Hopp til innhold

– Bokbransjen er ikke i krise

Forlagene svarer på kritikken fra ebokekspertene.

Ebok på iPad

Om lag 500.000 nordmenn har tilgang til et mediebrett de kan lese ebøker på.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

«– Slutt å surre!» var beskjeden fra norske ebokeksperter til norske forlag i en artikkel på NRK.no tidligere denne uken.

Øisten Wahl

Øisten Wahl i Cappelen Damm.

Foto: Cappelen Damm

Nå tar forlagene til motmæle, men gir også kritikerne rett på flere punkter.

– Utvalget av ebøker har vært for dårlig, og medvirket til at markedet utvikler seg saktere enn det vi hadde håpet, medgir Øisten Wahl, ebokansvarlig i Cappelen Damm, overfor NRK.no.

220.000 norske husstander hadde gått til anskaffelse av mediebrett (lesebrett eller nettbrett) i tredje kvartal i fjor, ifølge en analyse fra konsulentselskapet Mediavision .

Dette betyr at om lag ti prosent av befolkningen har mulighet til å lese ebøker. Etter jul er dette tallet sannsynligvis noe høyere.

– Har god tid

Arne Krokan

Arne Krokan, professor ved NTNU.

Foto: Privat

Professor Arne Krokan ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU, sa til NRK.no at han ønsket seg en abonnementsordning på ebøker «à la Spotify og Wimp, hvor jeg betaler og får tilgang til det som kommer ut av litteratur det året».

Dette er en besnærende tanke, mener Wahl.

– Men dette er et meget stort og risikopreget skritt å ta. For platebransjen var jo dette en løsning sprunget ut av en krise, men en meget god løsning gitt den situasjonen den var i.

– Bokbransjen er ikke i krise og har etter min mening noe tid på seg til å utvikle markedet for digitale bøker på en balansert måte, med utgivere og forfattere på den ene siden og lesere på den andre.

Wahl vil imidlertid ikke utelukke at man kan se på abonnementsløsninger i fremtiden.

iPad med ebok

Det norske ebokmarkedet er i vekst. Går utviklingen for sakte?

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Kvinnene kommer

Nettbokhandelen Amazon solgte allerede i 2010 flere ebøker enn papirbøker .

Det engelskspråklige ebokmarkedet var i innledningsfasen preget av teknologiinteresserte menn. Først i fjor kom de leseglade kvinnene for alvor inn og løftet salget til nye høyder.

– I Norge ser vi de samme tendensene nå. I 2010 og store deler av 2011, var menn kraftig overrepresentert innen nedlastning av norske ebøker på Digitalbok.no, men i desember 2011 solgte vi like mange e-bøker til kvinner som til menn, sier Øisten Wahl.

Han mener dette bærer bud om at elektroniske bøker er i ferd med å nå bredere grupper av befolkningen.

Skyr Amazon foreløpig

Bjarne Buset

Infosjef i Gyldendal, Bjarne Buset, vil ikke selge forlagets bøker via Amazon.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Mange eboklesere har fremhevet den amerikanske nettbokhandelen Amazon som et ønsket forbilde for en norsk ebokløsning, hva angår brukervennlighet, utvalg og pris.

Informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Buset, frykter et monopol på ebøker med amerikanske eiere.

– Amazon har verdens beste ebokløsning, så jeg skjønner folk som sier at de ikke vil bruke noe annet. Men da ber de altså samtidig om å få et amerikanskeid ebokmonopol, sier Buset til NRK.no.

Han mener Amazon er en lavprisbutikk som er helt avhengig av at andre gjør bøkene kjent før de selger dem billig.

– De stenger konkurrenter ute og kundene inne, og de jobber ikke med internasjonale standarder som bidrar til en balansert utvikling av bokmarkedet, mener Buset.

Heller ikke Kagge Forlag eller Samlaget ønsker å samarbeide med Amazon.

– Vi har så langt konsentrert oss om norske aktører. Vi har ikke vært i kontakt med Amazon, sier forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge til NRK.no.

Det samme bekrefter Samlagets Karin Helgøy.

– Det er ikke aktuelt å selge Samlagets bøker via Amazon på nåværende tidspunkt, sier Helgøy.

Les også: Bokskya lover bedring

Skal bli mer brukervennlig

Anne Gaathaug

Forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge Forlag.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– De fleste norske forlag gir i vår ut ebok og papirutgaven parallelt, forteller Øisten Wahl i Cappelen Damm.

Han mener derfor at problemet med dårlig utvalg av norske ebøker vil bli mindre aktuelt i løpet av året.

Digitalbok.no drives av Cappelen Damm, men selger titler også fra andre norske forlag.

Brukerne av det mest solgte lesebrettet i verden, Kindle (den amerikanske nettbokhandelen Amazons eget lesebrett), kan imidlertid ikke lese ebøker fra Digitalbok.no, fordi de digitale sperrene gjensidig utelukker hverandre.

På Amazon kan man kjøpe og laste ned ebøker ved hjelp av ett klikk, fordi forbrukeropplysninger ligger lagret i systemet. Nå skal også den norske nettbokhandelen bli mer brukervennlig.

– Vi tester ut integrerte løsninger, tilsvarende Amazon, på Digitalbok i disse dager, og regner med å være på markedet med en modell lik den amerikanske nettbokhandelens om relativt kort tid, forklarer Wahl.

Tar den norske ebokbransjen seg for god tid? Fortell oss om det i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)