Hopp til innhold

– Jeg synes EU skulle fått prisen for lenge siden

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland blåser i kritikken, og sier hun synes det er på høy tid at EU fikk Nobels fredspris.

Flere prominente personer er til stede i Oslo rådhus, for å få med seg at EU blir tildelt Nobels fredspris. Brundtland møtte NRK.no på vei inn til utdelingen. Hun har ikke noe å utsette når det gjelder årets til dels kontroversielle vinner.

– Jeg synes det er en fin utdeling. De kunne fått den for lenge siden. Jeg synes ikke det er et argument (mot at EU får prisen, journ.anm.) at det er vanskelige tider. Det understreker heller betydningen av å holde sammen, også fremover, sier Brundtland.

Norges første kvinnelige statsminister mener det er viktig å ikke overdrive hvor mye kritikk som faktisk har kommet etter at det ble kjent at prisen gikk til EU.

– Det har ikke vært så mye. Det ville nok ha kommet uansett når de fikk den, noen mener det er så ille at den kom i år. Det tror jeg er et vikarierende argument, jeg tror det hadde kommet kritikk uansett.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Jeg synes det er en fin prisutdeling i år. Jeg synes EU skulle fått prisen for lenge siden, sier Gro Harlem Brundtland.

- Jeg synes EU skulle fått prisen for lenge siden, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

– Fred grunnleggende

Brundtland peker på at Norge har sagt nei til EU i to avstemninger, sist i 1994. Brundtland synes imidlertid ikke at dette skal være avgjørende for hvordan tildelingen oppfattes i dag.

– Det er grunnleggende at land må samarbeide for å bygge fred. Dette i stedet for å fortsette med det som har vært opp gjennom historien, nemlig gjentatte kriger.

– Det er det som er den grunnleggende tanken med EU: Å bygge fred, sier Brundtland, før hun haster inn til seremonien i Oslo rådhus.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kristin Halvorsen om nobeldagene.

Kristin Halvorsen mener det er greit at andre statsråder har gått i tog mot utdelingen av fredsprisen.

Må heve blikket

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener man bør ha respekt for jobben EU har gjort, historisk sett.

– Selv om del nok synes det var et rart tidspunkt, må vi heve blikket litt, sier Halvorsen, som mener det er greit at prisen blir diskutert.

– Det er slik det skal være i et demokrati, da er det lov å diskutere nettopp dette, sier Halvorsen. Hun har imidlertid ingen problemer med å se at ikke alt er rosenrødt i EU-landene.

– Det som bekymrer oss, og de som har ansvaret i EU også, er de store ungdomsgenerasjonene som ikke kan se lyst på fremtiden. De utdanner seg til arbeidsløshet, 50 prosent arbeidsløshet blant ungdom er veldig skummelt, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erna om fredsprisen.

Erna Solberg mener fredsprisen var riktig og viktig.

Må heve blikket 2

Høyre-leder Erna Solberg virker uvanlig samsnakket med sin politiske rival Halvorsen når hun skal forsvare tildelingen.

– Det var ikke uventet at det kom reaksjoner, men jeg hadde kanskje håpet at vi kunne vise litt mer storsinn, og løfte blikket litt, for å se det historiske prosjektet EU er. Europ har stått i brann i flere runder, de har århundrer med krig, og det at man bestemte seg for å bygge en union for å hindre krig var viktig.

Solberg er imidlertid ikke like begeistret for at flere politikere, deriblant barne - og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen, har gått i fakkeltog mot EU som prisvinner.

– Jeg tenker at det viser litt lite vidsyn om hva EU faktisk har betydd i Europa. Men det er kanskje ikke annet å vente, i Norge er EU-spørsmålet så vanskelig for mange, sier Solberg.

Selv mener hun valget av EU som prisvinner var riktig.

– Det er en flott dag. Hver Nobelpris er en flott seremoni hvor Norge setter demokrati og menneskerettigheter på dagsorden for hele resten av verden, sier Solberg.

Høyre-leder Erna Solberg virker uvanlig samsnakket med sin politiske rival Kristin Halvorsen i det å forsvare tildelingen.