Hopp til innhold

Ap åpner for «Robin Hood-skatt»

Etter at 11 EU-land i går sa ja til skatt på finanstransaksjoner, vurderer også Norge å komme etter. – Finanssektoren er underbeskattet, mener Arbeiderpartiet.

Oslo Børs

Tobin-skatten er oppkalt etter nobellprisvinner James Tobin. Han ønsket en liten skatt på samtlige internasjonale finanstransaksjoner for å begrense kortsiktige spekulasjon, og for å stabilisere markedene.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Marianne Marthinsen, Ap

Finanspolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen, tror at tiden kan være inne også for Tobin-skatt i Norge.

Foto: Ap
Jan Tore Sanner i vandrehallen på Stortinget

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner er skeptisk til Tobin-skatten. Han mener bankene pålegges nok krav som det er.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Finansministre fra 11 EU-land ble i Luxembourg i går enige om å jobbe for en skatt på finanstransaksjoner. Det er EUs to største økonomier, Tyskland og Frankrike, som har gått i bresjen for forslaget.

En slik skatt har også vært diskutert i Norge. Regjeringens svar har vært Norge ikke kan innføre en slik skatt alene, og at man må vente til flere land kommer på banen.

Ap ønsker finansskatt

Nå sier finanspolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen, at tiden kan være inne også for Norge.

– Vi er for prinsippet om en internasjonal skatt på finanstransaksjoner. Når våre viktigste handelspartnere nå går inn for dette, taler det for at også Norge kommer på banen, sier Marthinsen til NRK.

Også regjeringens finanskriseutvalg pekte på skattlegging som et mulig tiltak for å forebygge en framtidig krise.

– Høy prioritet

– Finanssektoren er underbeskattet sammenlignet med andre sektorer. Da kan finanssektoren bli for stor i forhold til resten av økonomien. Det er i seg selv destabiliserende. En mer normal skattlegging kan motvirke dette, sier Marthinsen.

I tillegg til en mulig skatt på finanstransaksjoner, jobber regjeringen med en aktivitetsskatt. Dette er en skatt på overskuddet i finansinstitusjonene.

De rødgrønne finanspolitikerne i Stortinget forlangte i en merknad til statsbudsjettet at arbeidet med en aktivitetsskatt for finansielle tjenester «skal ha høy prioritet i regjeringen».

Vil skattlegge bankene

Hun tror ikke disse skattene vil påvirke hvordan nordmenn plasserer pengene sine.

– De som investerer vil ikke merke mye til dette. Det er overskuddet i finansinstitusjonene som vil skattlegges. Det gjelder blant annet bankene, livselskapene og tradingselskaper.

– Trenger finanssektoren i Norge egentlig å kjøles ned?

– Finanssektorens andel av BNP er ikke faretruende høy, men det er alltid fare for at den blåses opp. Og det er ingen grunn til at merverdiskapingen i finanssektoren skal skattlegges lavere enn i resten av samfunnet. Det er en prinsippsak, sier Marthinsen.

Høyre er skeptisk

Slike prinsipper har ikke Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

– Det er vanskelig å ha et prinsippsyn, men vi i Høyre er skeptiske. Man må se alle skatter i sammenheng, og vi mener dette er et uheldig tidspunkt fordi bankene også vil bli pålagt krav om å økt egenkapital for å bli mer robuste, sier Sanner.

Han frykter at økte krav og flere skatter vil føre til at det blir vanskeligere og dyrere for forbrukerne og næringslivet å få lån.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen ville ikke kommentere denne saken i dag, men har tidligere sagt at Norge arbeider for en internasjonal valutaavgift til inntekt for globale fellesgoder, utvikling og klima.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Finansnæringen kan krympe

Sanner mener heller ikke at det er et godt argument at store EU-land nå går foran.

– EU gjør det fordi de trenger pengene. Der har eurokrisen kostet mer enn i Norge, og skattebetalerne har måttet ta regningen.

Roger Schjerva

Statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV), sier at førsteprioriteten er å inkludere finanstjenester i momssystemet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Kan ikke transaksjonsskatt og aktivitetsskatt bremse finansmarkedene og forebygge en framtidig krise?

– Jeg forstår ikke hvordan det skal forebygge noe som helst. Disse skattene gir ikke større eller mindre fare for finanskrise. Om vi innfører krav som Danmark og Sverige ikke har, risikerer vi at norsk finansnæring krymper, mener Sanner.

Vil ha moms på finanstjenester

Finansminister Sigbjørn Johnsen ønsket i dag ikke å kommentere saken. Statssekretær Roger Schjerva (SV) skriver dette i en e-post:

«Vi har merket oss vedtaket og vil vurdere saken. Første prioritet for oss så langt har vært å få på plass en finansskatt som inkluderer finansielle tjenester i momssystemet og høyere kjernekapitalkrav for å fremme finansiell stabilitet. Disse områdene ser ut til å ha lavere prioritet i EU.»

SV har allerede varslet at de trolig vil gå inn for en finansskatt på sitt landsmøte i vår.

AKTUELT NÅ