Hopp til innhold

Filosofisk og flott

Svein Nyhus har laget mange bildebøker for barn, de fleste av dem i samarbeid med sin kone, Gro Dahle. Men han har også gitt ut flere bøker på egen hånd. Nå er han ute med bildeboken "Sånt som er", en filosofisk og flott myldrebok.

Svein Nyhus

Svein Nyhus utvider sitt filosofiske barnebokprosjekt med årets bok, 'Sånt som er'.

Foto: Gyldendal forlag

Barnebokforfatter får kunstnerpris

Det er ikke mange som har en så uttrykksfull strek som Svein Nyhus. Og den er lett gjenkjennelig, selv om stilen kan variere. Du har sikkert sett de runde barnehodene med store, undrende øyne. Uttrykket kan være mildt og rasende om hverandre, som i bøkene "Snill", "Bak Mumme bor Moni" eller "Sinna mann", som Nyhus har laget sammen med sin like utrykksfulle halvdel Gro Dahle.

Stilisert strek

Svein Nyhus: "Sånt som er"

Svein Nyhus åpner opp for viktige samtaler om verden mellom barn og voksne.

I årets bok, der Svein Nyhus både står for tekst og bilder selv, er det den grovere, mer stiliserte utgaven han viser frem. Bildene kan minne litt om dem fra fjorårets "God natt, natt", som var malt med bred pensel i en dempet, naivistisk stil. Også temaet kan være en forlengelse av den boken. "God natt, natt" var en slags alternativ aftenbønn, med sene kveldstanker til alt som finnes og som trenger å tenkes på.

Les anmeldelse av Svein Nyhus og Gro Dahles "God natt, natt"

Alt som finnes

"Sånt som er" løfter også frem ting som fortjener en tanke. Det er historien om lille Eli, som ikke har noen å leke med. Men hun har en tom koffert. Hva kan den fylles med? På venstre bokside stiller Eli et spørsmål; til mor, til treet, til havet. På høyre side kommer mulighetene, de myldrende forslagene til alt det som kofferten kan få plass til. For eksempel:

Sånt som lyser: en morgensol, slutten på en tunnel, smil, en spesiell drøm -

Sånt som noen kaster: mat som ingen rakk å spise opp, umoderne bukser, en lue med hull -

Sånt som er stort og tungt og hardt og gammelt: en bestefar, en seng av jern, månen -

Sånt som kan bli farlig: en råtten grein, is på bakken, noe som er veldig urettferdig, noen som kommer -

eller

Sånt som noen kan gjøre sammen i morgen for eksempel: se på solnedgangen, synge i kor, kle seg ut, fortelle sannheten - eller snuse litt bare.

Nyhus tegner Hans Olav Brenner

Å gripe verden

Hvert forslag er illustrert med sin tegning. Både gjenstander, tanker, ønsker og hendelser illustreres. Ikke noe er for lite, ikke noe er for stort. Illustrasjonene er enkle, ofte stiliserte. De blir symboler for tingene eller begrepene som man selv kan gjøre seg opp sine egne tanker om og bilder av.

Svein Nyhus bruker ulike perspektiver gjennom boken. Helst er det barnets blikk som definerer: En mor kan være høy som et hus, det samme kan en hammer eller en hund. I flere av bøkene sine har Nyhus nettopp vært opptatt av barnets blikk på verden, på alt som er rundt og som ofte kan være uforståelig.

Suveren høytlesingsbok

"Sånt som er" er rett og slett et originalt, åpent og inviterende forsøk på å gripe verden. Samtidig som den definerer sånt som er, beskriver boken en aktiv deltakelse, for Eli er ikke bare en stillesittende betrakter, men en som selv vil skape.

Svein Nyhus har skapt en vakker og klok bok for de aller minste, en bok som inviterer til eksistensielle samtaler mellom den voksne som leser og barnet som blir lest for.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.