Hopp til innhold

– Jeg er skeptisk til alle forslag som skaper mer byråkrati

Kirke- og fornyingsminister Rigmor Aasrud støtter ikke forslaget fra tros- og livssynspolitisk utvalg som vil frata kirken vigselsretten.

Kirkeminister Rigmor Aasrud vil ikke fjerne kirkens vigselsrett

Kirkeminister Rigmor Aasrud vil ikke fjerne kirkens vigselsrett.

Foto: Irina/Colourbox.com Erik Johansen/Scanpix

Utvalget, ledet av Sturla Stålsett, har gjennomgått statens tros- og livssynspolitikk, og fremmer i dag forslag om at alle par må innom en dommer for å vies.

Dersom man ønsker at ekteskapet skal bli velsignet av en prest, må man ta turen til kirken etter at man er viet av dommeren.

Les mer: Foreslår å frata kirken retten til å vie

– Kan utvide muligheten for borgerlige vigsler

Kirkeminister Rigmor Aasrud er skeptisk til forslaget.

– Jeg er jo fornyingsminister så jeg er skeptisk til alle forslag som skaper mer byråkrati, sier hun.

Hun ser imidlertid ikke bort fra at man kan utvide muligheten for borgerlige vigsler.

– Det tror jeg er et bedre alternativ enn å ta fra kirken vigselsretten.

Ap vil at tros- og livssynssamfunn skal beholde vigselsretten

Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, støtter seg til sin partikollega Aasrud.

– Vi vil at tros- og livssynssamfunn skal beholde vigselsretten, og vi vil ikke innføre en generell sivil ordning for ekteskapsinngåelse, sier Pedersen til NTB.

Helga Pedersen

Aps nestleder, Helga Pedersen, vil heller utvide tilbudet om borgerlig vigsel, enn å ta vigselsretten fra kirken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Hun sier at partiet i stedet vil utvide tilbudet om borgerlig vigsel.

Pedersen viser til at Ap foran sitt landsmøte i 2011 hadde en grundig prosess og diskusjon omkring flere av spørsmålene som Stålsett-utvalget berører. Men legger til at Stålsett-utvalgets innstilling reiser viktige prinsipielle spørsmål.

– Den gir en bred gjennomgang av livssynspolitikken og kommer med forslag som berører mange samfunnsområder. Rapporten skal ut på en bred høring, slik at det blir rikelig anledning for debatt rundt forslagene, sier nestlederen.

Venstre glad for forslag om ny vigselsmodell

– Naturlig konsekvens av skillet mellom stat og kirke

– Venstre er svært fornøyd med at et flertall i tros- og livssynsutvalget vil erstatte dagens vigselsmodell med en felles juridisk ekteskapsinngåelse, sier Venstres leder Trine Skei Grande til NTB.

Hun viser til at Venstre allerede i 2008 foreslo å skille det juridiske fra det seremonielle ved ekteskapsinngåelse.

– Dette er etter Venstres mening en naturlig konsekvens av skillet mellom stat og kirke. Venstre ønsker en felles juridisk ekteskapsinngåelse som erstatter dagens vigselsmodell, sier partilederen.

Hun understreker at en slik obligatorisk borgerlig vielse vil innebære at Staten legger de juridiske rammene, mens kirken og andre trossamfunn foretar velsignelse eller avholder egne ekteskapsseremonier for dem som ønsker det.

– Galt å ta vigselsmuligheten fra kirken

Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide frykter at færre vil gifte seg i kirken om forslaget fra utvalget får gjennomslag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide frykter at færre vil gifte seg i kirken om forslaget fra regjeringens tros- og livssynspolitiske utvalg om å frata trossamfunnene retten til å vie blir realisert.

Dersom forslaget blir vedtatt, vil et brudepar først vies av en dommer før de kan gå i kirken og få velsignelse av presten i et kirkebryllup.

– Det er begrunnet med at dette er en tydeliggjøring av at det å inngå et ekteskap er en juridisk handling, sier leder i Tros- og livssynspolitisk utvalg, Sturla Stålsett.

– Kirken er veldig viktig for mange, men man kan fortsatt gifte seg i kirken selv om man skiller mellom den juridiske og den religiøse inngåelsen av ekteskapet, sier han.

Hareide frykter at færre vil gifte seg i kirken dersom forslaget blir gjennomført.

– Vi har en god tradisjon for å vigsel i kirken. Den myndigheten har kirken i dag, og vi kan ikke glemme den historien den har hatt knyttet til vigselsrett. Jeg mener at kirken fortsatt bør ha den, sier han til NRK.

– Nå vil det bli sånn at man kan vie seg et sted og dra til kirken for å få velsignelse etterpå, men jeg synes at det er galt å ta fra kirken vigselsmuligheten uten at kirken selv ønsker det, sier Hareide.

AKTUELT NÅ