Hopp til innhold

Lover borgerlig pakke mot barnefattigdom

Opposisjonspartiene lover en forpliktende pakke mot barnefattigdom før valget.

Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF) og Erna Solberg samlet for å diskutere bekjempelse av barnefattigdom.

NETT-TV: Fra venstre: Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF) og Erna Solberg (H) diskuterer tiltak for bekjempelse av barnefattigdom.

Etter den siste ukes debatt om Høyres nedtrapping av formuesskatten, var det en sak av stor symbolverdi som tirsdag ble drøftet på Stortingets møterom 103.

En felles borgerlig plan for bekjempelse av barnefattigdom.

– Fremskrittspartiet har lagt frem flere forslag i dagens møte. Det har de andre partiene gjort også. Så skylder vi hverandre å sette oss ned og diskutere disse forslagene grundig, slik at vi kan legge frem felles forslag i løpet av våren, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Hva med å øke kontantstøtten?

– Det vil nok være ett av flere tema for diskusjon. Hva vi ender opp med å bli enige om, det vil vi presentere i løpet av våren, sier Jensen.

Over 102.000 barn vokser opp i fattigdom, ifølge en fersk rapport fra Nav.

Rapporten viser at fire av ti barn i familier med vedvarende lav inntekt har innvandrerbakgrunn.

Høyre: Andre veier enn økt trygd

Høyres Erna Solberg mener det viktigste er at foreldrene kommer seg ut i arbeid, og peker på tiltak innen rus og psykiatri.

– Jeg tror faktisk det er viktigere veier til dette enn bare å øke trygdesatsene, sier Solberg.

Ingen tør å garantere at de skal utrydde barnefattigdommen, en lovnad Kristin Halvorsen kom med foran valgte i 2005, og som hun senere har måttet beklage.

Det er et mål for Regjeringen at de økonomiske forskjellene skal reduseres og fattigdom avskaffes.

Soria Moria-erklæringen, 13. oktober 2005

– Den viktigste ambisjonen vi skal ha er å bryte spiralen, sånn at ikke fattigdommen går i arv i Norge, mener Solberg.

Kjemper for kontantstøtten

Krf-leder Knut Arild Hareide føler han har fått en lissepasning fra Frp og Høyre i kampen for partiets fanesak – kontantstøtten.

– Vi vet at kontantstøtten har vært viktig for å bekjempe fattigdom, og det at de rødgrønne har kuttet i kontantstøtten, har vært negativt for fattigdomsutfordringen i Norge, uttaler Hareide.

Han er svært fornøyd med signalene fra Høyre og Frp.

– Men de to største partiene rundt bordet vil redusere offentlig budsjett?

– Ja, da er jeg veldig glad for at de sier dette er noe de vil prioritere, svarer Hareide.

I Venstres alternative budsjett har de økt sosialhjelpsatsene, økt minstefradraget på skatt og prisdifferensiering.

– Hvor sannsynlig er det å øke sosialhjelpsatsene sammen med Høyre og Frp?

– Vi håper at vi får til det. Vi håper også at vi får til de andre 24 tiltakene vi har. Om de har andre gode forslag, så blir vi gjerne med på det, svarer Skei Grande.

Ap, SV og Sp uteble

Marianne Marthinsen

STOR AVSTAND: Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen mener avstanden til Frp og Høyre er så stor at det ikke har noen hensikt å forsøke å finne en plattform for bekjempelse av fattigdom.

Foto: Mohammed Alayoubi/NRK

– Da har vi tre ubrukte kopper. For Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har ikke funnet det bryet verdt å komme hit, innledet Siv Jensen da de borgerlige partilederne hadde funnet plassene sine rundt bordet.

Frp-lederen hadde invitert samtlige partier til et møte om bekjempelse av barnefattigdom, men regjeringspartiene valgte å utebli.

– Vi bruker tid på å bekjempe fattigdom hver eneste dag. Når Frp inviterer til dugnad, men mangler de viktigste redskapene, er det ikke poeng for oss å bruke tid på det, kommenterer stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap).

Hun sier Arbeiderpartiets bekjempelse av barnefattigdom handler om «å ta vare på fellesskolen, ha sterke løsninger på barnehage, felles helsevesen og å holde folk i jobb».

– Frp prioritere store skatteletter. Det betyr å ta samfunnet i en helt annen retning. Derfor gir det veldig lite mening for oss å sette oss sammen med Frp for å prøve å bli enige om en politikk for fattigdomsbekjempelse, utdyper Marthinsen.

AKTUELT NÅ