Hopp til innhold

Kan bøker bygge broer?

Kan somalisk litteratur åpne dører til en kultur nordmenn flest betrakter med skepsis? Bokprogrammet har møtt prisbelønte Nuruddin Farah, den unge debutanten Nadifa Mohamed og Amal Aden.

Video Bokprogrammet (11:12 @ Bokprogrammet)

Somalisk litteratur er tema i kveldens episode av Bokprogrammet. Du får blant annet møte forfatter Nuruddin Farah. Se hele episoden allerede nå!

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg reiste ikke tilbake til Somalia etter å ha blitt forvist, men det var ikke fordi jeg var redd for å dø. Det var mest fordi jeg hele tiden følte at jeg ville skrive flere bøker, sier den 64 år gamle forfatteren Nuruddin Farah.

Tvunget til å flykte

Farah er en av Afrikas fremste nålevende forfattere. I 1974 ble han tvunget til landflyktighet, og dro ikke tilbake til Somalia før i 1996, etter 22 år i eksil.

– Jeg var i England da jeg fikk vite at det ikke var trygt for meg å reise tilbake til Somalia. Det var på grunn av en roman jeg hadde skrevet, A Naked Needle, som hadde opprørt regimet, forteller Farah i kveldens episode av Bokprogrammet.

Nuruddin Farah - Bøker

To av Nuruddin Farahs bøker er oversatt til norsk: «Sprukne landskap» og «Lenker». «Knots» får sin norske versjon i 2011.

Foto: Bokprogrammet

Gir kvinner og barn en stemme

Farah nevnes stadig som en aktuell kandidat til Nobelprisen i litteratur. I Norge er han blant annet kjent for romanene Sprukne landskap og Lenker.

Gjennom sine bøker har han gitt somaliske kvinner og barn en stemme i den mannsdominerte somaliske kulturen.

– Det viktigste for meg har alltid vært å kjempe mot urettferdighet, og vi har vært veldig urettferdige mot kvinner og barn i Somalia, sier Farah.

Se klipp fra intervjuet med Farah som du ikke får se på TV:

Video NETT-SOMALIA-ALS-231110-W

Skrev bok om sin far

I likhet med Farah, har den unge forfatteren Nadifa Mohamed også nylig besøkt Norge. Her er hun aktuell med boken Svart Mamba, hvor hun forteller om sin fars begivenhetsrike liv.

Nadifa Mohamed

Nadifa Mohamed har debutert med en bok om sin egen far.

Foto: Bokprogrammet/Vigmostad & Bjørke

Boken handler om den foreldreløse gutten Jamal, som er på leting etter sin egen far. I en alder av 11 år må han klare seg selv, og vi følger hans ferd gjennom sult og nød, som barnesoldat i Mussolinis hær, og fram til han som 20-åring mønstrer på som sjømann på engelske båter.

Til Bokprogrammet forteller Mohamed at hun først og fremst skrev boken slik at resten av hennes familie skulle bli kjent med sin egen historie.

– Mine nieser ble født i England. De definerer seg selv som somaliere, men de vokste opp i en helt annen verden.

Hun mener likevel at boken nå har blitt viktig i et større perspektiv.

– Veldig mye av Somalias historie er skrevet av kolonimaktene, og de har selvsagt ikke tatt med historien om sånne som min far. Vi mangler rett og slett informasjon om en del av vår historie, om Somalia fra det somaliske folkets perspektiv, sier Mohamed.

«Hvis jeg dør nå...»

Skribent og samfunnsdebattant Amal Aden er en kontroversiell figur blant mange med samme bakgrunn.

Hun har bodd i Norge i 14 år, og bærer med seg mange vonde minner fra tiden som barneflyktning.

Amal Aden

Amal Aden kom til Norge som 13-åring etter å ha levd som gatebarn i flere år.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Det som var vanskeligst for meg var ensomheten. Jeg tenkte ofte at «hvis jeg dør nå, så er det ingen som kommer i begravelsen min», forteller Aden.

I 2008 ga hun ut boken «Se oss. Bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne», og i fjor kom både pamfletten «ABC i integrering» og selvbiografien «Min drøm om frihet» ut.

Akkurat som Nuruddin Farah, er Aden spesielt opptatt av kvinner og barns rettigheter. Tidligere i år fikk hun Zola-prisen for sin kritikk av norsk innvandrings- og integreringspraksis.

– Mitt mål er å skape dialog og være brobygger. Likevel et det visse ting som jeg ikke aksepterer, for eksempel vold mot kvinner og barn. Der går grensen for dialog, sier Aden til Bokprogrammet.

Del dine boktips

Har du tips om somalisk litteratur? Del dem her: Bokprogrammet på Facebook eller bruk #somaliabok på Twitter.

Se alle sesongene av Bokprogrammet her!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.