Hopp til innhold

Risa til folket

50 000 eksemplarer av Einar O. Risas roman "M. Kanne & Søn" deles gratis ut i Rogaland. Nå skal hele folket lese.

Einar O. Risa

Einar O. Risa er klar med tredje bind om familien Kanne og Stavangers nære historie. Foto: Tiden forlag

Foto: Tiden forlag

Einar O. Risa M. Kanne & Søn

Første bind i Kanne-kvartetten deles ut gratis til folk i Rogaland.

Foto: Tiden Norsk Forlag

For tredje år på rad oppfordrer Rogaland fylke alle sine innbyggere om å lese en norsk roman. 50 000 eksemplarer trykkes opp og deles ut gratis over hele fylket. I år falt valget på Einar O. Risas "M. Kanne & Søn 1889-1922", som er første bind i en kvartett som fortreller en families og hele Stavangers historie fra slutten av 1800-tallet og frem til vår egen tid.

- Det er klart det er stas å få så mange nye lesere. Jeg har tittet litt på utlånsstatistikken på bibliotekene, og den har en rett oppadstigende kurve, sier Einar O. Risa.

M. Kanne & Søn

M. Kanne & Søn 1923 - 1943

Fant et hus

Hus i Kongsgata i Stavanger (Kanne-huset)

I dette huset i Kongsgata i Stavanger tenker Einar O. Risa seg at M. Kanne startet butikk.

Foto: Anne Cathrine Straume

Vi møtes utenfor Stavanger Domkirke og vandrer rundt Breiavannet, for å finne huset til familien Kanne. Det er nemlig ett konkret hus i Kongsgata i Stavanger som er sentrum i denne slekts- og byhistorien, som altså starter med at den oppdiktede danske fotografen M. Kanne installerer seg i byen i 1889. Da Risa fant det huset, var mye gjort.

- Jeg har skrevet en del om bildekunst tidligere. Så var det mine redaktører i Tiden som ymtet frempå om at det kanskje var en idé å skrive om fotografi. Og det var jo en tanke etter mitt hjerte. Jeg er opptatt av blikket, utvelgelsen, og er for eksempel glad i filmer som har bonusmateriale der vi får se og høre regissørens valg. Jeg benytter meg flittig av klippeteknikk i min egen tekst, som vel ikke hadde blitt like interessant om man skulle skrive om år for år gjennom et helt århundre, sier Risa.

Hang til historie

Einar O. Risa debuterte i 1995 med romanen "Skygger" og har siden debuten gitt ut 15 bøker. Han har blant annet skrevet om Obstfelder, Krøyer og Kielland. Du kan høre ham snakke mer om Kanne-prosjektet i Bok i P2 om kort tid.

Prosjektet "Hele Rogaland leser" er et samarbeid mellom Sølvberget, som er Stavangers bibliotek og kulturhus, og LO Rogaland, Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Rogaland fylkeskommune.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.