Hopp til innhold

«Over dobbelt så mye vold med døgnåpen skjenking»

Erfaring fra både norske byer og andre land som har utvidet skjenketidene, viser at alkoholrelatert vold har skutt i været.

Skjenketider

Fremskrittspartiets forslag om å oppheve skjenketidene, får ikke støtte i forskningen - tvert imot.

Foto: NRK

– Oj, da.

Det er professor Thor Norström ved Universitetet i Stockholm sin første reaksjon når han får høre om Frps forslag til nytt partiprogram.

Partiets programkomité foreslår å oppheve skjenketidene, la 18-åringer kjøpe sprit og la butikkene få selge øl så lenge de har åpent.

17 prosent mer vold per time

Professor Thor Norström ved Stockholms universitet

Professor Thor Norström peker på studier som viser at forlenging av skjenketidene øker volden og alkoholrelaterte problemer.

Foto: Kerstin Mothander

Forskning både fra Norge og andre land viser at lenger skjenketider er lik mer vold. Selv små endringer i stengetiden har gitt utslag på antall voldsepisoder.

– Forlenger man skjenketiden med én time, øker volden med 17 prosent, sier Norström.

På samme måte er det en tilsvarende nedgang i vold ved innskrenket skjenketid.

Norström viser til en studie fra 18 norske byer han har gjennomført sammen med forsker ved Sirus (Statens institutt for rusmiddelforskning), Ingeborg Rossow.

– En økning i skjenketidene gjør at det drikkes mer, det er helt enkelt flere som blir beruset, sier Norström.

En Sirus-studie fra 2011 viste at dersom utesteder som selger alkohol til klokken 3 om natten, stenger alkoholsalget en time tidligere, reduseres inntektene til hvert utested med rundt 10 prosent.

Tre ganger så mange ulykker i Storbritannia

Ølglass i London

Da Storbritannia endret begrensningene i skjenketidene, økte alkoholrelaterte sykehusinnleggelser om natten betraktelig.

Foto: Sang Tan / Ap

Frps ønske om alkoholsalg hele døgnet er allerede gjennomført i enkelte land vi kan sammenligne oss med.

Også i de tilfellene har det vært en dyster utvikling i takt med ølkranenes åpningstid.

Da det i Storbritannia i 2005 ble lovlig å skjenke døgnet rundt, spratt skadetallene opp.

«Omfanget av alkoholrelaterte voldsskader økte til mer enn det dobbelte, og omfanget av alkoholrelaterte ulykkesskader var nesten tre ganger så høyt etter liberaliseringen av skjenketidene,» ifølge Sirus.

Adskillig mer å gjøre for politi og helsevesen

På Island var det frem til 1999 skjenketider til klokken 23.30 på hverdager og 02 i helgene. Disse ble da fjernet, og islendingene skulle få tilgang på skjenking døgnet rundt.

Endringen ble begrunnet med at man ville redusere skadene som skyldtes opphopningen av folk rundt skjenkestedene når de stengte samtidig.

Ingen skjenkesteder benyttet seg av anledningen til å holde døgnåpent, men alle utvidet skjenketiden, i de fleste tilfellene til enten klokken 3 eller 4.

Resultatet ble at det ble travelt på akuttmottaket.

Voldsrelaterte skader økte med 34 prosent, og politiets utrykninger til sentrum av Reykjavik, hvor nesten alle skjenkestedene var, økte med 14 prosent.

– Å senke sprit-aldersgrensen øker risiko for langing

Frp vil ikke bare oppheve skjenketidene, men også gi 18-åringer mulighet til å kjøpe sprit.

Heller ikke det mener Norström er et godt forslag.

– Det gjør at man ikke bare risikerer å øke alkoholkonsumet blant 18- og 19-åringer, men også risikoen for at de kjøper til dem som er yngre enn 18 år, sier han.

– Det er ganske enkelt fordi de som er 17 år, har vanligvis flere kompiser som er 18 år enn 20 år, som er dagens aldersgrense. Å senke aldersgrensen øker risikoen for langing.

Programforslaget til Frp blir sendt ut på høring i dag.

AKTUELT NÅ