Hopp til innhold

Soldater vil vite hvorfor de må vaksineres, når helsepersonell slipper

Fra de ferskeste i førstegangstjenesten til erfarne krigere: alle soldater i Forsvaret må vaksineres. For de som sier nei, venter hjemsendelse eller kontorjobb.

Øvrebø

MÅTTE DRA HJEM: Knut Øvrebø tok 12 vaksiner før han dro til Tsjad i Afrika, men da han nektet å ta svineinfluensavaksine, måtte han dra hjem.

Foto: Privat

Knut Øvrebø likte seg i det karrige ørkenlandskapet. Han var i Tsjad på et fredsbevarende oppdrag, og som alle andre soldater hadde han fått vaksine mot 12 ulike sykdommer før han dro.

Men i Afrika, samtidig som vaksinedebatten raste som verst hjemme i Norge, fikk sykepleieren og soldaten beskjed om at han i tillegg måtte vaksinere seg mot svineinfluensa.

– Det var en veldig vanskelig sak for meg. Jeg trivdes godt med oppdraget, jeg hadde kjekke kollegaer og overordnede, forteller Øvrebø.

Gjennom mediedekningen i Norge hadde han fått med seg at vaksinen mot den nye influensaen var kontroversiell, og han fortalte sine overordnede at han ikke ville ta Pandemrix.

– Da fikk jeg valget. Enten må jeg ta den, eller dra hjem. Og til tross for at jeg absolutt ikke hadde lyst til å reise, visste jeg at jeg ville angre hvis jeg takket ja til vaksinen.

– Eneste yrkesgruppe

Som eneste yrkesgruppe i samfunnet, har Forsvarsansatte plikt til å vaksinere seg. Nå vil Norges offisersforbund ha svar på om det er lovlig å kreve dette av alle soldater.

NETT-TV: Soldater vil ha svar om vaksine. Reporter: Martin Roalsø

Som eneste yrkesgruppe i samfunnet, har Forsvarsansatte plikt til å vaksinere seg. Nå vil Norges offisersforbund ha svar på om det er lovlig å kreve dette av alle soldater.

Ombudsmannen for Forsvaret er bedt om å vurdere om vaksineplikten er i tråd med Europarådets konvensjon om menneskerettigheter og biomedisin, som sier at inngripen på helseområdet skal være frivillig. Det forteller forhandlingsleder i forbundet, Eigil Jespersen.

– Vi forstår at Forsvaret har et behov for å vaksinere sitt personell. Spesielt de som skal i internasjonal tjeneste. Men det vi stiller spørsmålstegn ved er hvorfor forsvaret kan gjøre dette her, som eneste yrkesgruppe i samfunnet. Når vi vet at helsepersonell ved våre sykehus i Norge ikke har den plikten, har vi problemer med å fortelle vårt personell hvorfor de må.

– Forsvaret anslår at rundt 10 soldater i året nekter, hvor omfattende vil du si problemet er?

– For oss er hver enkelt sak og hvert enkelt medlem viktig å håndtere, så har vi ett medlem som stiller spørsmålstegn ved plikten, så er det nok til at vi vil ha et svar, svarer Jespersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sannes

KAN BLI STRIDSDYKTIGE: Overlege og major Reidar Sannes begrunner vaksineplikten i Forsvaret med at syke soldater ikke kan forsvare seg selv eller andre i en kritisk situasjon.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Kontorjobb

Forsvaret har ikke lov til å sparke ut ansatte som ikke vil vaksinere seg. Er de ansatt i Forsvaret, venter en "kontorjobb", slik at de ikke er i kontakt med soldater som potensielt kan smittes før de skal ut i kamp. For elever på Befalskolen er det annerledes, de må ut av skolen.

– Forsvaret kan ikke tvangsvaksinere noen, sier overlege og major i Forsvarets sanitet, Reidar Sannes.

– Men det får konsekvenser for den ansattes karriere hvis de ikke følger de retningslinjer og bestemmelsene som settes angående vaksinen. De som ikke vaksinerer seg, får ikke lov til å tjenestegjøre i utlandet, sier majoren.

Det er Forsvarets sanitet som bestemmer hvilke vaksiner ansatte i Forsvaret skal ta. Saniteten følger i hovedsak retningslinjene til Folkehelseinstituttet. Sannes sier det er uaktuelt å gjøre vaksinene frivillig, slik Norges Offisersforbund ønsker.

– I Forsvaret er det mye trangboddhet og hard fysisk tjeneste som gjør at man er mer utsatt for smitte. Og hvis en hel avdeling blir smittet, vil det få konsekvenser for jobben man skal gjøre. Soldatene kan hindres i å forsvare seg selv eller andre i en kritisk situasjon. Det er hovedgrunnen til at vi vaksinerer, sier Sannes

Hjem etter en uke

Én uke etter at Knut Øvrebø ga beskjed om at svineinfluensavaksinen var uaktuell å ta, var han hjemme i Norge. Det er tre år siden, og Øvrebø skulle gjerne jobbet for Forsvaret igjen. Helst med frivillig vaksinering.

– Jeg er utdannet sykepleier, og synes det er merkelig at jeg som helsepersonell nyter samme friheten som den øvrige befolkninga til å velge selv om jeg vil ta vaksine ellers ikke, mens det er tvang i Forsvaret. I et fritt samfunn er det faktisk en fundamental rett å velge selv hvilken medisinsk behandling man ønsker. Så jeg mener at Forsvaret burde basere vaksineringa si på frivillighet heller enn tvang, sier Øvrebø.

Ombudsmannen for Forsvaret har fått brevet fra Norges offisersforbund om vaksineplikten, men har ikke vurdert saken ennå.

AKTUELT NÅ