Hopp til innhold

Stoltenberg: En viktig og verdig fredspris

Statsminister Jens Stoltenberg mener årets fredspris er en støtte til alle som slåss for mer demokrati og frihet i den arabiske verden. Prisen får jevnt over støtte fra politikere og organisasjoner.

Video Stoltenbergs reaksjon til fredsprisen

NETT-TV: Jens Stoltenberg mener det er tre sterke kvinner som i år får Nobels fredspris.

Årets fredspris deles mellom tre kvinner . Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og den jemenittiske journalisten og menneskerettighetsaktivisten Tawakkol Karman.

Statsminister Jens Stoltenberg kommenterte i formiddag tildelingen som han mener er viktig og verdig.

– Disse kvinnene har på hver sin måte jobbet for fred og forsoning. Johnson-Sirleaf og Gbowee har begge jobbet for fred i Liberia. Det er et land som i mange år har vært rammet av borgerkrig.

Video Jagland leser begrunnelsen

NETT-TV: Thorbjørn Jagland leser begrunnelsen for årets pris.

– Karman representerer den arabiske våren og er en aktivist og et uttrykk for et nytt Jemen, sier Stoltenberg.

– En venn av Norge

Stoltenberg forteller at han har jobbet sammen med Ellen Johnson-Sirleaf i forhold til vaksineprogrammer.

– Vi har vært en pådriver for kvinners kamp i mange år, spesielt i forhold til vaksinasjon av barn og mødrehelse. Johnsen er en venn av Norge, sier Stoltenberg.

Han beskriver den liberiske presidenten som et varmt og klokt menneske som nyter veldig stor respekt.

En anerkjennelse til alle kvinner

Statsminister Stoltenberg sier han ser på prisen som en anerkjennelse til kvinner over hele verden som sloss for kvinner rettigheter.

– Kvinner i mange arabiske land, og kanskje spesielt i Jemen er dobbelt undertrykt. Både på grunn av diktatur og undertrykkelse i dette landet, men også i forhold til kvinners rettigheter.

– De tre som får prisen er de som mottar den, men jeg føler meg trygg på at mange vil oppleve at de mottar den på vegne av millioner av kvinner over hele verden, sier Stoltenberg.

– Modig innsats

Marit Nybakk

Kvinner må til for å skape fred, sier Marit Nybakk (Ap).

Foto: NRK

Marit Nybakk (Ap) i Stortingets presidentskap mener årets pris er en anerkjennelse at det må kvinner til for å kunne bygge fred.

– Johnson er et fyrtårn i kampen mot vold. Denne prisen er et kraftig signal på at kvinner må til for å få fred, og at vold mot kvinner i krig må bekjempes, sier Nybakk til NRK.

SVs Inga Marte Torkildsen sier til NRK at hun tror årets pris er kontroversiell.

– De har gjort en modig innsats som ikke har fått mye spalteplass i norske medier. Jeg håper at det nå kan bli mer oppmerksomhet etter dette.

– Mer i tråd med testamentet

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen (SV) håper prisen vil sette mer fokus på kvinners situasjon.

Foto: NRK

Fungerende NUPI-direktør Iver Neumann sier til NTB at årets tildeling er mer i tråd med Alfred Nobels testamente enn de to foregående under Jaglands ledelse av komiteen.

– Den faller mer inn under intensjonene med prisen, men om den er i tråd med Nobels testament, er en annen diskusjon, sier Neumann, som påpeker at prisen har endret seg mye opp gjennom årene.

Tidligere Krf-leder Dagfinn Høybråten sier han er imponert over at Jagland og komiteen har presentert en pris som kombinerer ulike kontinenter og flere konflikter.

Stortingsrepresentant Peter N. Myhre (Frp) mener Nobelkomiteen har sørget for en fulltreffer i år.

– Årets fredspristildeling er en anerkjennelse av kvinnenes viktige rolle i alle fredsprosesser, mener generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International.

Flyktninghjelpen som har jobbet tett med Ellen Johnson-Sirleaf, og mener årets pris er den viktigste på mange år.

– En anerkjennelse

Venstreleder Trine Skei Grande mener også at komiteen har valgt verdige vinnere i år.

– Prisen er også en anerkjennelse av kampen for frihet og demokrati som har preget den arabiske våren, sier Skei Grande.

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen (SV) håper prisen vil sette mer fokus på kvinners situasjon.

Foto: NRK

– Prisen løfter ikke bare fram et kvinnetema, men et tema som både menn og kvinner må engasjere seg i. Fordi kvinner har en nøkkelrolle i forhold til samfunnet generelt, men også når det kommer til konfliktsituasjoner og etter at konflikter har oppstått, sier Høyres Ine Marie Eriksen Søreide.