Hopp til innhold

Det butter for Nobelpris-vinneren

Det har ikke gått helt på skinner for 73 år gamle Ellen Johnson-Sirleaf på hjemmebane i Liberia denne høsten.

Ellen Johnson-Sirleaf

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf har for tiden bedre forhold til resten av verden enn til landets opposisjon.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Lars Sigurd Sunnanå
Foto: NRK

Selv om hun ble tildelt Nobels fredspris like før denne lille og borgerkrigsherjede vestafrikanske nasjonen skulle avgjøre om hun skulle få ny tillit som president, gikk det ikke som håpet i den første valgomgangen 11. oktober.

Hun fikk bare 43,9 prosent av stemmene. Ikke de nødvendige 50 prosent som ville ha sikret henne direkte gjenvalg.

Og da hennes viktigste motkandidat, 70 år gamle Winston A. Tubman, ropte valgjuks og sa nei til å stille opp i den neste og avgjørende runden 8. november, tårnet vanskelighetene seg opp for fredsprisvinneren.

Familiearven

Tubmans onkel var William V.S Tubman, som styrte Liberia som president på godt og vondt i 27 år fra 1944 til han døde på et sykehus i Storbritannia i 1971.

Winston Tubman

Winston Tubman maner nå til motstand mot presidenten.

Foto: GLENNA GORDON / Afp

Nevøen tilhører ikke overraskende landets absolutte elite, og med seg på laget som visepresidentkandidat hadde han Liberias populære og legendariske fotballspiller George Weah, som det internasjonale fotballforbundet FIFA kåret til verdens beste i 1995.

Det hjalp bare ikke. Tubman fikk ikke mer enn 32,7 prosent av stemmene i den første valgomgangen og måtte konstatere at 4800 internasjonale observatører – som fulgte gjennomføringen – ikke fant alvorlige ting å utsette på den.

Tubman stod likevel på sitt, fastholdt at hele valgprosessen hadde vært preget av juks og korrupsjon, krevde nye valg og oppfordret sine tilhengere til å boikotte den avgjørende valgrunden 8. november.

I mangel av noen seriøs motkandidat ble den vunnet av Johnson-Sirleaf med mer enn 90 prosent av stemmene. Men valgdeltagelsen var lav – knapt 37 prosent – bare halvparten så mange som deltok forrige gang.

Attentatforsøk?

Det som får bølgene til å gå høyest i Liberia i øyeblikket, er likevel hva som skjedde i Monrovia dagen før den siste valgomgangen.

Tubmans tilhengere hadde da en massemønstring utenfor hans partihovedkvarter. Den kom ut av kontroll, og medlemmer av Liberias opprørspoliti åpnet ild.

Det er fortsatt uklart hvor mange som ble drept. Myndighetene oppgir at bare en eller to mistet livet, mediene er kommet til at tre omkom, mens Tubman og hans partifeller anslår at minst sju demonstranter ble tatt av dage.

Store plakater er slått opp i Monrovia og ellers i Liberia med bilder av sju kister og med sterke slagord mot den gjenvalgte presidenten.

Tubmans parti – Kongressen for demokratisk forandring (CDC) – har erklært landesorg denne uken og gjort det klart at den offisielle innsettelsen av Johnson Sirleaf 12. januar neste år også vil bli boikottet.

Tubman selv har gått så langt som å antyde at det var ham som var målet da opprørspolitiet åpnet ild.

Opprørspoliti og FN-soldater i Monrovia, Liberia

FN-soldater forsøker å roe ned en politimann fra det liberiske opprørspolitiet etter skytingen utenfor opposisjonens hovedkvarter 7. november.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Motbakke

Det som synes klart etter valgene i Liberia i høst, er at Johnson-Sirleaf ikke får det enklere politisk å gjennomføre målene hun har satt seg, og som hun gikk til valg på.

Hennes Enhetsparti (UP) har bare tatt 24 av de 73 plassene i parlamentet, og kvinnerepresentasjonen blant de nye folkevalgte er heller ikke blitt særlig høy, 13 i alt til tross for betydelig ekspertinnsats og pengehjelp til aktuelle kandidater fra forskjellig FN-hold.

Den svake valgdeltakelsen i den avgjørende runden svekker henne helt klart når hun skal fortsette å bekjempe korrupsjonen, som knapt har noen grenser i Liberias styre og stell.

Etter at hun første gang ble valgt til president i 2005, har Johnson Sirleaf sparket ministre, embets- og tjenestemenn i vilden sky på grunn av korrupsjon.

Men svært få – om noen – av Liberias ledende politikere er blitt straffet etter å ha forsynt seg av offentlige midler eller bistandspenger.

På folkemunne i Monrovia går fortsatt historien om Liberias mektige innenriksminister fra 2006 til februar i fjor, Ambulai Johnson. Han er i slekt med presidenten og hadde invitert henne til innvielsesfesten for sitt nybygde hus like ved Roberts International Airport.

Johnson-Sirleaf, som hadde ventet et greit, vanlig hus, fikk hakeslepp da hun ankom slektningens palass.

Det måtte ha kostet mange millioner dollar, og innenriksministeren hadde problemer med å svare da presidenten spurte hvor pengene var kommet fra.

Han ble sparket fra regjeringen på flekken. Men er fortsatt på frifot. Lokale medier skal ha overhørt Johnson-Sirleaf si etterpå: «Hvem ellers kan jeg stole på?»