Hopp til innhold

Finnes det skjønnhet i krig?

– Ekstreme situasjoner får fram sider ved mennesker og samfunnet som man ellers ikke ville sett, sier den svenske forfatteren Peter Englund når NRK.no møter han i Oslo.

Video Intervju med Peter Englund

Se hva forfatter Peter Englund svarte da NRK.no spurte om det finnes skjønnhet i krig. Foto og redigering: Hilde Bruvik

Forfatter og historiker Peter Englund er norgesaktuell denne våren med boken Krigens skjønnhet og sorg – første verdenskrig i 213 korte kapitler.

Fascinert av krig

Krigføring er langt fra å være et fremmed tema for Englund. Allerede i 1988 ga han ut sin første bok, Poltava, om kong Karl XIIs russiske felttog. Noen år senere kom også Ufredsår, som ble utgitt i Norge i fjor, om Sveriges brutale 1600-tall.

I Krigens skjønnhet og sorg følger forfatteren nitten virkelige personer som opplevde første verdenskrig på forskjellige måter. Blant dem er en tysk skolepike, en sykesøster i den russiske hær, en amerikansk feltkirurg, en kvinnelig sjåfør og en rekke soldater.

– Jeg vokste opp i en garnisonsby i Nord-Sverige under den kalde krigen, og det er sikkert en del av grunnen til at jeg har blitt så fascinert av krig. Det er interessant hva som skjer med mennesker og med samfunnet i ekstreme situasjoner. Vi ser sider av oss selv og andre som vi aldri ville sett ellers, sier Englund.

Dra ut i krig, ikke for gods eller gull, ikke for fedreland og ære, heller ikke for å bringe død over fiender, men for å styrke sin personlighet, styrke den i kraft og vilje, i vaner og form og alvor. Derfor vil jeg gå i krig. Men jeg går ikke frivillig i den læren, for jeg mener at målet kan nåes også på en annen måte.

Kresten Andresen, dansk soldat / Krigens skjønnhet og sorg

Fokus på det enkelte mennesket

Peter Englund

NRK.no møtte forfatter Peter Englund i Oslo.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Boken bygger hovedsakelig på brev, dagbøker og memoarer som de nitten personene etterlot seg. Slik prøver forfatteren å rekonstruere små og store øyeblikk i krigens hverdag.

– Jeg valgte akkurat disse menneskene fordi de har ulik bakgrunn, kjønn og alder, og ulike syn på konflikten, forteller han.

I innledningen skriver Englund at han har «forsøkt å tilbakeføre denne på alle måter epokegjørende begivenhet til dens minste, atomære bestanddel, nemlig det enkelte menneske og dets opplevelse».

Han innrømmer at det ikke alltid er enkelt å komme tett inn på mennesker som levde for nesten hundre år siden.

– Som historiker må man prøve å leve seg inn i og forstå andre menneskers liv, men noen ganger når man ikke så langt. Det er forskjellen mellom en romanforfatter og en historiker: når man kommer inn på et område man ikke kjenner, har romanforfatteren mulighet til å fabulere, mens jeg som historiker må si stopp, forteller Englund.

Krigsvant forfatter

Forfatteren har selv vært i krigsområder i Afghanistan, Irak og på Balkan.

– Det er vanskelig å oppfatte en situasjon når man står midt i den. Jeg husker at min redaksjon ringte meg da jeg var i Irak og spurte: «Hva skjer?». Jeg svarte: «Jeg har ingen anelse, det smeller og det er mye røyk».

Peter Englund i Bagdad

Englund (t.h.) og Paul Hansen sør for Bagdad i 2005. Bildet er tatt av den amerikanske soldaten William Kubazak, også kjent som «Kuba». Kubazak døde en tid senere, bare 25 år gammel.

Foto: William Kubazak

I Krigens skjønnhet og sorg er feltkirurgen Harvey Cushing en av personene som reflekterer over sine opplevelser ute på slagmarken:

Du føler at det tross alt er dette menn er ment for, snarere enn å sitte i bekvemme lenestoler med en sigarett og en whisky, kveldsavisen eller en bestselger – og late som om den fernissen er sivilisasjon og at det ikke skjuler seg en barbar bak ditt stivede og gjenknappede skjortebryst.

Harvey Cushing, feltkirurg i den amerikanske hær / Krigens skjønnhet og sorg

Men er det mulig å se skjønnhet i krigens brutalitet?

– Den svenske tittelen er Stridens skönhet och sorg. Skjønnheten står for alt som får mennesker i ulike situasjoner til å juble når krigen bryter ut, det som drar mennesker til denne typen situasjoner. Det finnes en dragning i det, en veldig sterk dragning, sier Englund.

Skriver bøker han selv vil lese

Peter Englund
Foto: Cappelen Damm

Forfatteren har fått mye ros for måten han klarer å formidle historie på i sine bøker. Likevel sier han at han ikke fokuserer mye på leserne når han skriver.

– Jeg tror ikke at det er mulig å være veldig opptatt av hva leserne kommer til å tenke, det ville vært distraherende, selv om man selvsagt som forfatter vil bli lest og forstått. Det er kanskje en klisjé, men jeg skriver faktisk bøker som jeg selv vil lese, sier Englund.

Forfatteren kommer fra en ikke-akademisk familie, og mener at dette har påvirket måten han skriver på.

– Jeg kommer fra arbeiderklassen, og ingen i min familie hadde gått på universitetet. Jeg tror at det er min bakgrunn som gjør at det ikke føles rart å skrive for et bredere publikum, sier han.

– Det føles ikke som om man «senker seg» under sitt nivå, som er en holdning man ofte finner blant akademikere.

– Vi var alle med

Krigens skjønnhet og sorg er tilegnet Carl Englund, en menig i den australske hæren, som ble drept i kamp 13. september 1918.

C. Englund

I 2004 så Peter Englund navnet til en fjern slektning på dette minnesmerket i Villers-Brettoneaux. Nummer to fra toppen: C. Englund.

Foto: Peter Englund/privat

– Jeg var på en opplesning i Sverige en gang, og en person kom bort til meg og fortalte at jeg hadde en slektning som kjempet i første verdenskrig, forteller Englund.

– Det ser ut som denne mannen, Carl Englund, var en fjern slektning av meg, men det avspeiler likevel på sett og vis hvor universell denne konflikten var. Vi var alle med.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober