Hopp til innhold

Sammenligner oljen med USAs romfart

Statoil-direktør Helge Lund er ikke bekymret for Norge den dagen oljen tar slutt.

Helge Lund i Statoil

Statoil-direktør Helge Lund tror Norge vil stå sterkt den dagen oljen tar slutt.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

2012 var et nytt godt år for Statoil, med flere nye store funn. Større enn Statoils konserndirektør Helge Lund hadde tort å håpe på.

– Jeg må si at jeg trodde ikke at min generasjon skulle få være med på nye så store prosjekter som de vi ser nå på norsk sokkel, sier Lund til Politisk kvarter.

Nå tror han derimot at det er enda mer å finne under havbunnen.

  • HØR HELE INTERVJUET HER:

Fortsatt stort potensial

– Norsk sokkel har et stort potensial, og næringen har stort potensial. Vi kan se industrielle konturer utvikle seg rundt olje og gass i Nord-Norge, noe som er ekstremt spennende, sier Lund.

Selv om produksjonen er spådd å falle raskt etter 2020, later ikke oljealderens slutt til å bekymre Statoil-direktøren nevneverdig.

– Vi kan med sikkerhet si at de vi rekrutterer til Sverdrup i dag, kan avslutte sin yrkeskarriere i Statoil og på Sverdrup. Vi har vist at vi også kan finne mer og mer ressurser innenfor de feltene vi driver, så vi har et langsiktig perspektiv på norsk sokkel, sier Lund til NRK.

Video - Harstad blir vår oljehovedstad i nord

I mars 2012 varslet Statoil at Harstad blir base for framtidig virksomhet i Barentshavet.

Olje og romfart

I motsetning til mange andre, er han heller ikke bekymret for Norges framtid den dagen oljen tar slutt.

Lund er overbevist om at mesteparten av kompetansen i oljebransjen kan brukes i andre høyteknologinæringer.

– Jeg tenker at olje- og gassnæringen er en katalysator for innovasjon, som er med på å øke kompetansenivået i Norge. Man kan sammenligne det med rollen som romfartsindustrien spilte i USA på 60- og 70-tallet. Romfarten økte USAs innovasjonskraft og dermed landets konkurranseevne. Slik må vi også tenke i Norge. Jeg er helt sikker på at den kompetansen vi utvikler vil ha bred anvendelse andre steder, sier Lund.

Hard konkurranse fra Asia

– Ser du ulemper ved at Norge blir mer og mer oljeavhengig?

– Det er klart det er en del utfordringer, og vi ser et press på andre næringer. Derfor er det viktig at vi jobber med forbedring, effektivisering og er med på å moderere lønnsnivået.

– Føler du at du klarer det?

– Det er en utfordring. Vi ser at med de lønningene Norge har bevilget seg, er konkurransen fra Asia knallhard. Før jul utkonkurrerte asiatiske bedrifter våre bedrifter i en anbudskonkurranse i Storbritannia.

Vil åpne Lofoten

Men den som trodde at Statoil-direktøren har funnet nok olje for en stund, tar feil. Han ivrer fortsatt etter å åpne de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

– Vi må tenke langsiktig. Vi vet at produksjonen faller raskt etter 2020. Derfor er det viktig med løpende tilgang til nytt areal. Derfor er det viktig å konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen, sier konserndirektør i Statoil, Helge Lund.

Han har bare et moderat håp om at en eventuell ny regjering vil åpne områdene.

– Mitt inntrykk er at det er flertall på Stortinget for å gjøre en konsekvensutredning i dette området, men at de forskjellige koalisjonsregjeringene har hatt et mindretall som har blokkert for at dette skjer, sier Lund.

Har valgt havvindmøller

– Hvorfor skal vi ikke ta oss råd til å verne dette sårbare naturområdet?

– Vi har vist i mange tiår at en gradvis utvikling av hvor vi driver oljeutvinning er forsvarlig. Vi lærer nye ting og blir stadig sikrere. Her er det viktig at fisk og olje lever ved siden av hverandre. Det tror jeg vi kan klare.

– Er alternativ energi overhodet viktig for dere?

– Vi er opptatt av å utvikle fornybar energi der vi har et naturlig konkurransefortrinn. Derfor investerer vi i offshore vind, for vi tror vi kan bruke teknologi fra olje og gass i det segmentet. Vi åpnet et vindanlegg i Storbritannia i høst, og har nettopp kjøpt oss inn i et nytt prosjekt hvor vi skal ta teknologien ett skritt videre. Så får vi se hvor stort dette blir.

Video IKKE-FORNYBAR-210810-DR1900_MXF_Innboks.MP4

I 2010 sa Helge Lund at selskapet de nærmeste årene må vurdere om deres grønne satsing er lønnsom nok, eller om de skal gå tilbake til å bli et rent olje- og gasselskap.

AKTUELT NÅ