Hopp til innhold

Drapsdømt og dikter

I boken «Isola», skriver drapsdømte John Mangler om sine erfaringer fra fengselet. Han tok en permisjonsdag derfra for å møte Bokprogrammet. Intervjuet kan du se her.

Video Bøker fra fengslet (2:14 @ Bokprogrammet)

Forfatteren som kaller seg John Mangler vil være anonym, og kunne derfor ikke vise ansiktet da han møtte Bokprogrammet. Se hele intervjuet her!

– Det at han sitter i fengsel er en sak mellom han og samfunnet. Det fratar han ikke retten til å uttrykke seg poetisk og litterært, sier redaktør i Cappelen Damm Frederik Lønstad om norske John Mangler.

Fra «fuck the system» til likegyldighet

Mangler (forfatterpseudonym) er i midten av 20-årene, men sitter nå i fengselet med en ubetinget dom på 15 år, for et drap han begikk da han var 18 år gammel. I fjor debuterte han som forfatter med diktsamlingen «Isola».

– Boka handler helt konkret om å sitte i isolasjon, om en sinnsstemning som du føler fra dag én på isolasjon til vedkommende slipper ut. Fra det aggressive «fuck the system»-attityden til en passivisering og likegyldighet, sier redaktøren.

John Manglers "Isola"

Fra Manglers diktsamling «Isola».

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Fengselet i fengselet

I «Isola» skriver Mangler at boka består av «ting jeg har skrevet på iso», som er det samme som isolasjon. «Når du bryter eller blir beskyld for å bryte reglene i fengselet», skriver han, «blir du sendt til isolasjonsavdelingen som utgjør fengselet i fengselet».

Forfatteren fikk en dags permisjon for å møte Bokprogrammet. Hele intervjuet kan du se her allerede nå (øverst i saken) eller i kveld kl. 21.30 på NRK2.

I intervjuet sier Mangler at ordet «isola» henviser både til øy på italiensk og «isolasjon».

– Det er nesten som å være på en øy, når man sitter alene og er for seg selv. Jeg prøvde egentlig bare å beskrive hverdagen på isolasjon, både tanker og ting man gjør, forklarer han.

Forfatter John Mangler

I Bokprogrammet i kveld kan du se John Mangler lese fra sin debutbok, «Isola».

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

En rottekonge oppstår

når hundrevis av rotter

kravler oppå hverandre

i trange rom,

der de lange, skitne halene

filtrer seg sammen til en heslig knute av kjøtt og brusk

Rottekongen, fra boken «Isola»

– Føler meg som en turist

På spørsmål om hvorvidt det er mulig å beskrive boken med ett ord, sier Mangler at det er «hat».

– Det handler mye om hat som går ut i mange forskjellige retninger. I boka prøver jeg å finne en retning til det hatet, forklarer forfatteren.

Etter at boken kom ut i fjor, ble han invitert til å delta på Oslo Poesifestival.

– Jeg føler meg som en turist både i fengselet og når jeg skriver. Under poesifestivalen følte jeg meg også som en skikkelig turist, selv om jeg møtte mange varme og hyggelige mennesker, sier Mangler til Bokprogrammet.

varm og solbrent

puster jeg dypt

før jeg stuper fra ripa

nedover og nedover

i havet med sikre tak

kaldere og dypere

dypere, kaldere,

for hver meter

her nede er det et nytt spill, tenker jeg

før jeg skimter noe, nede under meg

svakt blinkende lys og blågrå konturer

her nede, en by?

Undervannsbyen, fra boken «Isola»

Ser ikke på seg selv som forfatter

I intervjuet sier Mangler også at han ikke føler seg som forfatter, selv om han nå har gitt ut en bok.

– Jeg tror ikke jeg hadde klart å skrive en skjønnlitterær bok. Jeg har sittet hele mitt voksne liv i fengsel, så det er bare det jeg kan noe om.

Hør Brynjulf Jung Tjønn og Astrid Hygen Meyer snakke om «Isola» i Bok i P2:

I kveldens episode av Bokprogrammet, som har «Fengsel» som tema, får du også se et intervju med den norsk-tyrkiske forfatteren Izzet Celasin, som i fjor høst kom ut med sin andre bok som beskriver erfaringene fra opphold i tyrkiske fengsler.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober