Hopp til innhold

UD: - Jeg tror vi har kontroll

– Vi tror vi har kontroll og har tenkt på det meste, sier UDs mannskaper foran storinnrykket av 21 stats- og regjeringssjefer. Men kodeordet for frykt er snø.

Flyet til Tysklands forbundskansler Angela Merkel har landet på Gardermoen.

VIP-flyene lander på rekke og rad. Flyet til Tysklands forbundskansler Angela Merkel landet på Gardermoen i 12-tiden.

Aldri før har så mange stats- og regjeringssjefer meldt sin ankomst til Oslo samtidig. Hver med sin delegasjon. I tillegg kommer en rekke andre EU-prominenser.

Det kan gi utfordringer for noen og hver.

Logistikk og atter logistikk

Oslo-politiet har planlagt i flere uker allerede. Selv om 21 europeiske ledere og en håndfull EU-sjefer ikke tilsvarer 1 amerikansk president i sikkerhetsnivå, så må de passes godt på.

Flyforbud er allerede innført over hovedstadsområdet, Forsvaret stiller med helikoptre og Avinor skal sørge for å få flåten med privatfly som dukker opp i horisonten i dag trygt til Gardermoen.

Belgias statsminister Elio Di Rupo er først ute litt over kl. 10.30, deretter følger de andre som perler på en snor i løpet av halvannen time. Storbritannias visestatsminister Nick Clegg er den eneste som kommer med ordinært rutefly.

På bakken har Nobelinstituttet og Utenriksdepartementet gjort en arbeidsfordeling.

Nobelinstituttet tar seg av de tre som representerer prisvinneren: EU-president Herman van Rompuy, president i EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso og lederen av Europaparlamentet Martin Schulz – foruten alt annet som har med utdelingsseremonien i Oslo rådhus og Nobelbanketten på Grand Hotel å gjøre.

Utenriksdepartementet har ansvaret for de 21 statslederne og deres følge. Samt en flokken med andre EU-representanter. Det krever sitt.

For Nobeldagen blir UDs største logistikkoperasjon noensinne.

Hver og én skal møtes på Gardermoen, geleides inn i en av de 80 limousinene som vil være i bruk – mange underordnede må riktignok ta til takk med plass i en minibuss – og alle skal fraktes til riktig sted til riktig tid.

Artikkelen fortsetter under klippet.

I dag lander 20 stats- og regjeringsjefer på Gardermoen

Fra klokken 10.30 starter VIP-flyene å lande på Gardermoen som perler på en snor.

Nobelseremonien i rådhuset starter klokken 13 – presis!

– Vi har planlagt i den tiden vi har hatt til rådighet, sier sjefen for UDs tropper, protokollsjef Merete Fjeld Brattested.

Det vil si siden mandag 15. oktober. Fredagen før kunngjorde Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland at EU blir tildelt Nobels fredspris for 2012.

Og da EU-president Herman van Rompuy like godt inviterte med seg alle 27 medlemslandenes regjeringssjefer skjønte man raskt på Victoria terrasse at her blir det mye å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Det blir store omlegginger i Oslo sentrum dag når 20 stats- og regjeringssjefer kommer til for å motta fredsprisen.
Det er ventet mange tusen mennesker i gatene.

Stenger store deler av Oslo sentrum

Hvem er først og hvem er sist?

Ingen detalj er for stor, liten eller uvesentlig når det dreier seg om diplomatisk protokoll og statsledere.

Rekkefølgen er alltid viktig. Hvem som går først og sist, hvem som sitter og står ved siden av hvem og hvem som har hvem til bords.

Frankrikes president François Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel kommer alltid langt frem i køa. Andre, som stiller litt lengre bak, forsøker å snakke seg opp.

– Det er ikke mulig å få ham ved siden av Angela Merkel, undrer en av de utenlandske ambassadørene til protokollsjefen – der hun står med et kobbel av ambassadører rundt seg på befaring i rådhuset.

Vedkommende forsøker å få en oppgradert plass til regjeringssjefen.

– Ved siden av Merkel? spør Fjeld Brattestad tilbake.

– Ja, nei, jeg kan ikke love noe, men jeg kan prøve. Men jeg lover altså ingenting! Dette følger EUs protokoll, fortsetter hun mens spørsmålsstilleren nikker.

Kroatia må uansett finne seg i å komme sist og det er ingen vits i å høre om mulighetene for opprykk.

Landet er nyest i EU-familien og blir formelt ikke medlem før neste år. Men fordi Kroatia er en del av begrunnelsen om hvorfor EU får akkurat årets Nobels fredspris, er det symbolsk viktig at de er til stede med sin statsminister Zoran Milanovic.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Aldri før har så mange stats- og regjeringssjefer meldt sin ankomst til Oslo samtidig. 
Hele 21 av 27 EU-land sender sin øverste leder -- med følge - til fredsprisutdelingen.
Utenriksdepartementet skal sørge for at hundrevis av prominente gjester kommer dit de skal - når de skal.

NRK fikk henge på protokollsjefen i Utenriksdepartementet Merete Fjeld Brattested i planleggingsinnspurten.

– Ingen somling, takk!

Ambassadørene har oppgaven med å videreformidle til sine nasjoners sjefer hva de skal gjøre fra da de setter foten innenfor rådhuset.

Det er mange beskjeder å holde orden på, og enkelte forvirres av hvem som får lov til oppholde seg hvor og hvor mange som totalt får være med inn i rådhuset.

– De i delegasjonen som ikke har plass i rådhuset, skal ned til Nobels Fredssenter og følge seremonien der. Men de må være her oppe igjen kl. 14. Det er før seremonien er over. Da må de være i bilene – på minuttet! Vi har ikke tid til å tillate noen kø, det er mange biler som skal ut herfra, sier Fjeld Brattested og peker mot borggården.

– Hver bil har et nummer som er det samme som nummeret på delegasjonen, forklarer hun videre som best hun kan.

Inne i selve rådhussalen har det blitt lempet stoler og pakket ut flere tusen blomster. Søndag var det stor generalprøve, tillegg til flere små. Det bør ikke bommes når verdens mest prestisjefylte prisutdeling skal gå på direkten i Europas og verdens største nyhetskanaler.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Jens Stoltenberg i møte med UD før utdelingen av Nobels fredspris.

Jens Stoltenberg og hans stab forsøker å finne ordene som skal ønske EUs statsledere velkommen til lunsj.

Spiser og snakker

De aller fleste av statslederne kommer til Oslo i morgen- og formiddagstimene og blir med på seremonien i Oslo rådhus. Deretter venter lunsj i Gamle Logen med statsminister Jens Stoltenberg med vert.

– De kommer jo rett fra Nobel. Det er overraskende hvor mange av EU-lederne som personlig er stolte over at Europa har fått fredsprisen. Det må vi ikke glemme. Så de kommer til å være i godt humør, sier Jens Stoltenberg til sine nærmeste medarbeidere.

De sitter rundt møtebordet for velge ordene den norske statsministeren skal møte sine europeiske kolleger med.

– Men de kommer likevel til å klare å snakke om finanskrisen. Men da blir de kanskje i mindre godt humør, føyer han til.

Statsministeren er glad for at fredspristildelingen er blitt så godt mottatt i store deler av Europa. Like fullt ønsker han at lunsjen skal brukes til å drøfte den økonomiske situasjonen.

– Det er jo den muligheten vi har til å samle dem og snakke om temaet, sier han – før det slår ham:

– Men vi må få tid til å spise også. Selv om denne gjengen er god til å snakke og spise samtidig.

Snø i sikte

Tilbake i Utenriksdepartementet og medarbeiderne finpusser protokollsjefen på de siste detaljene.

– Det er krevende med alle endringene som kan komme i siste liten. De må vi bare takle så godt vi kan – inkludert etteranmeldte. Vi kan jo ikke svare til en statssjef at vi ikke dessverre ikke har plasser igjen. Den plassen må vi bare skaffe, sier Merete Fjeld Brattested.

Det som kan bekymrer mest, er været og det hvite som kan finne på å dale ned fra himmelen.

– Været har vi ikke kontroll over – det får vi også bare ta som det kommer. Men ja – hvis snøen kommer og flyene blir forsinket, det er klart – det kan skape litt trøbbel...

Og snøen, ja den har startet å lave ned over Gardermoen.