Hopp til innhold

LO-sjefen: – Ikke aktuelt med utenlandskabler

– Det er ikke aktuelt å redde Europa med fornybar kraft så lenge det er norske forbrukere som må betale prisen, sier LO-sjef Roar Flåthen.

Roar Flåthen

Det kan også bli dyrere å kjøpe strøm i Norge hvis mye strøm går over grensene, advarer LO-leder Roar Flåthen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

NHO vil ha flere strømkabler til utlandet og har som mål at Norge skal bli Europas «grønne batteri».

Onsdag samler NHO hele den norske makteliten for å overbevise dem om å bygge flere store strømkabler til utlandet. Det vil gi strømprodusentene høyere inntekter av vannkraften, mener NHO.

Men det kan også bli dyrere å kjøpe strøm i Norge hvis mye strøm går over grensene, advarer LO-leder Roar Flåthen.

For det er folk flest som må betale gjennom økninger i nettleien. I tillegg må industrien betale for kablene, fordi strømmen blir dyrere her hjemme, sier Flåthen.

– Det å redde Europa med fornybar kraft fra Norge kan bli en høy pris for norske forbrukere og ikke minst for industrien. Dette må vi konsekvensutrede, det er ikke gitt at dette vil være bra for Norge, sier Roar Flåthen til NRK.

Venter overskudd av fornybar kraft

Kristin Skogen Lund

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund har satt energi på dagsorden under NHOs årskonferanse onsdag.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / NHO

Både i Norge og i Norden forventes det et overskudd av fornybar kraft de neste årene.

Gjennom det norsk-svenske el-sertifikat markedet er målet å bygge ut 26,4 TWh ny fornybar kraft, innen 2020.

Det tilsvarer nesten en femtedel av det vi produserte i 2011.

Bruken av det kommende kraftoverskuddet er et tema som er for lite diskutert og problematisert, mener NHO.

For NHO vil ha kraftkabler også til Storbritannia og Tyskland. Dermed kan Norge tjene mer penger på å eksportere fossekraften til markeder der strømprisen er høyere - noe som er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Spørsmålet er bare hvem som skal betale regningen for utbyggingen.

For det er liten tvil om at det er store interessemotsetninger mellom forbrukere, industrien, kraftselskapene og klimaet, når det gjelder spørsmålet om storstilt utbygging av kraftkabler til utlandet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Strømkabler/ linjer

LO-sjefen sier at det er en fare for at flere store strømkabler i utlandet også gjør at vi importerer et høyere prisnivå generelt sett i Norge.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Feil at forbrukerne og industrien betaler

Men heller ikke NHO mener at det blir rimelig at det er norske husholdninger som blir sittende igjen med regningen for nye strømkabler til utlandet.

– Det blir ikke riktig dersom norske forbrukere og norsk industri, som ikke nødvendigvis har noen nytte av kabelen, skal bære hele regningen. Det blir feil, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Hun mener at det er behov for en ny modell for hvordan utenlandskablene skal finansieres – som ikke rammer industrien.

– Vi har disse dilemmaene innad i vårt felleskap i NHO. Vi har kommet fram til gode forslag og løsninger som vi dermed mener at vi kan bringe ut i et større perspektiv gjennom årskonferansen, sier Skogen Lund.

– Ikke enten eller

– Flåthen er bekymret for at satsingen på energimarkedet skal gå på bekostning av kraftkrevende industri. Det er etter vår mening ikke enten eller i dette spørsmålet, sier Skogen Lund.

Hun sier at å sikre industrivekst er en av grunnpilarene under årskonferansen.

Vi i NHO ser ingen motsetning mellom å være en energibank og det å bruke mulighetene eksport og import av kraft gir. Vi kan eksportere når prisene er høye og importere når prisene er lave. Det er derfor ingen markedsmessig grunn til at prisene skal gå opp, sier Skogen Lund.

AKTUELT NÅ