Hopp til innhold

Lesebrettet er den nye bokhyllen

Stadig flere velger å lese bøker digitalt. Men flere formater kan bli en utfordring for brukerne, mener forfatter og fysiker iErik Newth.

Cybook Deluxe (t.v.) og Amazon Kindle DX

Kommer de til å erstatte den tradisjonelle bokhyllen? Cybook Deluxe (t.v.) og Amazon Kindle DX.

Det kan bli en utfordring for brukerne å ha alle bøkene sine digitalt, med så mange ulike formater, mener Newth.

– Det gjør det plundrete å bygge opp og ta vare på sin e-boksamling. Man risikerer å tape penger fordi man tvinges til å kjøpe samme tittel flere ganger, for eksempel. I verste fall kan hele bokhyller forsvinne om et selskap går konkurs. Det er heller ikke mulig å låne eller gi bort ebøker i de fleste tilfelle, sier han.

Kommersiell interesse

Eirik Newth, astrofysiker og forfatter

Eirik Newth, astrofysiker og forfatter.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Newth tror at så lenge det er i produsentenes kommersielle interesse å ha ulike formater, vil de finnes.

– Hvilke utfordringer er det med å ha alle bøkene sine digitalt?

– Det er vanskelig å si før alle bøker virkelig er digitale, og det tror jeg ikke at de blir. Ellers er de største utfordringene knyttet til formater som reduserer brukerens kontroll over lovlig kjøpte verker.

– Er bok-apps en god løsning for å holde orden i vår «digitale bokhylle»?

– Nei. Det er en midlertidig løsning som nyter stor popularitet nå på grunn av Apples dominerende posisjon i IT-markedet. På sikt vil kun felles, åpne standarder basert på for eksempel dagens HTML 5 kunne sikre kundevennlighet.

Ulike formater

Bibliotekar Elin Bekkebråten Sjølie driver bloggen Av en annen verden , der hun blogger under fullt navn. Hun kjøper helt bevisst ikke bøker fra Amazon, fordi de kun selger bøker i eget, ustandardisert format, som kun kan leses på deres brett, ikke på andres brett. Dermed blir leseren bundet til Kindles lesebrett.

– De bøkene er jeg ikke interessert i å kjøpe, så hvis det er en bok jeg ønsker meg, så kjøper jeg den heller på papirbok, hvis det ellers bare er mulig å få tak i den som e-bok på Amazon.

Elin synes dette er underlig.

– Det er veldig synd. Jeg forstår jo at butikkene er redde for piratkopiering, og vil at folk heller skal kjøpe bøker av dem. Men på den andre siden skulle man jo tro at butikken vil selge flest mulig bøker. Siden det ikke blir en så veldig stor merkostnad å distribuere flere datafiler, i forhold til å trykke opp fysiske papirbøker, så ville de jo i det lange løp tjent best på å gjøre seg mer brukervennlig.

Leser mer e-bøker

Elin Bekkebråten Sjølie

Elin Bekkebråten Sjølie, bibliotekar og bokblogger.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

Elin Bekkebråten Sjølie har fortsatt bokhyllen i behold hjemme, selv om hun er i ferd med å gå mer over til å bruke e-bøker.

– Jeg reiser en del, både i jobbsammenheng og privat, og liker å ha noe å lese i. Det blir tungvint å dra med seg en haug med bøker, så jeg bruker i stedet lesebrett. Jeg liker å lese overalt, men noen steder er det ikke så praktisk med lesebrett. I badekaret fungerer den gode gamle papirboken fortsatt best.

– Det er heller ikke alle bøker som kommer ut som e-bok, derfor bruker jeg fortsatt å kjøpe vanlige papirbøker.

E-bokhylle

Elin har full oversikt over de 143 e-bøkene hun hittil har på sitt lesebrett.

– Jeg har valgt å sortere bøkene etter tittel. Jeg bare laster opp boka fra PCen til lesebrettet. Man klikker seg altså bare inn, og får en oversikt. Jeg synes det er praktisk med lesebrett, for da kan jeg lese flere bøker samtidig, og enkelt slå opp der jeg var kommet i boken.

Begrensninger

– Jeg har ikke så god plass, så jeg har mange bøker i esker. Men det er ikke så lett når du står med hue nedi 14 forskjellige esker, ler hun.

– Jeg ser sjarmen med å ha en bokhylle. Men bøker for meg handler ikke om utseende. Det er selve innholdet som er viktig. Sånn blir det jo også når jeg låner bøker på biblioteket, og leverer dem tilbake etterpå.

– Det er veldig begrenset hvilke e-bøker man kan kjøpe på norsk. Svenskene er bedre enn oss på dette, så jeg har selv kjøpt bøker på svensk på capris, mener Elin.

I Sverige kan man dessuten veldig enkelt låne e-bøker på bibliotekenes nettside, påpeker hun.

– Dette burde vi begynt med her i Norge også. Jeg skulle ønske det gikk litt fortere her hjemme. Folk kan like det eller ikke, men e-boken er kommet for å bli, og vi må velge å henge med eller tape.

Bokbloggeren ønsker seg dessuten flere norske titler, som ikke er krim.

– Nå er det lettest å få tak i krim, og gamle titler. Jeg savner gode norske, aktuelle bøker, også de litt smalere aktuelle forfatterne, og spesielt lyrikk.

Lesebrett

Elin Bekkebråten Sjølie bruker selv Sonys lesebrett, fordi dette brettet ikke er knyttet til en bestemt nettbutikk. – Dette er et av de brettene som ikke er knyttet til en bestemt butikk, og dessuten synes jeg det er veldig lett å bruke.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

Erik Newt tror ikke at e-bøker kommer til å erstatte papirbøker helt og fullt.

Eirik Newth

Eirik Newth med tre av lesebrettene som finnes på markedet. Newths bøker ligger på Amazons nettsky. - Mer organisert enn det, er det ikke, sier han.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

– Det finnes fremdeles hesteskomakere i Norge. Av samme rotårsak vil det finnes papirbøker og bokhyller i all overskuelig fremtid. Men papirbokas rolle i samfunnet vil endre seg, slik hestens gjorde det etter bilens og traktorens inntog, sier Erik Newth.

– Sosiale medier er overvurdert

Erik Newth mener sosiale mediers rolle er overvurdert når det gjelder e-bøker.

– Facebook og Twitter spiller en ganske marginal rolle i dagens e-bokmarked, hvor preferansene formes av velkjente faktorer som smak, samfunnsklasse, utdanning, venneanbefalinger, konvensjonelle omtaler og anmeldelser og brukeranmeldelser av Amazon-typen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober