Hopp til innhold

– Får lyst til å rive den i stykker

Maria Wetterstrand fra Miljöpartiet de Gröna var ukens gjest i Radioselskapets «Skammens bokhylle». Se hvilken bok hun ville kvitte seg med.

Maria Wetterstrand

Miljöpartiets leder Maria Wetterstrand tar ikke imot råd om barneoppdragelse fra denne damen.

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Hyperion

– Jeg synes egentlig ikke noe om å kaste bort bøker. Men det er én bok som jeg gjerne vil kvitte meg med, sa den svenske politikeren Maria Wetterstrand da hun gjestet Radioselskapet denne uken.

Engasjert Supernanny-motstander

Hver uke inviterer Radioselskapet en gjest til å kvitte seg med en totalt ubrukelig bok fra sin private bokhylle og legge den igjen i «Skammens bokhylle».

Hør hele intervjuet i Radioselskapet:

Boken som Wetterstrand valgte er Supernanny-boka «How to get the best from your children». Den er skrevet av tv-nanny Jo Frost, kjent fra realityseriene «Supernanny» og «Ekstrem barneoppdragelse», begge sendt på TV 2 i Norge.

Frost er også forfatter av «Ask Supernanny: What Every Parent Wants to Know» og «Jo Frost's Confident Baby Care».

– Jeg er en engasjert motstander av time-out og alle Supernanny-metoder, sa Wetterstrand, som selv er gift med den finske politikeren Ville Niinistö og har to små barn.

– Frustrerende og krenkende

Supernanny-boka

Dette er boken Maria Wetterstrand ville legge igjen i Skammens bokhylle.

Foto: Hyperion Books

På radio forklarte hun at metodene som Jo Frost bruker i tv-serien går ut på at foreldre skal ignorere barna og sette dem i en moderne form for skammekrok.

Wetterstrand drar paralleller til de voksnes verden, hvor det å komme i konflikt med noen og bli ignorert ofte fører til frustrasjon.

– Det er noe av det mest krenkende man kan bli utsatt for, og det vil Supernanny at vi skal gjøre med våre barn og tro at de skal bli bedre mennesker av det! Jeg liker det ikke, raste den svenske politikeren.

Maria Wetterstrand er, sammen med Peter Eriksson, leder for det svenske Miljöpartiet de Gröna. Hun har sittet i Riksdagen siden 2001 og vært partileder siden 2002.

På spørsmål om hun ville straffe boken på noen måte, svarte Wetterstrand:

– Når jeg leser denne boka, får jeg lyst til å rive den i små biter, men jeg gjør det heller verbalt enn fysisk.

Kommenter saken i Radioselskapets Facebook-side!

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)