Hopp til innhold

Amazon utgir Francos debutroman

Hollywood-skuespiller James Franco er en av mange kjendisforfattere Amazons nye forlagssatsning har sikret seg. – Amazons forlag kan påvirke også den norske forlagsbransjen, sier ekspert.

Skuespiller James Franco

Skuespiller James Franco er snart klar med sin andre bok, romanen «Actors Anonymous».

Foto: Jack Plunkett / Ap

James Franco, sist sett på norske lerreter i filmer som «127 timer» og «Rise of the Planet of the Apes», utgir debutromanen sin, «Actors Anonymous», eksklusivt på Amazons forlag.

«Actors Anonymous» utkommer neste år, og skal være en fiktiv fremstilling av Francos liv som skuespiller.

James Franco (33) er en i rekken av kjendisforfattere som har signert avtale med Amazon den siste tiden, i deres fremstøt for å promotere Amazon Publishing.

Lunkne kritikere

Palo Alto av James Franco

Novellesamlingen «Palo Alto» av James Franco.

I 2010 utga skuespilleren novellesamlingen «Palo Alto», som stort sett fikk lunkne anmeldelser i engelskspråklige aviser.

Britiske The Telegraph mente at novellesamlingen var «blek og utflytende».

New York Times ga ham imidlertid honnør for spennende tematikk.

– Mange av historiene ender med nihilistisk vold og gørr, noe vi må innrømme kan være underholdende, skrev avisen .

Bokmakten forskyves

Nettbokhandelen Amazon er verdens største nettforhandler uavhengig av kategori, og har allerede utfordret de tradisjonelle publiseringskanalene i så stor grad at bokbransjen i store deler av verden er påvirket.

Nå vil de ikke lenger bare å selge andre forlags bøker, de vil også utgi dem selv.

Anders Hofseth, strategisk analytiker i NRKs avdeling for nye medier, mener Amazon Publishing kan påvirke også den norske forlagsbransjen.

Anders Hofseth

Rådgiver for nye medier i NRK, Anders Hofseth, mener Amazon kan styrke monopolet sitt ytterligere ved hjelp av Amazon Publishing.

Foto: Kim Erlandsen

– Hva betyr det at Amazon har startet forlagsdrift?

– Amazon sitter på de to mest sentrale salgskanalene for litteratur i vårt solsystem: verdens største nettbokhandel for papirbøker og eboksystemet Kindle. Når de kutter mellommannen, forlaget, vil de være i stand til å gjøre tre ting eller en kombinasjon av disse: enten kutte priser ytterligere på sine titler, ta en større del av kaken selv, eller øke royalties til forfattere for å tiltrekke seg attraktive navn.

– Hvis Amazon begynner å tiltrekke seg forfattere, vil konkurrentene merke det. Et forlag er jo ikke sterkere enn sine forfatternavn, så langtidssuksessen vil avhenge av i hvor stor grad de klarer å tiltrekke seg gode forfatternavn, enten med penger, godt støttepparat eller oppkjøp. Om de har store ambisjoner, skal de kunne drive det langt. Dette vil ytterlige styrke Amazons monopolsituasjon. Det er ikke bare behagelig. Men internett har en tendens til å bygge sterke enere.

Skaper oppmerksomhet

– Hva synes du om at de bruker kjendiser som Franco til å skape blest rundt Amazon Publishing?

– Det er ikke et uvanlig grep hos nyetableringer å knytte til seg navn som skaper blest. Sånn sett bør man betrakte det som 50/50 forleggeri og markedsføring. En ting man oppnår ved å satse på en fyr som Franco, er at det også skaper oppmerksomhet utenfor de kretser som vanligvis er opptatt av forlagsetableringer.

– Selv har jeg ikke lest hans forrige bok Palo Alto, så jeg skal ikke uttale meg om den litterære høyverdigheten i å signere ham, men markedsføringsmessig fortjener Amazon et pent terningkast for å huke en skrivende Hollywood-kjekkas.

Ringvirkninger i Norge

– Amazon har endret bokmarkedet i store deler av verden. Hvordan har de fått til dette?

– Ved å være best, for å si det litt plumpt. De har tilbudt et bredt utvalg bøker til en grei pris, hatt effektiv shipping, en nettbutikk som har vært delikat, vennlig og oversiktlig og ikke minst, de har vært veldig dyktige til å bruke de såkalte bruksdataene. De har siden starten registrert og systematisert hvem som har sett på hva og kjøpt hva og dermed kunnet gi kvalifiserte råd: De som kjøpte denne, kjøpte også denne. I dag ser kanskje mange nettbutikker slik ut, men Amazon gjorde det lenge før de andre, og før folk stolte på netthandel. De har holdt på siden 1995. Er man først, størst og best har man gode forutsetninger.

– Hvordan kan Amazon Publishing påvirke det norske bokmarkedet?

– Det håper jeg inderlig. Det behøves sårt, enten på den ene eller på den andre måten. I den beste av alle verdener skulle jeg ønske den norske bokbransjen hadde klart å stille seg om til den digitale verden selv. Men når den ikke gjør det, får man satse på at en amerikansk gigant kan sette fart i kreativiteten og viljen til å gjøre så store omstillinger som kreves. Hvordan Amazon passer inn i de norske systemene og ordningene om de tiltrekker seg norske forfattere, kan imidlertid bli interessant.

Hvordan tror du Amazon Publishing vil påvirke bokbransjen? Kommentarfeltet er åpent.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)