Hopp til innhold

– Det er en tung byrde som er lagt på skuldrene hennes

Malala Yousafzai er tidenes yngste fredsprisvinner. Prisen kommer til å prege henne resten av livet, mener seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Malala Yousafzai

Malala Yousufzai var profilert allerede før det ble klart at hun skal få Nobels fredspris.

Foto: Andy Buchanan / Afp

17 år gamle Malala har selv sagt at det er for tidlig å gi henne Nobels fredspris, og Lodgaard mener det var fornuftig å dele prisen på to personer.

Sverre Lodgaard

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI.

Foto: Nupi / NRK

– Det er en tung byrde som er lagt på skuldrene hennes. Det er veldig store forventninger, og hun er et skinnende, ungt forbilde for kommende slekter. Vi ser i de første reaksjonene at dette skaper entusiasme og gir håp til andre unge, sier Lodgaard.

Lodgaard mener prisen kommer til å prege hele livet hennes, men påpeker at Kailash Satyarthi kan hjelpe til med å lette litt av trykket.

– Håndsrekningen til de unge er fellesnevneren for de to, men ellers får de prisen for litt forskjellige ting. Malala symboliserer i første rekke retten til utdannelse for unge jenter. Satyarthi er på mer tradisjonell grunn hva fredspristildelinger angår. Han får Nobels fredspris for langt og godt og sterkt virke. Og så er prisen et dytt i ryggen og en oppmuntring med tanke på fremtiden, sier han.

Les: Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi deler Nobels fredspris
Les: Jagland om Nobels fredspris:– «Gi ungdom et håp», «La dem gå på skole»
Les: Dette er Malala Yousafzai (17)

– Unødvendig

Helge Lurås

Helge Lurås mener det er unødvendig å gi fredsprisen til Malala Yousafzai.

Foto: NUPI

Helge Lurås ved Senter for internasjonale og strategiske analyser (SISA) mener det er unødvendig å gi fredsprisen til Malala.

– Jeg synes tildelingen var unødvendig fordi hun allerede er så profilert. Det kommer veldig tidlig, men er en pris som ser ut til å bli veldig godt mottatt. For Nobelkomiteens anseelse var nok utdelingen derfor klok, sier Lurås.

– Hvorvidt henne og saken hun representerer egentlig er tjent med fredsprisen, er usikkert. Det blir kanskje litt vel mye fokus på at hun har blitt et vestlig medieikon, sier han.

Taliban har allerede fordømt fredsprisen, og kaller den en krenkelse. Det var nettopp Taliban som skjøt den da 14 år gamle jenta i hodet i 2012.

Lurås tror imidlertid ikke at fredsprisen vil gjøre livet mindre trygt for Malala, som nå har flyttet til England.

– Hun kan muligens bli et enda mer yndet mål, men hun var allerede temmelig profilert. Den negative interessen kan øke fra radikale grupperinger, men det vil ikke utgjøre den helt store forskjellen, sier Lurås.

Les: Taliban fordømmer Malala-fredspris

Aktivisten Kailash Satyarthi får Nobels fredspris

Aktivisten Kailash Satyarthi får Nobels fredspris for arbeidet med å bekjempe barnearbeid.

Foto: Chandan Khanna / Afp

Delte oppfatninger i hjemlandet

I Pakistan er oppfatningene delte. Ifølge Lurås er det trolig den liberale middelklassen som vil juble, mens det ikke vil ha noen positiv innvirkning på de mer religiøse og konservative delene av befolkningen.

– Det er de som er målet for budskapet, så jeg er usikker på om den virker etter sin hensikt. Prisen får uansett Vesten til å føle seg bra, sier han.

– Da hun startet som lokal aktivist, var den en rolle mange pakistanere kunne identifisere seg med. Nå som hun har flyttet til England og blir trukket frem i rampelyset av vestlige aktører, er jeg litt mer av den oppfatningen at det kan slå negativt ut ved at det blir litt mer distanse til hvordan det pakistanske samfunnet ser på henne, sier han.

Sverre Lodgaard mener også at hun kommer til å få et dilemma nå som hun bor i Europa.

– Det kan jo bli mer tilspisset i Pakistan. Der er det også et ønske om at hun ikke må forsvinne inn i den vestlige verden, men hun må fortsatt være nær sine røtter for å kunne virke effektivt. Spørsmålet er på hvilken måte hun kan gjøre det i sitt hjemland og i andre land hvor dette er kontroversielt. Det er mange land i Midtøsten hvor lederskapene ikke ser med noe særlig blide øyne på en tildeling som denne, sier han.

Les: Malala-pris mottatt med skepsis og glede
Les: Nobels fredspris til Malala: – Flott at et barn kan vinne

Malala-portrett

VIDEO: Dette er Malala.