Hopp til innhold

– Navnekonkurransen Disney-fiserer ville, farlige dyr

Skal de hete Varg og Vera, Gro og Gråbein, eller kanskje noe mer kongelig som Sonja og Harald? Navneleken er i gang for det nye ulveparet som har bosatt seg i Østmarka. Det får Norges Jeger- og fiskerforbund til å reise bust.

Første bildet av ulven

FØRSTE BILDET: Et viltkamera har sannsynligvis tatt det første bildet av Østmarka-ulven. Dette kan være ulvefar.

Foto: Magnus Holmsen Utsigt / Privat

100 år etter at ulven ble utryddet fra Østmarka har et ulvepar slått seg ned i hovedstaden. Dersom kjærligheten blomstrer, blir det trolig også flere av dem til våren.

I samarbeid med NRK og VG, har Naturvernforbundet satt i gang en navnekonkurranse med tanke på det uvanlige innflytterne. Vinneren som kommer fram til det beste navnet på «mamma- og pappaulven», får heder og ære og en radio.

Det provoserer Norges Jeger- og fiskerforbund.

Håvard Andersen

Håvard Andersen i Norges Jeger- og Fiskerforening sier mediene Disney-fiserer farlige, ville dyr.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Det å gi ulvene navn, vil si at du også gir dem personlighet, og vi mener at det er med på å lage et Disneyland i norsk skog, som vi ikke vil være bekjent av, begrunner Håvard Andersen, i Norges jeger- og fiskerforbund.

Han sier navnekonkurransen fremstiller virkeligheten som et eventyr og ville ulver som Disney-figurer.

– Det blir vanskeligere å skyte en maskot. Det er ingen som vil gjøre seg til en «morder» dersom det blir bestemt at ulven med navn «Harald» eller «Sonja» skal skytes, utdyper han.

– Respektløst

Ifølge Norges jeger- og fiskerforbund er navnekonkurransen respektløs overfor dem som lever med ulv i sitt nærområde.

– Dette er jo ikke noe man velger, men det er politikerne som bestemmer om ulven skal bo i min eller din hage, og hvis jeg da skulle være redd eller ha andre interesser som gjør ulv en belastning for meg, så mener vi det er respektløst å begi seg ut på noe som blir en fordumming av hele debatten, forklarer han.

– Vi skal ikke glemme at ulven først og fremst er et rovdyr som lever av elg, og det sier seg selv at hvis du er i stand til å brekke en elg ned i lyngen, så er du ikke ufarlig, sånn som Naturvernforbundet hevder Andersen, som legger til at forbundet er for at det skal være ulv i skogen generelt.

– Ulven spiller en viktig rolle i norsk natur

Lars Haltbrekken

– Dersom Jeger- og fiskerforbundet er så forferdelig bekymret for at ulven skal hete «Harald» eller «Sonja», så kan de jo foreslå navn selv, slik som «Død og Fordervelse» eller «Pest og Kolera» for eksempel, så får vi se om det når opp, spøker lederen av Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, sier man skal ta folks frykt for rovdyr på alvor, men at mye trolig kan løses med bedre informasjon.

– Det er nok de færreste av oss som kommer til å være forunt å se ulven. Den holder seg stort sett unna oss mennesker, og er i liten grad farlig for oss, sier han.

Haltbrekken synes navnekonkurransen de har satt i gang er en «morsom gimmick» for å understreke at ulven faktisk spiller en viktig rolle i norsk natur, og feire at den er tilbake.

– Det er jo ikke sånn at ulven i Norge har for sterk beskyttelse, tvert imot, sier han.

Haltbrekken medgir at å gi navn på de ville ulvene kan bidra til en Disney-fisering av naturen, men sier det er en måte å feire at ulven har kommet tilbake i Oslo-marka på.

– Dersom Jeger- og fiskerforbundet er så forferdelig bekymret for at ulven skal hete «Harald» eller «Sonja», så kan de jo foreslå navn selv, slik som «Død og Fordervelse» eller «Pest og Kolera» for eksempel, så får vi se om det når opp, spøker lederen av Naturvernforbundet.

– God, norsk tradisjon å navngi dyr

Norges Jeger- og fiskerforbund langer også ut mot mediene som har satt i gang navnekonkurransen sammen med Naturvernforbundet. Han kaller stuntet «hodeløst», og kritiserer mediene for å velge side i en svært betent, politisk rovdyrdebatt.

Distriktsredaktør i NRK Østlandssendingen, Otto Haug, avviser kritikken, og påpeker at det er stortinget som har bestemt at det skal leve ulv i Norge, og at Oslo-marka er et område partene har blitt enige om at det er lov for ulven oppholde seg.

– Dette er såpass ukontroversielt at vi godt kan tillate oss å feire at ulven er tilbake i området. Det å gi dyr navn har vært en del av folkelig, god, norsk fortellertradisjon i mange hundre år, lenge før Walt Disney ble født, parerer Haug.

Han forteller at redaksjonen har fått god respons fra publikum, som har bidratt med mange kreative forslag til ulvenavn.

Det første bilde av ulven i Østmarka
Foto: Magnus Holmsen Utsigt / Privat

AKTUELT NÅ