Hopp til innhold

Sewitsky kvitter seg med manus

Filmaktuelle Anne Sewitsky setter sitt eget manus i «Skammens bokhylle».

Anne Sewitsky

Anne Sewitsky i Radioselskapets studio på Marienlyst.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Regissøren Anne Sewitsky har vært norsk films heteste navn de siste ukene. Først ble hennes debutfilm «Sykt lykkelig» kåret til beste internasjonale film under filmfestivalen Sundance i USA, som aller første norske film.

Så hadde den andre filmen hennes, «Jørgen + Anne = sant» verdenspremiere i Berlin.

– Det her vært veldig intenst, sier Sewitsky til Radioselskapet .

Anne Sewitsky

Anne Sewitskys ved Skammens Bokhylle hos Radioselskapet.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Denne uken er hun i Radioselskapets programpost Skammens Bokhylle, der alle gjestene velger seg èn bok som de mener fortjener en plass der.

Det er nettopp boken som Sewitskys nye film er basert på, som Anne nå vil plassere der.

Populær barnebok

Filmen «Jørgen + Anne = sant» har kinopremiere i Norge på fredag. Boken som filmen er basert på, er en av Norges mest populære barnebøker gjennom tidene.

Boken er skrevet av forfatteren Vigdis Hjort, og ble gitt ut i 1984, med samme tittel. «Jørgen + Anne = sant» ble prisbelønnet med Litteraturkritikerprisen samme år.

Jørgen + Anne = sant

'Jørgen + Anne = sant' er en av 80-tallets mest populære barnebøker. Nå blir den film.

Foto: Cappelen Damm

Boken ble etter hvert også nominert til 80-tallets beste barnebok av Den Norske Bokhandlerforening, og er en av forlaget Cappelen Damms mest solgte barnebøker gjennom tidene.

Boken handler om Anne, som går i fjerde klasse, og er forelsket i Jørgen. Men når skolens peneste jente Ellen også forelsker seg i ham, tilspisser situasjonen seg. Kamilla Krogsveen har skrevet manus til filmen.

– Det er egentlig ikke skammens bok, men en bok jeg har holdt på lenge og jobbet med i et par år. Det var min yndlingsbok da jeg var liten. Nå har jeg lagd en film av den, og jeg har lest et fantastisk manus av den. Nå er den på vei inn i bokhylla og vekk fra meg.

– Hvorfor vil du bli kvitt den nå?

– Når man har holdt på med et prosjekt så lenge, har man gått gjennom alle kriker og kroker, og alt av karakterer og historier. Så det er noe med at nå er jeg ferdig med den. Jeg leste den da jeg var ti, og jeg har lest den nå. Jeg er ikke lei av den, men jeg er ferdig med den, sier hun.

Følelsene viktig

Sewitsky mener likevel at boken ikke bør tas ut av selve verdenslitteraturen, siden den nå kan ses som filmen i stedet.

– Jeg syns folk skal lese den, fremdeles, og så kan man se filmen i tillegg.

Boken var en av de store jentebøkene på 80-tallet. Anne har ikke lest boken like nøye som voksen, før den skulle bli til film. Grunnen er at hun ikke ville ødelegge alle de følelsene som boken brakte fram da hun leste den som liten. Hun ville at selve film-manuset skulle få fram alle disse følelsene i stedet.

– Jeg har bare skummet igjennom den som voksen. Manuset brakte fram alle de følelsene som jeg husker fra boken. Jeg syns det er rart at det ikke har blitt lagd film av den før, sier Sewitsky.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.