Hopp til innhold

Går fredsprisen til Tsvangirai?

Fredag klokken 11 retter verden igjen sine øyne mot Oslo, og denne gangen mot Nobel-instituttets nye leder, Thorbjørn Jagland.

Video nsps_upload_2009_10_8_18_37_56_3547.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Da kunngjøres nemlig vinneren av Nobels fredspris 2009, og den kan gå til Zimbabwe, Colombia, Kina eller Afghanistan.

Trolig til en enkeltperson

Etter det NRK erfarer er den en enkeltperson som får prisen i år, og ikke en organisasjon.

– Det er alltid spennende å se hvordan prisen blir mottatt både her i landet, men også i resten av verden, sier komiteens nye leder, Thorbjørn Jagland.

Tviler på kinesisk vinner

Hu Jia

Hu Jia nevnes nok en gang som en av favorittene.

Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Flere bookmakere har satt en kinesisk dissident øverst på oddslistene. Der har han for øvrig vært flere ganger, men i år er forventningene større - først og fremst fordi det i år er 20 år siden massakren på Den himmelske freds plass.

Flere eksperter tviler likevel på om Nobelkomiteen tør å gi Hu Jia prisen, ettersom Kina er i ferd med å bli USAs viktigste partner, og fordi en fredspris til en kritiker av det kinesiske systemet ikke vil bli sett på med blide øyne i Beijing.

Nobelkomiteens direktør, Geir Lundestad, har sammen med sine kolleger i komiteen hatt flere enn noen gang å velge mellom. Hele 205 personer er nominert til årets pris, og det er ny rekord.

– Nobelkomiteen trekker aldri noen slutninger før de må, og årets slutning ble trukket etter to møter nå nylig, sier Lundestad.

Morgan Tsvangirai

Morgan Tsvangirai er den som nevnes av mange som faovritt til årets fredspris.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / REUTERS

Mange holder en knapp på Tsvangirai

En av de som har fått størst oppmerksomhet og som av mange nevnes som en av de heteste kandidatene, er Zimbabwes statsminister, Morgan Tsvangirai. Han har kjempet en hard og tøff kamp mot landets mangeårige president, Robert Mugabe.

Tsvangirai har på tross av fysisk vold og trusler fra sin rival holdt fast ved å kjempe med demokratiske midler, og 11. februar i år ble han tatt i ed som ny statsminister i Zimbabwe.

En annen favoritt er altså Hu Jia, som regnes som en av Kinas fremste menneskerettighetsaktivister. Han har vært aktiv i demokratibevegelsen og miljøbevegelsen, og han har kjempet for hiv- og aidssyke i Kina.

Hu Jia var også en av favorittene til å vinne fredsprisen i fjor. Da ble han av det kinesiske utenriksdepartementet stemplet som en kriminell og ikke verdig en fredspris.

To fra Colombia

Ingrid Betancourt

Ingrid Betancourt er også en av forhåndsfavorittene.

Foto: Nesvold, Jon Olav / SCANPIX

En av de mindre kjente forhåndsfavorittene er den colombianske senatoren Piedad Cordoba. Hun har i en årrekke kjempet for å løse Colombias interne krig med Farc-geriljaen.

Hun er kritisert for å ha for nære forbindelser med Venezuelas omstridte og røde president Hugo Chavez.

Utenfor Colombias grenser er det en annen politiker og kvinne som er mest kjent og forbundet med Farc, nemlig Ingrid Betancourt. I seks år ble hun holdt i fangenskap i jungelen, etter at hun ble kidnappet under en valgkamp. Hun er også en av forhåndsfavorittene til årets fredspris.

Med i de siste vurderingene var også Sima Samar, en afghansk menneskerettsaktivist, og Ghaci bin Muhammed, en jordansk kongelig som kjemper for toleranse mellom religioner.