Hopp til innhold

- Jeg kunne blitt skutt

Synnøve Svabø fikk besked av politiet at hun kunne bli skutt.

Synnøve Svabø under Bill Clintons Oslo-besøk i 1999

Synnøve Svabø under Bill Clintons Oslo-besøk i 1999

Foto: Ole Berg-Rusten / Scanpix

Sist gang Norge fikk besøk av en sittende amerikansk president, var da Bill Clinton var i Oslo for temmelig nøyaktig 10 år siden.

NRKs Synnøve Svabø jobbet da som stuntreporter for TV 2, og forsøkte å ta seg fram til Clinton for å gi ham en blomsterdekorasjon på Slottsplassen. På buketten hadde hun festet en lapp med navnet sitt og mobiltelefonnummeret.

Hun forsøkte å trenge seg forbi et omfattende sikkerhetsoppbud, men ble stoppet av politiet flere ganger.

Og hadde hun ikke blitt stoppet, så kunne det endt blodig.

- Du kan bli skutt

- De understreket for meg hvor farlig det var for meg å finne på stunt med den amerikanske presidenten. De sa at jeg risikerte å bli skutt hvis jeg gjorde noe overraskende overfor ham, sa Svabø til Dagbladet den gangen.

Svabø bekrefter i dag at hun ble advart av politiet om at hun kunne endt opp med å bli skutt.

- Hele det stuntinnslaget var en helt utrolig idiotisk idé. Vi skulle lage et tøysete innslag, men burde kjent vår besøkelsestid bedre og skrinlagt planene, sier hun, og innrømmer at hun er veldig flau over hele opptrinnet - 10 år etter at innslaget ble laget for programmet «TV2000».

Les mer om stuntet i VG Nett sin artikkel fra 1999.

Advarer

Hun advarer alle komikere eller andre personer som eventuelt planlegger å forsøke seg på noe lignende:

- Det blir et sylstramt opplegg når Obama kommer, og forsøk på tull vil føre til et kraftig kulturkrasj med livvaktene hans. Det er skarpladde karer som ikke teller lengre enn til én og en halv, sier hun, og oppsummerer:

- Jeg tror ikke det vil passe seg å dukke opp med noe kyllingkostyme, sier Svabø, og refererer til Bård Tufte Johansens torpedering av TV 2s livesending fra Thorbjørn Jaglands sykeleie.

Hun mener også at det vil være uanstendig å forsøke å kuppe fredsprisutdelingen med et morostunt.

- Det er snakk om nobelprisen her, og det er en dårlig anledning å bruke for å selv forsøke å komme i avisa. Det handler litt om å beholde Norges ære. Det må ligge en god journalistisk begrunnelse i bånn i stedet for å løpe mot Obama og være tøff i kjeften, sier en angrende komiker.