Hopp til innhold

Berlusconi raser etter nobellunsj

I Oslo var EU-lederne bekymret for at Italias statsminister «Super-Mario» må gi seg. I Roma raser stridens kjerne, Silvio Berlusconi, og hevder kommentarene som falt etter Nobellunsjen er innblanding i interne forhold.

Silvio Berlusconi Italia

Silvio Berlusconi er klar for sin femte periode som statsminister. Det er tydeligvis ikke EU.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

– Jeg er sikker på at han vil klare å stabilisere Italia før valget, sa Frankrikes president François Hollande etter at lunsjen for de 21 regjeringssjefene fra EU-land etter Nobelseremonien var over.

Presidenten var overbevist om at det italienske folket har fornuft nok til å la den italienske statsministeren – som er svært respektert i EU – spille en rolle i Italia også fremover.

Finansministeren istemte fra Paris.

– Berlusconi kommer tilbake til politikken, men jeg er sikker på at han ikke kommer tilbake til makten, sa Pierre Moscovici og var enda krassere.

Fra Madrid ble det uttrykt like stor bekymring fra finansdepartementet, selv om statsminister Mariano Rajoy holdt munn overfor pressen i Oslo.

I går – før avreisen til Oslo – var også presidenten i EU-kommisjonen, Jose Manuel Barroso, ute og uttrykte sin bekymring. Det samme var lederen av EUs krisefond, Klaus Regling.

Lederen av EU-parlamentet Martin Schulz, var den som gikk lengst.

– Europa og Italia trenger stabilitet og Berlusconi er det motsatte av stabilitet. Mange av Italias problemer er resultat av de 10 årene som Berlusconi var statsminister, sa Schulz.

Det var for øvrig Schulz Berlusconi måtte be om unnskyldning til, under sin første opptreden som leder av det italienske formannskapet i EU. Statsministeren forslo at den tyske politikeren, som hadde kritisert ham, burde spille straffangevakt i en konsentrasjonsleir.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Silvio Berlusconi refser Martin Schulz

Silvio Berlusconi refser Martin Schulz

Berlusconi varslet valgcomeback

Gjenstanden for den nye EU-frykten er Silvio Berlusconis beslutning på lørdag om å stille i det kommende valget i februar. To dager før trakk partiet hans sin støtte til Montis teknokratregjering.

På søndag meddelte Mario Monti at han og regjeringen vil gå av så fort statsbudsjettet for neste år er vedtatt. Det kan skje allerede før jul.

Det har utløst frykten for et nytt Berlusconi-sirkus i EU, som kan ødelegge både for Italia og euroen. Hovedindeksen på den italienske børsen falt i dag mens rentene på statslånene steg.

I Roma ble Silvio Berlusconi regelrett forbannet da han leste kommentarene som falt i Oslo.

– Dette er utidig innblanding i interne italienske anliggender, tordner han.

Han sier videre at han alltid har vært en overbevist tilhenger av Europa og at kommentarene og de som kritiserte ham er «upassende» og «ikke så mye fornærmelse mot meg personlig som de er mot det frie valget til enhver italiener».

Han har sin egen teori for hvorfor «innblandingen», som han kaller det, skjer.

Han mener det er et forsøk på å svekke prisene på italienske selskaper og dermed gjøre dem enklere å kjøpe opp for andre land og andre lands selskaper.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mario Monti og Francois Hollande

Mario Monti og François Hollande tok et hjertelig farvel med hverandre etter lunsjen til den norske regjeringen i Gamle Logen.

Foto: POOL / Reuters

Monti reddet økonomien

I Oslo forklarte Monti både den italienske og internasjonale pressen om hvorfor han hadde varslet sin avgang. Han teknokratregjering har vært støttet av de to største partiene i nasjonalforsamlingen i tillegg til Berlusconis parti.

– Når støtten forsvant, var det umulig å fortsette, sa Monti.

Han forsøkte både å roe ned finansmarkedet og EU-kolleger.

– Jeg er sikker på at det italienske folket vil velge en bred, ansvarlig og EU-orientert koalisjonsregjering som vil fortsette reformene og arbeidet med å stabilisere den italienske økonomien, sa Monti, og la til at han vil styre inntil en ny regjering er valgt.

Selv har økonomiprofessoren og den tidligere EU-kommissæren fått tilnavnet «Super-Mario» etter sin redningsaksjon av den italienske økonomien.

Italia er EUs tredje største økonomi, etter Tyskland og Frankrike. Landet har de siste tiårene hatt en stillestående økonomi og en skyhøy statsgjeld. Berlusconi lovet og lovet sine europeiske samarbeidspartnere reformer og tiltak, uten at så mye skjedde.

EUs ledere var offentlig sterkt bekymret, og etter stadige nye sex- og korrupsjonsskandaler fikk også italienske politikere nok.

Berlusconi ble tvunget til å trekke seg som statsminister, etter at Mario Monti hadde latt seg overtale til å lede en teknokratregjering som fikk i oppgave å redde Italia – hvor økonomien på det tidspunktet holdt på å kollapse.

Berlusconi og nasjonen er ett

Opprinnelig var planen at Monti-regjeringen skulle fortsette reformarbeidet til mars-april. Da mente økonomiprofessoren at de tyngste reformene ville være loset igjennom.

Det er kuttet 20 milliarder euro i offentlige utgifter, pensjonsalderen er hevet, det samme er opptjeningstiden og et stivt arbeidsregelverk er forsøkt myket opp. En rekke nye skatter er innført, det samme er et strengt kvitteringsregime for å få bukt med den svarte økonomien. Monti-kontrollene av mulige rike skattesnytere er blitt svært populære blant den jevne italiener.

Bakgrunnen for at Berlusconi og partiet hans trakk støtten til Monti, er at Berlusconi mener tiltakene ikke virker.

Det er særlig innføring av enkelte av de nye skattene, som eiendomsskatten, han er sterkt imot.

At det særlig kan ramme Berlusconis eget forretningsimperium, trekkes frem av italienske kommentatorer. Slik har Berlusconi alltid operert i italiensk politikk, med knapt et skille i synet på egne forretningsinteresser og nasjonale interesser.

Det at han stiller i valget tolkes som et strategisk forsøk på å skaffe seg innflytelse i det kommende parlamentet og dermed kunne blokkere eller reversere forslag som ikke gagner ham.

Berlusconi har også langet ut mot den tyskedrevne sparepolitikken som nå følges i eurosonen.

Monti stiller ikke i valget

– Mario Monti har vært en særdeles flink statsminister, sa EU-president Herman van Rompuy da Monti-avgangen ble et hett tema etter arbeidslunsjen den norske regjeringen arrangerte.

Han formulerte seg noe mer diplomatisk enn mange av sine europeiske kolleger men la ikke skjul på at han mener at arbeidet som Monti har startet på i Italia, må videreføres etter valget. Det samme uttrykker flere andre.

EU har rett og slett ikke råd til at Italia havner i samme klasse som Hellas. Økonomien er fortsatt i resesjon og statsgjelden er 126 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Den skjøre tilliten som italiensk økonomi har oppnådd, henger mye på Monti som garantist.

Analyseselskapene peker på at usikkerhet og en antispare- og antireform-retorikk i valgkampen kan være nok til at pilene vender nedover igjen.

Derfor håper flere italienske sentrum-venstreparti at Monti vil stille som kandidat i valget.

– Per nå har jeg ingen tanker om jeg kommer til å delta i valget. All min innsats går til å fullføre arbeidet til regjeringen i den korte tiden vi har igjen, som nå er blitt enda kortere, sa Monti selv i dag. Og forsøkte med det å dempe spekulasjonene om at han vil utfordre Berlusconi.

Sexrettssaken ikke ferdig

Også den katolske kirken slutter seg til Berlusconi-kritikken.

– Det som er forbausende er uansvarligheten hos dem som tenker på hva som gagner dem selv mens huset brenner, sa Angelo Bagnasco, som er overhodet for de italienske biskopene, til avisen Corriere della Sera.

Biskopens utsagn kan påvirke deler av Berlusconis konservative velgere, som har sterke bånd til kirken.

Berlusconis mange korrupsjonsrettssaker har ikke styrket hans rykte, men det som gjorde at det rant over for mange, inkludert biskopene, var sexrettssakene den daværende statsministeren ble trukket inn i, og betaling av mindreårige prostituerte, som var med på hans ville fester.

Per nå ligger Berlusconi dårlig an på meningsmålingene, mens et sentrum-venstre-parti som har støttet Monti foreløpig leder klart.