Hopp til innhold

Snur ikke i synet på formuesskatten

En ny undersøkelse viser at formuesskatten betyr lite for bedriftenes evne til å investere. Likevel får ikke det NHO til å snu i synet på at skatten bør avskaffes.

Kristin Skogen Lund

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund mener at formuesskatten er en dårlig skatt fordi formue ikke er det samme som likvide midler man kan betale skatteregningen med.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / NHO

Det var duket for duell i Politisk Kvarter på NRK P2 mandag morgen da NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-leder Roar Flåthen møttes i en debatt om arbeidsliv og formuesskatt.

Og LO-lederen stilte med dagsferske kort på hånden, med en ny undersøkelse om formuesskatt som står omtalt i Dagens Næringsliv mandag.

Analysen som er gjennomført av SSB og Norges Handelshøyskole, tyder på at formuesskatt betyr lite for bedriftenes investeringsevne.

Men NHO-direktør Skogen Lund tror ikke helt på analysen. Hun avviser at formuesskatten allerede er en tapt sak, og snur ikke i sitt syn på at formuesskatten er en dårlig skatt.

– Det er veldig viktig å fjerne formuesskatten. Vi har andre undersøkelser som sier at opp mot 50 prosent av det som i dag går til formuesskatt ville gått til investeringer i bedriften, sier Skogen Lund.

Hun sier at NHOs medlemsbedrifter forteller at bedriftene tappes for kapital på grunn av formuesskatten, og at det er nærliggende å tro at dette påvirker investeringsevnen.

– Urettferdig skatt som må betales selv om man ikke har penger

LO-leder Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen er åpen for å diskutere endringer i formuesskatten, men avviser helt å avskaffe den omstridte skatten.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Det er et faktum at formuesskatten tapper bedriftene for kapital. Selv om man har en stor likningsformue betyr ikke det at man har en masse penger som man kan betale skatt av, sier Skogen Lund.

For formuesskatten må betales selv om man ikke har likvide penger til å betale med, og selv om bedriften man eier går med underskudd.

NHO-sjefen kaller formuesskatten en dårlig skatt, fordi den også må betales av folk som har arvet eiendeler og bedrifter som de ikke tjener noe på.

– Kan i større grad finansiere investeringene på andre måter

Undersøkelsen viser at bedriftene der eierne betaler formuesskatt, i større grad enn andre i stand til å finansiere investeringene på andre måter enn ved at eierne lar overskuddet bli i bedriftene.

De selskapene som har eiere som ikke er i formuesskatteposisjon, er de som er mest avhengig av å hente investeringskapital internt.

Analysen er basert på data fra 31.000 privateiede småbedrifter i Norge.

– Snart bare NHO som vil fjerne formuesskatten

LO-leder Roar Flåthen sier at undersøkelsen er interessant, og at han har vært usikker på hvordan skatten har påvirket investeringene i de små bedriftene.

Han sier at LO er klart til å gå inn i en dialog på hvordan formuesskatten eventuelt rammer skjevt, spesielt når det gjelder små og mellomstore familliebedrifter.

Likevel er han krystallklar på at det ikke er aktuelt å fjerne formuesskatten, selv om han åpner for å gjøre endringer.

– Nå er det snart bare NHO som står på at man må fjerne formuesskatten, sier Flåthen.

LO-lederen mener at både Høyre og FrP har gått tilbake på sine tidligere løfter om å fjerne formuesskatten, og at også mange rike har nedtonet sin motstand mot skatten betydelig.

– De rikeste har blitt oppsiktsvekkende mer tilbakelent når det gjelder formuesskatten, sier Flåthen.

AKTUELT NÅ