Hopp til innhold

Trond Giske ble grillet

Næringslivsledere sa i onsdagens høring på Stortinget at de ikke har sett maken til Næringsdepartementets eierskapsforvaltning. Så var det næringsministerens tur til å svare på tiltale.

Trond Giskes forklaring i høringen om Næringsdepartementets eierskapsforvaltning.

VIDEO: Næringsminister Trond Giske (Ap)stiller seg uforstående til at innspillene til hvem som skulle sitte i Telenor-styret kom lenge etter fristen. Det sa han på en høring på Stortinget onsdag om Næringsdepartementets eierskapsforvaltning onsdag.

I dag har tidligere og nåværende styreldere og ledere i nominasjonskomiteer i både Telenor, Kongsberg Gruppen og Entra Eiendom vært inne til høring om statlig eierskapsforvaltning av Næringsdepartementet og næringsminister Trond Giske.

Fellesnevneren er at staten, gjennom Giskes departement, eier hele eller deler av virksomheten.

Den andre fellesnevneren er at samtlige har sagt at det de har opplevet i de hel- eller deleide statlige selskapene er ulikt noe annet de har vært borti.

Så skulle Giske selv i ilden.

– Alltid en glede

En offensiv Giske begynte med å si at det høringen egentlig handler om er kjernen i den politiske kampen for eller mot statlig eierskap.

– Det er alltid en glede å snakke om statlig eierskap. Statlig eierskap er en bærebjelke som sikrer norsk eierskap, sa Giske.

Han sa at det hadde vært grove beskyldninger rundt bråket om statens eierskap.

– Det har vært beskyldninger om kameraderi, mafiavirksomhet og korrupsjon som går langt utover vanlig debatt. Kameraderibeskyldningene mangler blant annet det viktigste elementet; det finnes ingen kamerat. Ingen personlige venner av meg sitter i styrer, sa Giske.

Han stilte seg også uforstående til at innspillene til hvem som skulle sitte i Telenor-styret kom lenge etter fristen, stikk i strid med påstandene til tidligere leder i nominasjonskomiteen til Telenor.

– Prosessen i Telenor var ordinær. Vi fremmet forslag underveis. Alt kom til fristen. Den er formelt ute først når den er forankret hos de største aksjonærene. Vi kan ikke ha det slik at den største aksjonæren blir uvedkommende i prosessen, sa Giske.

Ville ikke kommentere vennen

Høyres Per Kristian Foss, som er saksordfører, stilte spørsmål om Giske mente næringsdepartementets innspill av vennen Tore Sandviks navn til nominasjonskomiteen i Telenor.

– Jeg kommer ikke til å svare på spørsmål om enkeltpersoner.

– Mener du ditt innspill til nominasjonskomiteen i Kongsberg Gruppen kom på et tidspunkt det var mulig å gjøre en reell vurdering av LO-leder Roar Flåthen?

–Det er alltid en fordel å komme med navn så tidlig som mulig, men jeg registrerer at komiteen selv sier at dette ble en god løsning, sa Giske.

AKTUELT NÅ