Hopp til innhold

«Ich bin ein Europäer,</br>je suis fier d'être européen,</br>I'm proud to be European»

EU-president Herman Van Rompuy fikk frem både latter, våte øyekroker og applaus med sin Nobel-tale.

– Her i Oslo vil jeg hylle alle europeere som drømte om et kontinent med fred og alle, og alle som hver dag gjør den drømmen til virkelighet. Denne prisen tilhører dem, åpnet Van Rompuy.

Han hadde fått hjelp av den prisvinnende nederlandske forfatteren Luuk Van Middelaar til å skrive talen.

Van Rompuy hyllet Den europeiske union som fredsprosjektet som gjorde slutt på krig og skapte fred i Europa.

– Faren min måtte grave sin egen grav

– Som et barn født i Belgia like etter krigen, fikk jeg fortalt historiene av dem som hadde opplevd dem. Bestemoren min snakket om Den store krigen, fortalte Van Rompuy.

– I 1940 måtte faren min, som da var 17 år, grave sin egen grav. Han kom seg unna, ellers hadde ikke jeg stått her i dag.

Van Rompuy sa i sin tale, eller Nobel-foredrag, at det naturligvis kunne ha blitt fred i Europa uten EU, men mente at den ikke ville ha vært av samme kvalitet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

EU-president Herman Van Rompuy fikk frem både latter, våte øyekroker og applaus med sin Nobel-tale.

EU-president Herman Van Rompuy brukte blant annet historier fra sitt eget liv da han hyllet EU som et fredsprosjekt.

Gamle fiender side ved side

– Dette er en varig fred, ikke bare en iskald våpenhvile. Det som er så spesielt for meg, er forsoningen. Det er mer enn å tilgi og glemme, eller bare gå videre, understreket han.

– Da Konrad Adenauer var i Paris for å skulle underskrive kull- og ståltraktaten i 1951, fant han mens han ventet på hotellet, en liten gave. Det var en krigsmedalje som hadde tilhørt en fransk soldat. Soldatens datter, en ung student, hadde etterlatt den med et notat til Adenauer som et bevis på forsoning og håp.

Adenauer var den vest-tyske forbundskansleren som bestemte seg for at den franske planen var veien tilbake til Europa for det forhatte Tyskland.

Dagens tyske leder, Angela Merkel, satt med blanke øyne og ga tegn om at det var en rørende historie.

I salen i Oslo rådhus satt 21 stats- og regjeringsledere fra EUs medlemsland. Lederne for de to gamle fiendene Tyskland og Frankrike, forbundskansler Angela Merkel og president Francois Hollande, satt symbolsk nok ved siden av hverandre.

På Merkels andre side satt lederen for en annen gammel fiende, Polens statsminister Donald Tusk.

– Det er den gylne regelen som Jean Monnet skapte: «Det er bedre å kjempe rundt bordet enn på slagmarken», sa Van Rompuy.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Angela Merkel og Francois Hollande

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande tok hverandre i hendene da salen applauderte forsoningen mellom de gamle fiendene Tyskland og Frankrike.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

– Har perfeksjonert kompromissets kunst

Han trakk frem eksempler fra virkelighetens verden og mente de kanskje kunne fremstå som nitidig puslespill – ikke bare for utenforstående.

– Ministre fra land uten kystlinje diskuterer fiskekvoter, mens parlamentarikere fra Skandinavia diskuterer prisen på olivenolje, fortalte EU-presidenten og la til:

– Unionen har perfeksjonert kunsten å inngå kompromisser, sa han og vakte stor munterhet i salen.

Det var tydelig at mange kjente seg igjen.

– Det er ingen dramatiske seire eller tap, sørg for at alle land går vinnende ut av drøftelsene. For å oppnå dette, er kjedelig politikk en liten pris å betale.

Samtidig som EU fikk Nobels fredspris for 2012, har flere av medlemslandene store sosiale utfordringer og sliter med skyhøy arbeidsledighet og kraftige budsjettkutt.

Van Rompuy er imidlertid overbevist om at de europeiske landene skal komme ut av problemene sammen og sterkere.

– Jeg håper dagens unge vil kunne si, som vi her i dag: Ich bin ein Europäer, je suis fier d'être européen, I'm proud to be European.

Nobeldiplomet for 2012

Kunstner Gerd Tinglum har laget årets Nobel-diplom, som EU mottak sammen med medaljen.

Foto: THOMAS WIDERBERG