Hopp til innhold

Sirkusdirektør trakk pistol mot fredsprisvinneren

JAIPUR (NRK): Direktøren for sirkuset Great Roman Circus i den indiske byen Gonda trakk pistol da Kailash Satyarthi kom for å redde ut 14 nepalske jenter i 2004. Handelen med barn styres av mektige kriminelle nettverk, og lokale politifolk er ofte bestukket slik at de ikke skal gripe inn.

En sirkusdirektør retter våpen mot Kailash Satyarthi

Et videoopptak viser en rasende sirkusdirektør som retter en pistol mot årets fredsprisvinner Kailash Satyarthi fordi Satyarthi har kommet for å befri barna som holdes fanget på sirkuset.

Foto: BBA

– Vi krever å få snakke med disse jentene uten at eieren er til stede, sier Kailash Satyarthi i det kornete videoopptaket fra aksjonen.

– Nei, eieren forlater ikke stedet. Du kan spørre jentene om alt du vil, her og nå, svarer den lokale magistraten, Hawaldar Yadav, som tydelig er på slavehandlernes parti.

Kailsash Satyarthi er blitt såret i en aksjon mot et sirkus

Kailash Satyarthi og hans kolleger ble slått med jernstenger da de aksjonerte mot sirkuset i Gonda. Politiet var til stede, men grep ikke inn.

Foto: BBA
En sirkusdirektør truer Kailash Satyarthi

Sirkusdirektøren i den indiske byen Gonda truet med å drepe Kailash Satyarthi da han kom for å befri 14 jenter fra sirkuset.

Foto: BBA

Aksjonen mot sirkuset i Gonda viser hvordan politi og rettsvesen i India ofte er bestukket til å samarbeide med de mektige kriminelle gruppene som kjøper og selger barn.

I nærvær av et stort politioppbud blir Kailash Satyarthi og flere av hans kolleger slått med jernstenger. Politiet griper ikke inn, selv ikke når eieren av sirkuset, Mohammad Reza, trekker en ladd pistol opp av bukselinningen.

Men de 14 nepalske jentene får sin frihet til slutt.

De er noen av de mange barna årets Nobels fredsprisvinner Kailash Satyarthi har reddet fra grov utnyttelse. Han har fått æren for å ha fått fri 82.000 barn fra slaveri i India, og han har bygget barnehjem for løslatte barneslaver.

Han har, med fare for eget liv, deltatt i raid og gått inn i fabrikker eller sirkuser for å befri barn som holdes fanget.

Kriminelle nettverk

Handelen med barn i India styres av godt organiserte, kriminelle nettverk. De har ofte politiske forbindelser lokalt og penger til å betale bestikkelser for å drive sin virksomhet i fred.

– Slavehandlerne er smarte. De ønsker å bli rike gjennom å bruke billig arbeidskraft. De vet hvordan de skal bestikke det lokale politiet. Ofte blir barna rett og slett stjålet, uten at barna selv forstår hva som skjer, sier Kailash Satyarthi til NRK.

Forbindelsene mellom slavehandlerne og lokale politikere eller politisjefer gjør at det er farlig og vanskelig å slå til mot dem. Selv om alle vet hvor barna er, kan slavehandlerne enkelte ganger få politiets beskyttelse.

Nøye planlegging av farlige aksjoner

Satyarthi har lært seg å ikke stole på noen. For ofte er det umulig å vite hvem som er på hvilket parti.

– Når vi skal gjøre slike aksjoner, må vi alltid planlegge dem nøye og i den aller dypeste hemmelighet, sier Kailash Satyarthi til NRK.

– Selv i min egen organisasjon involverer vi svært få. Vi må være ekstremt forsiktige så politiet eller myndighetene ikke forteller eieren om planene våre på forhånd. Ofte må vi bruke flere dager og netter på rekognosering før vi kan slå til.

At arbeidet er farlig, er det ingen tvil om. Flere i ledelsen av Satyarthis organisasjon Bachpan Bachao Andolan (BBA) er blitt drept av slavehandlerne opp gjennom årene, selv om situasjonen er bedre nå enn på slutten av 1980-tallet.

– Dette er væpnede gjenger som ofte har illegale våpen, og som ikke er redde for å bruke dem, forteller Satyarthi.

– Jeg har heldigvis unnsluppet, men det har vært nære på mange ganger. Det er bare noen år siden sist jeg fikk en pistol rettet mot meg i New Delhi, så det kan skje når som helst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kailash Satyarthi trøster unge gutter som er befridd fra en sandalfabrikk

Her sitter Kailash Satyarthi sammen med to unge gutter han har reddet fra en sandalfabrikk i New Delhi i slutten av juni i år.

Foto: BBA

Redder ut barn – deltar selv i aksjoner

Organisasjonen BBA gjennomfører fremdeles flere raid i måneden. I juni i år slo de til mot en sandalfabrikk i New Delhi og klarte å befri barnearbeidere der.

– Men jeg sier som Mahatma Gandhi: Først ignorerer de deg, så ler de av deg, så slåss de mot deg – og så vinner du. Jeg har ikke vunnet kampen ennå, men jeg er på god vei, sier fredsprisvinneren og smiler bredt.

Etter at flere aksjonister mistet livet, har Kailash Satyarthi nå gjort det til et poeng å delta personlig på alle de farligste raidene.

Nettopp hans personlige mot er noe av det Nobelkomiteen pekte på i sin begrunnelse for å gi Satyarthi årets Nobels fredspris sammen med Malala Yousafzai.

Satyarthi tar også som regel med seg sin eldste sønn, for slik å selv bære den største risikoen om noe går galt.

– Jeg er ikke redd. Noen må gjøre dette, og det ble meg. Og selv om jeg ikke først og fremst er religiøs, har jeg vært overbevist om siden barndommen at kroppen er noe som forsvinner en dag. Men jeg vil aldri forsvinne. Min sjel vil aldri forsvinne. Den er hellig, alles sjel er hellig. Derfor kommer jeg ikke til å dø. Jeg har så langt i mitt liv aldri dødd, og jeg kommer aldri til å dø, sier Kailash Satyarthi til NRK.

Kailash Satyarthi redder ut barn fra en sandalfabrikk

I juni i år slo Kailash Satyarthi og organisasjonen hans til mot en sandalfabrikk i New Delhi og klarte å befri barnearbeiderne der.

Foto: BBA