Hopp til innhold

– At Liu Xiaobo ikke er her, viser at prisen var riktig

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland krevde fredsprisvinner Liu Xiaobos løslatelse, og la deretter Nobel-medaljen i den tomme stolen som var satt opp for ham.

Jagland legger nobel-medaljen i den tomme stolen

Jagland la Nobel-medaljen i den tomme stolen som var satt opp for ham.

Foto: NRK

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland talte mens fredsprisvinner Liu Xiaobos stol sto tom:

– Vi beklager at prisvinner Liu Xiaobo ikke er til stede her i dag. Han sitter isolert i et fengsel i det nordøstlige Kina. Heller ikke prisvinnerens kone Liu Xia eller hans nærmeste familie kan være sammen med oss. Det faktum alene viser at prisen var nødvendig og på sin plass, sa Jagland.

Jagland gratulerte Liu med årets fredspris, etterfulgt av lang og stående applaus der også kong Harald og dronning Sonja deltok.

Historiske eksempler

Jagland nevnte eksempler på prisvinnere som ikke har kunne delta på seremonien, som Carl von Ossietzky, Andrej Sakharov, Lech Walesa og Aung San Suu Kyi.

Video Nobels fredspris-seremoni

Prisvinnerens stol står tom.

Foto: Nyhetsspiller

Komitélederen viste også til prisen til Shirin Ebadi, samt prisene til sørafrikanske menneskerettighetsforkjempere.

– Dette har vært tilfellet ved flere av de prisene som i historiens lys har vist seg å være de mest betydningsfulle og ærerike priser, sa Jagland.

Tilegnet ofrene i 1989

– Liu har fortalt sin kone at han ønsker at årets fredspris skal dediseres til «de tapte sjeler fra 4. juni». Det er en glede for oss å følge hans oppfordring, sa komitélederen.

Jagland viste til at Liu i 1989 sluttet seg til den gryende demokratibevegelsen i hjemlandet.

–2. juni innledet han og noen venner en sultestreik på Tiananmen-plassen i protest mot den erklærte unntakstilstanden, sa Jagland. Han la til at Liu der og da forfattet et demokratisk manifest i seks punkter mot diktatur og for folkestyre.

Liu jobbet dessuten for å finne en fredelig løsning på den spente situasjonen mellom studentene og regjeringen. Også tett oppunder massakren 4. juni jobbet Liu og vennene hans for å unngå sammenstøt mellom hæren og studentene.

– Han lyktes bare delvis. Mange menneskeliv gikk tapt, de fleste utenfor Tiananmen-plassen, sa Jagland.

(Saken fortsetter under bildet)

Publikum følger med på Jaglands tale

– Liu har fortalt sin kone at han ønsker at årets fredspris skal dediseres til «de tapte sjeler fra 4. juni», sa Jagland.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Bærer menneskeheten på sine skuldre

Komitélederen pekte på positive utviklingstrekk i Kina.-

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland sier Kina har hovedæren for at det blir færre fattige i verden. Men landets vekst innebærer også et større ansvar.

– Vi kan si at Kina, med sine 1,3 milliarder mennesker, til en viss grad bærer menneskehetens skjebne på sine skuldre. Hvis landet blir i stand til å utvikle en sosial markedsøkonomi med fulle borgerrettigheter, vil det ha en enormt positiv betydning for hele verden, sa Jagland under prisseremonien i Oslo Rådhus fredag.

De fremmøtte i rådhuset reagerte med applaus da Jagland ga Kina æren for at antall fattige i verden synker.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

– Med ny status følger økt ansvar

I talen pekte Jagland på at rask økonomisk vekst ofte har vist seg å styrke vilkårene for fri forskning og fri debatt.

– Dessuten: Uten ytringsfrihet vil korrupsjon, maktarroganse og vanstyre utvikle seg. Ethvert maktapparat må balanseres med folkevalgt kontroll, frie medier og enkeltmenneskets rett til å kritisere. Det er ingen tilfeldighet at nesten alle de rikeste landene i verden er demokratiske, fastslo Jagland.

Han gjorde det klart at «med Kinas nye status følger økt ansvar.»

– Mange vil spørre om ikke Kinas svakhet – i all den styrke som landet i disse dager viser – ligger i at man må fengsle en mann for elleve år bare fordi han har uttrykt sine meninger om hvordan landet hans bør styres, sa Jagland.

– Løslat Liu Xiaobo

– Kina vil også bli sterkere hvis folket får borgerrettigheter, sa Jagland.

Han appellerte også for fredsprisvinnerens løslatelse.

– Liu har bare benyttet sine borgerrettigheter. Han har ikke gjort noe galt, og må bli løslatt, krevde komitélederen, igjen til stående applaus.

Jagland mente de såkalte dissidentene i Kina representerer felles menneskerettighetsstandarder i verden.