Hopp til innhold

Hva er det med Paulo Coelho?

Paulo Coelho har hatt en eventyrlig suksess som forfatter, men er også dypt foraktet. Nå kommer hans siste roman «Alef» på norsk.

Paulo Coelho

Paulo Coelhos bøker kretser gjerne om temaer som åndelig søken og livsskjebne.

Foto: Bazar

Alef av Paulo Coelho

«Alef» forteller om en reise forfatteren gjorde i 2006.

Foto: Bazar

Få forfattere kan fremkalle så mye begeistring, og så mange oppgitte sukk og stønn, som den brasilianske forfatteren Paulo Coelho (født 1947 i Rio de Janeiro).

Hans gjennombruddsroman, «Alkymisten», er solgt i 35 millioner eksemplarer på verdensbasis.

7,3 millioner mennesker «liker» ham på Facebook, nær tre millioner mennesker følger ham på Twitter, en halv million mennesker leser bloggen hans hver måned.

Kvalitet og popularitet

Han er en forfatter det er vanskelig å forholde seg nøytral til; elsket av leserne og foraktet av kritikerne. Hva bunner kritikerforakten i?

Alkymisten av Paulo Coelho

«Alkymisten» er en av verdens mest solgte romaner gjennom tidene.

Foto: Bazar

– Det kommer nok mye av kombinasjonen mellom dårlige tekster og ekstremt stort salg, sier NRK-kritiker Marta Norheim til NRK.no.

– Forakten retter seg ikke mot Coelho som person, jeg har ikke noe usnakket med ham. Men det er definitivt et misforhold mellom litterær kvalitet og den enorme populariteten han har opparbeidet seg.

Hvis det er slik at romanene hans ikke oppfyller tradisjonelle litterære kvalitetskriterier, må det være noe annet som fenger leserne. Hva dette er, er en gåte for mange kritikere, ifølge Norheim.

Skjebnebestemte eventyr

Marta Norheim

Marta Norheim, litteraturkritiker i NRK.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

For maksimalt utbytte av en Paulo Coelho-roman bør man være sympatisk innstilt til begreper som åndelighet, reinkarnasjon, forutbestemt skjebne, og at man kan tolke tegn i omgivelsene.

– Livsfilosofien hans har store problemer knyttet til seg. Men Coelhos romaner virker åpenbart inspirerende på leserne, og den inspirasjonen kan være ekte nok, mener Norheim.

– Coelho blander new age-åndelighet med en form for livsfilosofi som er så rundt formulert at den kan passe inn i svært manges liv.

Følelser og innlevelse

Paulo Coelho

Paulo Coelho er en av tidenes mestselgende forfattere.

Foto: Bazar

I «Alef» begir fortelleren, Paulo Coelho, seg ut på en reise gjennom Asia på den transsibirske jernbanen. Året er 2006. På reisen møter han en ung kvinne, Hilal. Det viser seg snart at Hilal ble brent som heks på 1500-tallet, og at hovedpersonen i boken var en av de ansvarlige.

Det dramatiske foregår for det meste på et åndeleg plan i boken, den åndelige reisen foregår parallelt med togreisen.

Coelho skal ha brukt fire år på å samle materiale til romanen, men bare tre uker på å skrive den, har han fortalt til NY Times .

«Noen bøker leser du, Alef opplever du,» står det bakpå boken. Dette er betegnende for hvordan mange forholder seg til den brasilianske forfatterens skrivekunst.

– Det handler mye om følelser. Coelho åpner for at man kan lese ting inn i teksten som kanskje kan tilføre mening i lesernes eget liv, sier Marta Norheim.

Sammen skriver vi Livets Bok, i møter som alltid styres av skjebnen»

«Åndene våre hadde sett de samme vidunderlige tingene sammen.»

«Alle krigere treffes alltid igjen. Det er del av Den guddommelige lov.»

«Alle mennesker som vi har hatt problemer med i «fortiden», dukker opp i livet vårt på nytt, i det som mystikerne kaller for Tidens Sirkel. Ved hver gjenfødelse blir vi mer bevisste og løser disse konfliktene lettere. Når alle konfliktene til menneskene ikke finnes lenger, går menneskeheten inn i en ny fase.

– Hvorfor skapte vi konflikter i fortiden? Bare for å løse dem senere?

– Nei, for at menneskeheten skal kunne utfolde seg i retning av et punkt som vi kjenner til.

Diverse sitater fra Coelhos «Alef» (2012)
  • Hvilket forhold har du til Paulo Coelho? Er han et geni eller en sjarlatan? Fortell om det i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP