Hopp til innhold

«Don't cry for me Argentina!»

NRKs litteraturkritiker Knut Hoem blogger fra bokmessen i Frankfurt, hvor Argentina er tema og digitale bøker er et viktig samtaleemne.

C. Kirchner under Bokmessen i Frankfurt

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner og Gottfried Honnefelder åpnet årets bokmesse i Frankfurt i går.

Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

ONSDAG ETTERMIDDAG:

Hotellene i Frankfurt var fulle, så jeg havnet i Mainz. Det kan vel best sammenlignes med å ha et ønske om å delta på Oslo bokfestival og havne i Drammen. Forskjellen er at togene til Frankfurt går oftere, og Johann Gutenberg oppfant boktrykkerkunsten i Mainz.

På den høytidelige åpningen av bokmessen måtte Gutenberg finne seg i å bli viklet inn i de bekymringene som preger den internasjonale bokbransjen akkurat nå. Samtlige talere var opptatt av å understreke at papirboken kom til å fortsette å leve videre i en digital tidsalder. Alle var også innom hvor viktig det var å beskytte forfatterens opphavsrett. Gottfried Honnefelder, som er sjefen for tyske bokhandel- og forleggerorganisasjonen Deutsche Börsenverein har trolig rett når han hevder at de samme spørsmålene opphavsrett og mangfoldiggjøring plaget samtiden da Gutenberg gjorde alle kopister arbeidsløse på 1400-tallet. I likhet med i Norge ønsker bransjen seg momsfritak på ebøker, men den høyre-liberale alliansen i Tyskland virker like motvillige til å gjøre dette som den rødgrønne regjeringen i Norge.

Åpningens store emosjonelle øyeblikk kom da Argentinas president Cristina Kirchner inviterte en eldre kvinne opp på scenen. Hennes mann hadde blitt drept under militærdiktaturet. I går satt 70 argentinske forfattere i salen, og det tunge politiske nærværet sier mye om den posisjonen Frankfurt har i den internasjonale Bokbransjen. Argentina er tema for årets bokmesse, og både presidenten og utenriksministeren satt ved siden av den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle på første rad. Sist Latin-Amerika ble synliggjort i Frankfurt var i 1976, noe som bidro til å bringe forfattere som Julio Cortázar og Jorge Luis Borges til Europa.

Bøkene leses på bokmessen i Leipzig, men de kjøpes og selges i Frankfurt. Og apropos bøker: Jeg har fått reaksjoner på at første blogg handlet mer om flymat enn om bøker. Faktum er at jeg ennå ikke har kommet i kontakt med en eneste bok eller forfatter. Det er i ferd med å endre seg nå. Jeg lover å komme forfattersterkt tilbake.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.