Hopp til innhold

– Det blir en mer dramatisk historie når fredsprisvinneren ikke kommer

Problemstillingen rundt individets frihet i Kina blir enda mer aktuell siden fredsprisvinner Liu Xiaobo ikke får reise til Oslo, mener CNNs Jonathan Mann.

Video CNNs Jonathan Mann dekker fredsprisen

NETT-TV: Jonathan Mann er i Oslo på 16. året for å dekke Nobels fredspris for den amerikanske tv-kanalen CNN. (Vi beklager problemer med lyden).

Mann er i Norge for sekstende år på rad for å dekke utdelingen av Nobels Fredspris.

– En fengslende historie

Den erfarne CNN-reporteren har i alle år intervjuet vinneren under sitt Oslo-besøk, med unntak av fjorårets vinner Barack Obama . Også årets seremoni blir spesiell fordi vinneren, den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sitter fengslet i hjemlandet og ikke kan møte i Oslo.

– I fjor var det veldig spesielt fordi fredsprisvinneren var her så kort tid og ikke hadde mulighet til å la seg intervjue. I år er det en mer tragisk grunn. Utfordringen for oss er å fortelle historien om Liu Xiaobo uten at han er her for å fortelle den. Jeg tar ikke lett på det, men hans fravær tilfører en dramatisk dimensjon til historien vi skal fortelle, sier Jonathan Mann til NRK.no.

– Det fører til at historien hans blir mer fengslende, og gjør problemstillingen om individets frihet i Kina enda mer tydelig og dramatisk.

Skal intervjue Støre

Mann må derfor ty til arkivopptak av Liu og kommer i år til å vinkle reportasjene sine på konflikten mellom Nobelkomiteen og kinesiske myndigheter.

I tillegg til komiteleder Torbjørn Jagland, har Mann også avtalt et intervju med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Vanligvis snakker vi ikke med norske myndigheter fordi det ikke er relevant, men i år har de kinesiske myndighetene tilsynelatende straffet de norske og er derfor en del av historien, forteller Mann.

I likhet med NRK.no er også CNNs nettsider blokkert i Kina i dag. Mann er ikke overrasket, og mener dette tydeliggjør forholdene for ytringsfriheten i landet.

– Vi har tidligere opplevd at kinesiske myndigheter har blokkert nettsidene og tv-signalene våre. Det skjedde like etter at fredsprisen var offentliggjort og det skjer når det kommer nyheter som er delikate for de kinesiske myndighetene. Men på en bisarr måte forteller det historien på en mer levende måte enn vi kan og gir et bilde av hvordan situasjonen er i Kina, sier Mann.

– Kineserne kan bli sintere

Mens Liu Xiaobo sitter fengslet i Kina, sitter hans kone i husarrest og får heller ikke vært tilstede under seremonien. Flere av kineserens støttespillere i hjemlandet har også blitt nektet å reise til Norge.

CNN-korrespondenten tror ikke at hans reportasje kommer til å skape ytterligere problemer for fredsprisvinneren og hans allierte.

– Det er en potensiell sjanse for at kinesiske myndigheter blir mye sintere enn de allerede er. Men de vet hva resten av verden mener om denne mannen, og Nobelkomiteen har allerede tatt det mest dramatiske skrittet. Så jeg tror ikke det vi gjør vil skade ham på noen måte, sier han.

Elsker Norge

Mann har ingen planer om å gi fra seg jobben som Nobel-reporter for den amerikanske tv-kanalen med det første, og forteller at jobben er ett av høydepunktene hvert år.

– Det er fantastisk. Jeg elsker Norge, det er det mest fantastiske landet i verden. Jeg kunne tenkt meg å flytte hit, men min eneste mulighet er å tilbringe en uke her hver desember, sier Jonathan Mann.