

Per Fugelli løfter vekter

Per Fugelli har også vist seg fra sin humoristiske side i NRK-programmet Trygdekontoret

Foto: NRK

For fire år siden fikk Per Fugelli konstatert kreft i tykktarmen med spredning til lungen.

Den frittalende samfunnsdebattanten har ved flere anledninger uttrykket sine tanker om døden. Det er denne åpenheten om sin egen sårbarhet, som har fått Styret i Fritt Ord til å dele ut årets pris til professoren.

I oktober fortalte Per Fugelli i et intervju på NRK-programmet Trygdekontoret at han er i ferd med å tape kampen mot kreften. Thomas Seltzer ville vite hva «en av de smarteste personene han kjenner», har som sitt «siste råd til det norske folk».

– Mennesket er menneskets helsekilde. Ikke vær et ettall på jorda, bry deg om flokken din, svarte Fugelli.

(Artikkelen fortsetter etter dokumentaren)

Norsk dokumentar. Den intellektuelle og urbane legen er ikke bare en engasjert samfunnsdebattant. Han kan også kunsten å vrake tørrfisk, få start på uvillige påhengsmotorer og skli ned fjellsider på bare rumpa.

DOKUMENTART: Folk: Per Fugelli - med sløyfe i halsen og hjertet på Røst

Åpen for debatt

Fugelli ble født i Stavanger i 1943. Han er i dag professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han har gitt ut flere bøker og har i mange år holdt foredrag og deltatt i store debatter.

Prisutdelingen for Fritt Ords Pris finner sted tirsdag 14. mai 2013 i Den norske Opera & Ballett. Fritt Ord er en privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt.

Fugelli fikk tidligere i år tildelt årets Siddispris for å ha på «en særskilt måte bidratt til å skape en åpenhet og/eller debatt».

Som sosialmedisiner har Per Fugelli i en årrekke vært en uavhengig kritiker av egen profesjon. Han har vært motstander av byråkratiseringen av norske helseinstitusjoner. Fugelli har en humanistisk tilnærming til helse- og sosialpolitikk, hvor det hele mennesket settes i sentrum.

Han har vist at den beste "samfunnsmedisin" er å skape og dele verdighet med sårbare grupper som etniske minoriteter, fattige og funksjonshemmede. Gjennom utallige foredrag og uredd deltakelse i en rekke store debatter har han lenge vært en markant bidragsyter i norsk offentlighet.

Styrets begrunnelse for Fritt Ords prisvinneren

AKTUELT NÅ