Fremveksten av TV-kokker er typisk for vår tid, med kjendiser som Nigella Lawson, Jamie Oliver og Eyvind Hellstrøm.
I John Erik Rileys siste bok «Heimdal, California» står både miljø, terror og matlaging sentralt. En norskamerikansk kokk representerer det multikulturelle, som Riley selv kjenner seg igjen i.
– Hovedpersonen i boken er litt som Peer Gynt. Han passer inn i alle situasjoner, og kommer seg alltid videre, sier John Erik Riley til Bokprogrammet.
Amerikansk nordmann
Som voksen tenker John Erik Riley at han ikke hører helt hjemme verken i USA eller Norge. Han mener at mange fortsatt betrakter det multikulturelle som noe rart.
– Jeg har vokst opp som annengenerasjons innvandrer i USA, med norsk kultur, og flyttet hit. Her i Norge blir jeg av mange oppfattet som førstegenerasjons innvandrer fra USA.
Amerikanske pannekaker er noe av det Riley har tatt med seg til Norge.
Rileys oppskrift på «american pancakes»
Norges-turer framfor leker
Riley beskriver seg selv som flerkulturell. Med norsk mor og amerikansk far ble han sendt på norsk språkleir i Minnesota i barndommen. Dessuten ble det mange Norges-turer.
– Da faren min fridde, ga han moren vår et løfte om at vi skulle dra til Norge annethvert år gjennom hele oppveksten.
Selv om Riley er oppvokst i USA, reiste han dermed til Norge gjennom barndommen.
– Mens nabobarna fikk nye leker, fikk vi Norges-tur, sier Riley.
Rileys far klarte å holde sitt løfte, enda dette var svært kostbart den gangen på 70-tallet. I Norge var vi heller ikke blitt så velstående som det vi er i dag.
– Jeg husker at jeg fikk skjenn av mormor da jeg drakk for mye appelsinjus som barn, mens da jeg kom tilbake noen år senere var det en overveldende rikdom, utover på 90-tallet. Når jeg får besøk fra USA nå, blir de helt sjokkert over hvor mye rikdom det er her.
Paradoksal verden
Boken handler om den norsk-amerikanske kjendiskokken Balder Mehamn. Etter at han har kollapset på direkten, tvinges han til å tenke tilbake til barndommen i det oppdiktede stedet «Heimdal» i California. Her blander Reiley inn amerikanske elementer og personer i et typisk norsk miljø.
- Les anmeldelsen:
– Det fine med å lage et slikt sted er at jeg kan beskrive stedet etterhvert som kulturen endrer seg over lang tid.
Balder prøver å finne ut av seg selv, og komme videre i livet etter TV-kollapsen.
Riley kommer inn på mange parasoksale sider ved menneskene i boken. Kokken ønsker for eksempel å gjøre noe godt, og bruker etiske og økologiske produkter. Samtidig er han en del av et kapitalistisk system.
- Se også: