Hopp til innhold

– De fleste forfattere er fæle

– Jeg synes at de fleste forfattere er fæle, pretensiøse og selvgode, sier «American Psycho»-forfatter Bret Easton Ellis når Bokprogrammet møter han i København.

Video Bokprogrammet 18.01.2011: Berømmelsens pris

Berømmelse er tema i kveldens episode av Bokprogrammet. Du får blant annet møte forfatter Bret Easton Ellis. Se hele episoden allerede nå!

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Få forfattere har fått oppleve berømmelse slik som Bret Easton Ellis. Hans debutroman, Less Than Zero, ble en umiddelbar suksess, boken American Psycho fra 1991 har for lengst fått kultstatus, og flere av hans bøker har blitt til film.

– Meget ensomt

Bret Easton Ellis

Bret Easton Ellis under en boksignering i Frankrike i september.

Foto: Thomas Samson / Scanpix

Etter 25 år i rampelyset, ser den 46 år gamle forfatteren tilbake på sin karriere, og snakker åpent om sin egen berømmelse.

– Prisen for berømmelse er at du blir fremmedgjort overfor deg selv og får en kollektiv identitet. Det er meget ensomt, forteller Ellis fra sitt hotellrom i København.

Forfatteren understreker likevel at han ikke har noe å klage over.

– Folk henter deg på flyplassen, kjører deg til hotellet og legger deg i senga. Det er en merkelig måte å leve på, men jeg forventer ikke at noen skal synes synd på meg; jeg vet at det er et luksusproblem.

25-årsjubileum

Debutromanen Less Than Zero ble til mens den da 20 år gamle Ellis tok et skrivekurs.

– Jeg viftet ikke med en tryllestav og ba om at millioner av mennesker skulle lese boka. Jeg trodde faktisk at bare et par hundre av mine venner i LA ville lese den, forteller forfatteren.

Han gir sin lærer æren for å ha sett potensialet i boka.

– Han leste det jeg hadde skrevet og sa at han ville sende det til forleggeren sin. Min reaksjon var å si «Tuller du?». Jeg var 20 år gammel og spilte i band!

Forlaget gikk til slutt med på å publisere fem tusen eksemplarer av Less than zero, men ville ikke betale for markedsføringen av boka, forteller Ellis.

– Nå har boka 25-årsjubileum, og jeg er på verdensturné. Som vi pleier å si i Amerika: WTF? sier forfatteren og ler.

Skrev om sin egen ensomhet

Ellis' kanskje mest kjente verk er kultboken American Psycho, som ble filmatisert i 2000 med Christian Bale i rollen som den psykopatiske aksjemegleren Patrick Bateman.

Patrick Bateman i American Psycho

Christian Bale som Patrick Bateman i filmen «American Psycho» fra 2000.

Foto: Lions Gate Films

Boken var svært kontroversiell og så gjennomsyret av vold at hans tidligere forlag Simon & Schuster nektet å gi den ut.

– American Psycho handlet om min egen isolasjon og ensomhet, min forakt for samfunnet vi lever i, sier Ellis til Bokprogrammet.

– Handler om å bli elsket

I sin siste bok, Imperial Bedrooms, som ble gitt ut i Norge i fjor, vender forfatteren tilbake til figurene i debutromanen Less Than Zero.

Bret Easton Ellis' Imperial Bedrooms
Foto: Kagge Forlag

Hovedpersonen Clay er blitt en vellykket manusforfatter, og vender tilbake til Los Angeles for å gjøre casting til en film. Penger og berømmelse er viktige elementer i boken.

– Det er nesten rørende å se folk som søker seg til berømmelse. Det er en menneskelig ting som jeg tror alle opplever til en viss grad, og når man ikke oppnår det, er det lett å føle seg ensom, sier Ellis.

– Problemet er at å bli kjendis løser ingenting. Du kommer ikke til å bli elsket slik som du tror. Det blir det stikk motsatte. Det første året trodde jeg at jeg var så kul, men nå er det ikke sånn lenger.

Kunsten å bli berømt

Kveldens episode av Bokprogrammet handler nettopp om kunsten å bli berømt. I tillegg til Ellis, kan du se intervjuer med den unge og oppmerksomhetssøkende forfatteren Tiger Garté, og med Arne Berggren, som har vært opptatt av merkevarebygging for forfattere.

Bør forfattere drive med merkevarebygging? Si din mening! Legg igjen en kommentar nederst i saken eller gå til Bokprogrammets Facebook-side.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.