Hopp til innhold

Dreper religion all nysgjerrighet?

Er det plass til det religiøse eller mystiske i vitenskapens tidsalder, eller er det slik at vi må avskrive det religiøse hvis vi tror på vitenskapen?

Video Bokprogrammet: Om vitenskap og religion (4:14)

Forholdet mellom religion og vitenskap er tema i Bokprogrammet tirsdag 08. februar. Her kan du se programmet allerede nå! Foto: Flickr.com/fdctsevilla (t.v.) og Scanpix/Håkon Mosvold Larsen

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Noen tror at vi har en sjel som flyr opp til himmelen når vi dør. De trenger ingen forklaring på det, fordi alt skal være en del av Guds mysterier. Religion dreper all nysgjerrighet, sier den britiske forfatteren Ian McEwan til Bokprogrammet, som neste uke handler om «Religion og Vitenskap».

Men medfører et vitenskapelig verdensbilde at vi må gi avkall på troen på sjelen og Gud?

– Nysgjerrighet er basert på spørsmål

Walid al-Kubaisi, norsk-irakisk samfunnsdebattant og forfatter, mener at vitenskap og religion kan forsone seg med hverandre «hvis religionen slutter å overta vitenskapens rom».

– Muslimene burde erkjenne at Koranen i Europa får respekt hvis den begrenser seg til åndelige anliggende. Å hevde at Koranen er et vitenskapelig leksikon eller en bok om framtidshistorie, vil skade islam. Kristne sekter som gjorde noe tilsvarende og ventet himmelriket på en bestemt dato, ble skuffet.

Walid al-Kubaisi

Forfatter Walid al-Kubaisi.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Han har forståelse for McEwans utspill om at religion og nysgjerrighet ikke lar seg kombinere:

– Religion har svar på alt, mens nysgjerrighet er basert på spørsmål, sier al-Kubaisi.

Forfatteren, som selv er sekulær muslim, mener samtidig at religion kan styrke vitenskapen med humanisme og verdier.

– En gang møtte jeg en opplyst predikant. Jeg diskuterte med ham Bibelens funksjon i dagens samfunn. «Vitenskap serverer oss fakta. Men kan ikke vekke kjærlighet i oss, heller ikke vekke humane følelser i verden. Denne boken har denne oppgaven!», sa han mens han hevet bibelen med sin høyre hånd. Muslimene, særlig de som bor i Vesten, burde lære av denne forståelse av religionen, forteller han.

– Kan leve side om side

Katarina Pajchel

Katarina Pajchel.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

I Bokprogrammet neste uke kan du se intervjuer med både McEwan og med forfatter Gert Nygårdshaug, som håper å «avkristne» så mange som mulig gjennom bøkene sine.

Du får også se et intervju med nonne og partikkelfysiker Katarina Pajchel, som mener at man fint kan kombinere vitenskap og tro.

– Jeg tror at nøkkelen til at vitenskap og religion kan leve side om side er å skille mellom hvilke typer spørsmål de stiller. Veldig forenklet, føler jeg at mens religionen stiller spørsmål av type «hvorfor», spør naturvitenskapen «hvordan».

Si din mening!

Hva synes du? Kan religion og vitenskap leve side om side? Diskutér saken på Facebook eller bruk #bokprog på Twitter.

Her er noen av kommentarene som allerede har kommet inn via sosiale medier:

Dag Ahlgren Smitt via Facebook: «Vanskelig. Vitenskap bygger på bevisførsel og metode. Religion bygger på tro.»

@EvaLuth via Twitter: «Noen av Vestens fremste forskere (Kopernikus) og kunstnere (Back, Mendelssohn, Messiaen) var svært religiøse/kristne, så...»

Hans Ivar Stordal via Facebook: «Jeg har aldri følt at troende mennesker er mindre nysgjerrige enn de som lener seg på et rent naturvitenskapsbasert livssyn, der det målbare og beviselige er det eneste solide. Skulle troens 'mysterium' drepe nysgjerrighet? Det hørtes for meg ut til å komme fra en som kjenner få troende mennesker»

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober