Hopp til innhold

– Suksessen er uhåndgripelig

– Jeg ble bedt om å skrive en bok om Di derre, men jeg hadde ikke lyst. Jeg ville skrive krim, sier Jo Nesbø. I dag deler krimkongen personlige historier om oppveksten og karrieren på svensk radio.

Forfatter Jo Nesbø

Jo Nesbø under prisutdelingen av Harry Hole stiftelsens pris 'En ålreit fyr prisen' i fjor. I et radioprogram laget for Sveriges Radio forteller forfatteren blant annet om hvordan han fant på navnet Harry Hole.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I programmet som sendes i dag i Sveriges Radios Sommar i P1, forteller Nesbø blant annet om oppveksten i Molde, om musikk og om livet som en av Norges mestselgende forfattere.

– Publikummet mitt er veldig lite mens jeg skriver

– Jeg er en heldig mann. Noen må stå opp hver dag og utøve yrker som de hater, bortsett fra den ene dagen i måneden når det er lønningsdag, sier Nesbø i radioprogrammet.

– Jeg har et yrke hvor jeg kan ligge i senga og tenke ut hva jeg skal skrive den dagen. Det er en av de få jobbene hvor det regnes som arbeid å ligge i sengen i den tilstanden mellom å være våken og fortsatt være i drømme, og gjøre noe av det viktigste arbeidet du skal gjøre den dagen, akkurat i løpet av den timen, fortsetter han.

Krimkongen forteller også at han pleier å gå til sin lokale kafé, bestille en americano og skrive.

 Di Derre, med brødrene Jo Nesbø (tv) og Knut Nesbø i spissen

Di Derre, med brødrene Jo Nesbø og Knut Nesbø i spissen, holder konsert på Egertorget i Oslo i 2008.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Publikummet mitt når jeg sitter og skriver er veldig lite. Hvis jeg skriver om Doktor Proktor så er det datteren min, Selma, på tretten år, og hvis jeg skriver om Harry Hole så er det to kamerater som jeg studerte sammen med, forteller forfatteren.

– Jeg er ikke engang sikker på om de leser bøkene mine, jeg tror i hvert fall ikke at de har lest alle bøkene. Men den største belønningen er når en av de to kommer bort og sier at han har lest den siste boken og at den slettes ikke var så verst.

Ble bedt om å skrive om bandet – endte opp med Harry Hole

Nesbø er født i Oslo, men flyttet tidlig til Molde. Han var allerede kjent som vokalist og låtskriver i bandet Di derre før han debuterte som forfatter med kriminalromanen Flaggermusmannen i 1997.

Han er dessuten utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i Bergen

– Jeg var den eneste i bandet som også hadde en dagjobb, jeg var børsmegler. Da klokken ble fire tok jeg en drosje til flyplassen, tok fly til der bandet var, og rakk kanskje lydsjekken og forhåpentligvis konserten.

– Mens resten av bandet festet, måtte jeg dra tilbake til hotellet for å få noen timers søvn før jeg tok fly tilbake til Oslo for å rekke børsåpningen klokken ni. Slik var livet mitt i nesten ett år, minnes Nesbø i programmet.

Han forteller at han til slutt måtte ta seg en lang ferie, og dro til Australia.

– Det var en jente som jeg hadde studert sammen med og som nå jobbet for et forlag. Hun ville at jeg skulle skrive en bok om Di derre. Men jeg hadde ikke lyst til å skrive den boka, jeg hadde lyst til å skrive en annen bok, en krim, sier han.

«Hole kommer og tar dere»

Politietterforskeren som har gjort han til en verdenskjent forfatter, hadde på det tidspunktet allerede begynt å ta form i Nesbøs hode.

– Jeg hadde lyst til å skrive om en høy, lys kar som jeg i mitt stille sinn kalte Harry Hole. Harry var navnet på den store fotballhelten i Molde da jeg var liten gutt. Etternavnet Hole valgte jeg på grunn av den lokale politimannen på det lille stedet hvor min mormor bodde.

– Da jeg og broren min var på besøk, pleide mormor å si at «hvis dere ikke er hjemme til klokken åtte så kommer Hole og tar dere», sier forfatteren.

Flaggermusmannen

Flaggermusmannen er den første boken om Harry Hole.

Foto: Aschehoug

Han forteller også om sitt første møte med forlaget. Han hadde levert manuskriptet under pseudonymet Kim Erik Lokker.

– Jeg ville ikke at forlaget skulle bruke navnet til en kjent vokalist i Norges mestselgende band til å gi ut en dårlig bok, sier han.

Ifølge Nesbø selv, viste bekymringen seg derimot til å være ubegrunnet.

– Da jeg kom til forlaget ble jeg kalt inn i et rom hvor det satt tre alvorlige menn og så på meg. En av dem spurte hvorfor jeg hadde brukt pseudonym, og jeg sa at det var fordi jeg var Jo Nesbø i Di derre. De så uforstående på meg fordi det var ingen der som hadde hørt hverken om meg eller bandet.

– Suksessen er uhåndgripelig

Romanen Flaggermusmannen ble en suksess og ga Nesbø blant annet Rivertonprisen. Han har siden gitt ut en rekke andre bøker med Harry Hole som hovedperson.

Nesbøs bøker er solgt i millioner eksemplarer både i Norge og i utlandet, i tillegg til å være oversatt til 40 språk.

– Betyr det noe? Ja, selvfølgelig, jeg skriver for publikum, ikke for meg selv. Men en slik suksess er likevel på mange måter uhåndgripelig.

– Uansett hvor store vi er, er vi som enkeltmennesker og som kunstnere veldig små i denne verden, sier forfatteren i det svenske radioprogrammet.

Sommar i P1 sendes hver dag i Sveriges Radio mellom kl 13 og 14.30. Hele programmet med Jo Nesbø kan du høre på Sveriges Radio sine nettsider.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)