Hopp til innhold

Ikke redd for å provosere

Petina Gappah er en av de nye, unge forfatterne fra Afrika. Hennes første bok provoserer i hjemlandet Zimbabwe, men hun lar seg ikke skremme. Se henne i Bokprogrammet nå!

Video Bokprogrammet (8:12 @ Bokprogrammet)

Bokprogrammet har vært på Bokmessen i Göteborg, der afrikansk litteratur var tema.

Forfatter og advokat Petina Gappahs kritikk av hjemlandet har ikke gått upåaktet hen. Hennes noveller fra Zimbabwe er skarpe analyser og kritikk av et samfunn med store utfordringer. Det har provosert de statskontrollerte mediene i landet.

– De likte det ikke i hele tatt. Men det har hatt en god effekt på leserne. Det var faktisk flere som ville lese boken min, siden media ikke ville at de skulle lese den, sier Petina Gappah til Bokprogrammet .

Afrikansk kvinnesak

Petinas første roman kommer ut på norsk neste år. Det handler om en kvinne som skriver sin livshistorie fra fengselet. Hun er funnet skyldig i drap, og er dømt til døden. Advokaten hennes jobber med å få henne fri.

Gappah lar seg ikke styre av det som dukker opp i avisoverskriftene om hjemlandet hennes, og skriver fritt om det hun er opptatt av.

– Det er viktig for meg å skrive om det landet som jeg kjenner, med både sorger og gleder, lys og mørke, og ikke slik det kommer ut i media, sier Petina.

Prisbelønnet

Petina Gappah 2

Petina Gappah gjestet Litteraturhuset i Oslo sist høst.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Petina Gappah har allerede hatt stor suksess med sin første bok – en novellesamling med 13 historier fra Zimbabwe.

«Klagesang for Easterly», som er oversatt til norsk, har fått flere priser. Kvinnene i historiene lever under ekstreme forhold.

Likevel har de helt vanlige og hverdagslige tanker for fremtiden, og må forholde seg til alt fra brutte løfter og urealiserte drømmer.

Det spiller ingen rolle for forfatteren at det er flest kvinner som leser hennes forfatterskap.

– Jeg liker å skrive om menn også, men jeg synes det er mest interessant å skrive om kvinner, sier hun.

De hadde blitt et land av handelsfolk. Slik hadde det seg at kvinnene fra markedet sto opp tidlig om morgenen, før hanen gol.

I Mbare Musika fylte de kasser med bladgrønnsaker, tomater og løk, sekker med poteter og gule eksplosjoner av flekkete bananer.

De tok bussen til Mufakose, til Kuwadzana og Glen Norah for å stå i boder og godsnakke med kundene.

«En million for to, fem millioner for seks, bare en halv million. Gode bananer, gode tomater, kjøp noen gode bananer.»

De ropte ut sine varer mens de gikk gjennom gatene.

Utdrag fra boken

Del dine boktips

Har du tips om afrikansk litteratur? Del dem her: Bokprogrammet på Facebook

Eller bruk #afrikabok på NRKbok på Twitter

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)