Hopp til innhold

- For lite rim i moderne dikt

– Det er et skikkelig håndverk å få noe til å rime, sier forfatter Ingvild H. Rishøi. Hun etterlyser mer rim og rytme i dagens diktning.

Ingvild H. Rishøi

Ingvild H. Rishøi skriver dikt og noveller for barn.

Foto: Cappelen Damm

– Rimet har ikke hatt så høy status i Norge eller resten av verden de siste årene, sier Ingvild H. Rishøi til Diktafon .

Ingvild H. Rishøi er aktuell med barnediktboken «Pling i bollen, fine og ufine barnerim». Felles for alle diktene er at de er skrevet på rim – en stadig mer utdøende måte å formulere seg på.

Forfatter mener at et godt rim har både riktig rytme og rimer.

Er du blitt litt vel normal?
Har du lyst til å bli gal?
Jeg kan hjelpe deg å øve
Her er ting som du bør prøve:
Hinke naken rundt i gata
steke egget rett fra plata …

Fra diktet ”Tusen måter å bli gal på”, av Ingvild H. Rishøi.

– Jeg hadde lyst til å lage en samling med barnerim, fordi jeg syns barnerim er en veldig flott sjanger. Selv om de fleste dikt nå ikke skrives på rim, syns jeg ikke det er noen grunn til at denne sjangeren bare skal forsvinne med de store dikterne som vi hadde før – som Inger Hagerup og Andrè Bjerke. Det er en sjanger som mange barn liker fortsatt, og hvorfor skal de bare lese 50 år gamle dikt, sier Rishøi.

Lavstatus

Jenny Gade Kjerschow

Ni år gamle Jenny Gade Kjerschow både skriver og leser dikt.

Foto: Bodil Maroni Jensen / NRK

Barnerim er en veldig flott sjanger, selv om de fleste dikt nå ikke skrives på rim, mener Rishøi.

Ni år gamle Jenny Gade Kjerschow skriver selv dikt, og liker godt at diktene rimer.

– Noen dikt rimer, da skjønner jeg at det er et dikt. Et annet dikt ser jeg at handler om det samme, fordi ordene betyr mye det samme. Jeg liker at det rimer, sier Jenny om diktet Rishøis dikt «Tusen måter å bli gal på», sier Jenny.

Jennys leser dikt i Diktafon

Jenny leser sitt eget dikt på rim - 'Fremtiden kommer' i Diktafons radiostudio.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen


– Må rime skikkelig

– Når det først skal rime, skal det rime skikkelig, og det er et håndverk. Det er mange som lar rimet gå på bekostning av rytmen - altså at det rimer, men rytmen sitter ikke godt i setningen, sier Rishøi.

Forfatteren André Bjerke er Rishøis store forbilde.

– Han var en mester på rim og rytme, og er mitt store forbilde, sier hun.

Det viktigste for Rishøi er at et rim skal både sitte godt rent rytmisk, og det skal rime ordentlig og ikke bare halvveis.

– Jeg kan for eksempel ikke si «Fru Brennesla og Herr Manet ble forelska så vidt jeg vet». Jeg må i stedet si «Fru Brennesla og Herr Manet forelsket seg så vidt jeg vet.» Hvis ikke blir ikke rytmen lik i de to setningene.

– Handler om musikalitet

Når man leser dikt, kan man komme inn i en annen tilstand, finne roen, og forstå verden, mener Rishøi.

– Når det gjelder rim, tror jeg vi har en innebygget en form for rytme i kroppen, som gjør av vi setter pris på ting som har god rytme. Rytme har stor mening.

Jenny Gade Kjerschow, Ingvild H. Rishøi og Terje Nordby

(Fra venstre) Jenny Gade Kjerschow, Terje Nordby og Ingvild H. Rishøi.

Foto: Bodil Maroni Jensen

Skribent og musiker Terje Nordby har satt melodi til noen av Rishøis dikt.

– Jeg fikk se diktene før de kom ut, og syns det var helt vidunderlig å se tekster med såpass rart innhold og så presise rim og rytmer, som skriker etter musikk. Det er veldig sjelden å se dette på norsk, sier Terje Nordby.

Også dikt som ikke rimer eller har rytme, forholder seg til denne standarden, mener han.

– Det har noe med å danse å gjøre, og med musikalsk sans å gjøre. Det har noe med hjernen å gjøre. Når vi leser dikt som ikke rimer, eller har rytme, så forholder de seg til rim og rytme de også, bare at de er anti-rim, sier han.

Skrev ny slutt på Hagerups dikt

Ingvild har selv blitt inspirert av diktere som Inger Hagerup, og diktet «Det bor en gammel baker» – om bakeren som døde.

– Da jeg var liten syntes jeg diktet om bakeren var så trist, at jeg kunne ikke få lest rimet. Jeg skjønte ikke at et dikt kunne slutte så trist.

Rishøy har skrevet ny slutt til bakerdiktet, det heter «Nye boller». Hagerups originale dikt har tre vers, mens Ingvilds nye dikt har sju.

– Jeg måtte bruke sju vers for å gjenopprette bakerens ære. Det nyttigste jeg har gjort som forfatter, er å skrive en ny slutt til dette diktet, sier Ingvild.

– Jeg syns ikke et dikt skal slutte veldig trist, akkurat som at en film ikke skal slutte veldig trist, men en serie kan gjøre det siden det kommer noe mer senere, sier Jenny.

  • Hør Diktafon på lørdager kl. 07.03 og kl. 15.40, med reprise tirsdager kl. 21.30.

Mer om barnelitteratur:

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP